Senja var lenge en skjult perle i Troms for topptur og randonee. Etterhvert har det blitt mer populært, og er verdt en tur for skikjøring i vakker natur.
HARDT MOT HARDT: Magnus Davidsen setter pris på sine skarpe stålkanter ned renna fra Luttinden. Og gleder seg til å komme tilbake når det er silkeføre. Foto: Bård Basberg
Lesetid: 3 minutter
Som en snøskuter i British Columbia fører Bent Vidar Eilertsen sin Landcruiser fra fjord til fjord. Et heidundrendes snøskred har gjort reiseveien fra Mefjordvær lengre enn vanlig.
– Der er Breitinden, Senjas høyeste topp. Den er 1000 meter på en prikk, sier tindevegleder Eilertsen og peker behersket, men stolt ut gjennom vinduet.
– Der er Storhesten. Renna på høyre side er min favorittrenne på Senja. På toppen av den har jeg boltet et rappellfeste, fortsetter han.
– Du våget å gjøre det?
– Ja, siden det er jeg som er toppturmiljøet på Senja, spurte jeg meg selv om det var greit, og det var det.
– Har Bent lurt oss? tenker ofte skiturister første gang de kommer kjørende østfra over Senja. Da farer de over flatt areal uten en enste topptur i sikte.
– Hvor er alle de kule fjellene han har snakket om? Og så sier det bare «WOFF». Senjaalpene med Djevelens Tanngard i førersetet treffer deg som en frontkollisjon. Nesten like vakkert som i Lofoten, bare litt mer mystisk.
Eilertsens forhold til øya startet med en telttur i barndommen og utviklet seg til en arbeidsplass i voksen alder. Nå prøver han å gjøre området til en vintersportsdestinasjon med fokus på isklatring, vinterklatring og toppturturisme.
Eilertsen forklarer at i motsetning til storebror Lyngen går det på Senja veier til hver en krok og krik av det fjordfylte landskapet. Er nordsidene farlige trenger du som regel bare kjøre gjennom en tunnel før du har en sørside til rådighet.
Derfor har «Puddertyvenes landsforening avdeling Hemsedal» fløyet inn fra Østlandet denne aprilda- gen. Både Zermatt, Canada og Himalaya er valgt bort til fordel for Senja.
– Er ikke dette bedre enn de der couloirene i Val d’Isère, spør kvinnen med rosa jakke.
– Jo, jo, svarer mannen med rød topplue kontant uten betenkningstid.
Foreningsmedlem Lasse Mjerskaug har selv vært på heliskiing tre ganger. En av gangene sammen med ekstremskikjøringens far, Sylvian Sudan. Men ikke engang følelsen av å fly tett over sine egne spor og høre franskmannen rope «Let`s do it again» over radioen på gebrokkent engelsk, er bedre enn Senja på sitt beste.
– Dette gir mer. Når du må gå opp blir nedturen flottere. Dette er den perfekte skiopplevelsen.
Fakta om Senja
Områdets midtpunkt: Mefjordvær. Derfra når du de fleste av de beste toppturene med 40 minutters bilkjøring.
Nærmeste by: Finnsnes.
Sesong: Fra november til slutten av mai.
Anbefalt måned: Mars for tørr snø og mai for vårsnø.
Anbefalt middels vanskelig topp: Store Hesten (874 moh).
Anbefalt krevende topp: Luttind med sørøstlig renne (759 moh).
Terreng: Topper opp mot 1000 høydemeter stuper ned i et utall fjorder og gir god skikjøring i både høyfjellsterreng og åpen skog. Tregrense på 250 moh.
Værtips: Nordvestlige lavtrykk betyr snø. Mye snø. Nærmeste alpinanlegg: Målselv Fjellandsby eller byanlegget i Finnsnes.
Hvor sover du: Senja Lodge i Mefjordvær.
Guidebok: Toppturer i Norge
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.