Min påstand: Trolltind på Nordmøre er verdens beste november-topptur. I denne artikkelen får du ti subjektive grunner til det. For det er jo sikkert fine sesongstart-turer andre steder også.
NOVEMBERLYS OG NOVEMBERSNØ: Midten av november 2021 serverte flotte forhold for topptur på Trolltind på Nordmøre. Siv-Elin Skogen koser seg på sin første topptur for sesongen. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 5 minutter
Det er lenge siden Trolltind ved Jordalsgrenda på Nordmøre var en slags hemmelighet for gira toppturfolk tidlig (og sent) på sesongen.
En drøss egenskaper har de siste årene gjort det 1 347 meter høye fjellet nordvest for Sunndalsøra i Møre og Romsdal til en ekstremt populær topptur tidlig på sesongen.
Allerede i slutten av oktober i år starta sesongen på Trolltinden, og da ble det meldt om masse pudder og fin såle. Men den snøen smelta bort uka etter. Sist helg – 13. og 14. november 2021 – var snøen tilbake og mange fikk sesongstarten sin.
Faktisk så mange at store deler av fjellet var mer eller mindre oppkjørt søndag ettermiddag (!).
Her er 10 mer eller mindre gode grunner til det:
1. MYR, GRESS, TORV OG MOSE:
Den første delen av turen (når du er på vei opp) er gåing i temmelig flatt terreng – på myr. Faktisk så mye myr at Trolltind er en litt kjip fottur sommerstid. Men her er knapt nok stein, så du kan trygt gå opp og kjøre ned selv når det er minimalt med snø.
Pass bare på at du ikke tråkker i noen av de mange bekkene - våte skifeller kan bli et klabb-mareritt når du kommer til tørrsnøen lenger opp.
2. BILVEIEN:
På Trolltind kan du kjøre bil til like over 400 meter over havet. Dette er den typiske snøgrense-høyden i Sunndalsfjella, og at det er kjekt trenger nok ingen nærmere forklaring. En annen bonus er at du slipper å knote i skauen.
Merk at firehjulstrekk kan være lurt og det er ofte smart å ta det ekstremt lugnt på vei ned. Særlig i november når veien ofte er mer egna for hockeyskøyter enn for bildekk.
3. SNØ:
Denne delen av Nordmøre er rett og slett en snøhøl. En typisk tommelfingerregel er at det er tre ganger så mye snø på Trolltind sammenlignet med skisenteret Oppdal halvannen times biltur lenger øst. Eventuelt dobbelt så mye snø som i Storlidalen.
5. MANGESIDIG:
Trolltinden har en rygg som løper mot sørøst. Denne har du midt i fjeset mens du går opp, og den er full av fine skilinjer. Hvis du beveger deg langs den smale ryggen mot nabofjellet Åbittind er det fete skilinjer på begge sider, både mot øst og vest. Dette gir en drøss muligheter for på finne fine linjer og fint lys dagen lang. Se for øvrig punkt åtte.
6. ALPINKLATRING FOR DUMMIES O0G SKIFOLK:
Ryggen mellom Trolltind og Åbittind er smal og spektakulær, men ikke vanskeligere enn at den er en fin ryggtravers for deg med tau, isøks og stegjern men uten muskler til å klatre grad 9.
Særlig når skiføret er moderat er denne ryggtraversen en super måte å sikre seg en fin dag til fjells. Den kan også gi tilgang til eksklusive linjer hvor ikke mange setter skispor, som for eksempel denne, som går mot vest fra omtrent midt på ryggen.
7. NABOEN ÅBITTIND:
Åbittind har alle de samme fordelene som Trolltind, men toppen er flere hakk vanskeligere å bestige. Du kommer for eksempel ikke unna skredterreng her, og en bestigning krever kjøring i vanskeligere terreng enn Trolltind.
Samtidig byr fjellet på en drøss fine skilinjer for ambisiøse frikjørere, og minst like lang sesong som Trolltind.
8. COVERFACE´ N:
Ståle Aklestads nydelige forsidebilde på Fri Flyt nummer 158 ble tatt på ryggen like nord for Trolltinden, tidlig i november i fjor. Jeg tror vi kunne skrevet at det var i Alaska uten at folk ville rynka alt for mye på nesen. Sist lørdag kjørte for øvrig Ståle den samme linja sjøl.
Trolltinden er en ganske enkel topptur, hvor det er nokså greit å unngå skredterreng hele veien opp og ned. Samtidig har fjellet kolossalt fint skiterreng for dyktige kjørere. Dermed funker fjellet for absolutt alle – her kan både nybegynneren og Asbjørn Eggebø Næss kose seg.
Likevel: Undertegnede klarte ikke annet enn å bli overrasket over en del merkelige rutevalg sist lørdag. Mange valgte å legge oppoversporet nede i bekkdalen, for så å gå under den bratte ryggen mot sør etterpå. Noen andre gikk rett opp mot denne ryggen, som til slutt ble så bratt at de måtte av med skiene og gå på beina i dypsnøen. Selv om det to hundre meter til høyre var tråkka oppoverspor i slak og trygg helling.
Så her tillater jeg meg et aldri så lite skremmeskudd: I desember 2017 gikk et selvutløst snøskred fra toppen av ryggen mot sørøst (ja, der hvor mange kjører), ned hele den nevnte bekkdalen (ja, der hvor mange går opp), og skredet stoppa ikke før det nådde strømlinja. DET er langt det. Heldigvis skjedde det på et tidspunkt da ingen var på tur der.
10. SUNNDALSGRAUT OG HÅNDDUKER PÅ DASS:
En av bensinstasjonene på Sunndalsøra serverer vaffel med Sunndalsgraut. Og på doen har de stabler med hvite frottéhåndduker ved vasken. Mer luksuriøst kan det knapt nok bli.
Hvis du ikke vet hva det er eller ikke har smakt Sunndalsgraut så er du nok ikke et helt menneske ennå. Heldigvis kan du fikse det og kombinere den gastronomiske opplevelsen med en utmekret topptur på en tid på året det er alt for kaldt til å kjøpe is.
God tur!
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.