Vil gjøre deler av Sunnmørsalpene til nasjonalpark
Miljødirektoratet vil gjøre deler av Sunnmørsalpene og tre andre områder til nasjonalparker. Det vil isåfall skåne deler av vakre Hjørundfjorden fra hytteutbygging i fremtiden.
TOPPTUR: Her er Stig Helset og Sindre Rudi på veg opp mot Lisjedalshornet på Kolåshalvøya. Fjellene på Rånahalvøya reiser seg på andre sida av fjorden. Foto: Håvard Myklebust
Lesetid: 3 minutter
I en ny rapport fra Miljødirektoratet anbefaler de å gjøre deler av det populære topptur- og klatreområdet Sunnmørsalpene til nasjonalpark og landskapsvernområde.
En nasjonalpark vil i praksis si at staten vil ta vare på et område med viktige naturverdier både nasjonalt og internasjonalt. Nå vil de altså ha Sunnmørsalpene, med vakre Hjørundfjorden, med på listen.
– Sunnmørsalpane representerer et sterkt oseanisk område som inneholder flere sjeldne arter. Miljødirektoratet anbefaler at det jobbes videre med forslaget gitt kommunal aksept, skriver Miljødirektoratet i sin rapport ifølge Ute.
Det er fremdeles noe uklart nøyaktig hvilke områder i Sunnmørsalpene det er snakk om. En status som nasjonalpark vil først og fremst verne området mot utbygging av for eksempel hytter og skianlegg.
Etter det Fri Flyt forstår, er det snakk om å gjøre deler av Molladalen og Kolåshalvøya til det som heter landskapsvernområder, sammen med nærliggende områder.
Han ble klar over forslaget denne uken, og understreker at han bare så vidt har fått hørt om forslaget, og at han derfor vil være forsiktig med å trekke endelige konklusjoner.
– Det er en spennende tanke å gi Molladalen, som er mellom landets aller flotteste fjell- og dalområder, og som ligger ved en av landets flotteste fjorder, Hjørunfjorden, status som nasjonalpark, sier Helset til Fri Flyt.
Han peker spesielt på den voksende turismen i området.
– En viktig grunn til dette, er at det de siste fem årene har kommet stadig flere turister til dalen. Det har ført til at det på gode sommerdager er så så mye som 25 telt i dalen. Det sier seg selv at en eventuell nasjonalpark-status vil kunne føre til at turister tar bedre vare på dalen. Blant annet at de tar med seg det de har tatt opp i dalen, tilbake. Det skjer dessverre ikke alltid i dag.
Oscar Almgren, daglig leder i Uteguiden, er også positv til forslaget.
– Jeg tenker at det var på tide. Skikkelig bra at det endelig kommer på plass. I tillegg håper jeg at det gjør at vi får bevare området vårt som det er uten altfor mye utbygging, sier han til Fri Flyt.
Norge har fra før 47 nasjonalparker. I det nye forslaget foreslås det altså gjøre fjellet Hornelen i Bremanger i Vestland, Masfjordfjella i Alver og Masfjorden i Vestland og Øystesefjella i Kvam, Samnanger og Vaksdal i Vestland til nasjonalparker – sammen med altså deler av Sunnmørsalpene.
I rapporten fra Miljødirekatorer sier de følgende om Sunnmørsalpene, ifølge Utemagasinet:
«Her består berggrunnen av gneis, charnockittisk gneis, granulitt, gabbro, eklogitt, eklogitt-amfibolitt, amfibolitt og ultramafitt. Naturbeitemark i mosaikk med boreal hei, rasmarksenger er den dominerende naturtypen i seterdalene.
Det er til dels mangelfull kartlegging i området, men det er registrert 24 truede og sjeldne arter som gulbrun narrevokssopp, gulfotvokssopp, grå narremusserong, kvitkurle, bresotmose, praktdraugmose, reinrose, issoleie og alm.
Fjellvåk og kongeørn hekker i området, som anses om et nasjonalt viktig friluftsområde.»
Det er et ukjent tidsperspektiv på når en eventuell nasjonalpark-status vil være klar. Fri Flyt vil komme tilbake med mer senere.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.