Faremomenter: Deler av turen går i potensielle utløpsområder for skred og oppstigningen mot Sandvikhaugen går i terreng opp mot 35 grader. Vår obs på stup på toppryggen.
Kart: 1420 IV Stangvik, 1420 III Sunndalsøra
Himmelretning: NV
Bratteste punkt: 35 grader
Startsted: Virumdalen (parkering ca 5 kilometer etter butikken på Ålvundeid)
Tid opp/ned: 7,5 timer
Dronningkrona er et klassisk toppturmål hvor du virkelig får fart på skiene i nedkjøringen. Dronningkrona og nabotoppen Kongskrona er en del av det store Vinnumassivet. Også nabofjellet Grøvelnebba er en populær topptur med innslag av tinderangling.
Vinnnumasivet strekker seg fra Furunebba rett opp for Furu ved Sunndalsøra, til Sandvikhaugen rett opp for Dalsbøen i Virumdalen. Kongen og Dronninga ble førstegangsbesteget og navnsatt av legendariske William Cecil Slingsby i 1906.
Navnsettingen var visstnok inspirert av at Kong Haakon og Dronning Maud ble kronet som Norges konge og dronning tidligere samme sommer.
Vinnubreen er for øvrig Møre og Romsdals største isbre, og en av nedkjøringsalternativene fra Dronningkrona går ned Vinnubreen mot Grasdalen. En nydelig tur i spektakulært landskap.
Fun fact: Helt fram til starten på forrige århundre kalvet Vinnubreen ned i Sunndalen - det må ha vært et temmelig spektakulært syn. I dag går Norges og Europas - og verdens sjette - høyeste foss her i stedet. Vinnufossen er ganske spektakulær den og.
Et annet alternativ er ruten Mot fjorden, som går ned mot Tjuvdalen, og krever at du går litt opp igjen for å returnere til bilen.
Her kjører du ski i storslått landskap og turen byr på en sjeldent flott kombinasjon av fjell og fjord.
Opp: Gå opp skogen fra parkeringsplassen. På våren, når snøen har smeltet her, er det mulig å følge en umerket sti på venstre side av et bekkefar. Gå opp lia til du passerer skoggrensa. Nå får du den kjente 1000-metersbakken opp på venstre side.
Fra toppen av Sandvikhaugen følger du ryggen videre mot Dronningkrona. Du må litt ned før det flater ut og du kan etter hvert ta fatt på den siste stigningen opp mot Dronningkrona.
Ned: Den sikreste veien ned fra fjellet er samme vei som du gikk opp.
Trygg topptur: Lang tur i alpine omgivelser.
Læringspunkt: Terrengvurdering og vurderinger av snøforhold og stabilitet.
Fare: Deler av turen går i potensielle utløpsområder for skred og oppstigningen mot Sandvikhaugen går i terreng opp mot 35 grader. Vår obs på stup på toppryggen.
Alternative nedkjøringer:
Vinnu Blanche:
Kjør tilbake mot Sandvikhaugen, og kjør ned Vinnubreen mot Grasdalen. Vær obs på bresprekker, og følg med på terrenget over deg. Her sliper du fort unna køa i Tusenmetersbakken, men du må også beherske ferdsel på bre. Turen avsluttes lenger inne i dalen, hvor det er seks kilometer langs veien tilbake til startpunktet.
Mot fjorden:
Kjør ned mot Tjuvdalen, fra det laveste punktet like nord for toppen. Jo lenger ned du kjører, jo mer må du gå tilbake for å returnere. Også her kan du slippe unna folkemengdene i Tusenmetersbakken, og få en nydelig nedkjøring.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.