/ Topptur

Toppturer i Rondane

Rondane er landets østligste fjellområde med topper over 2000 meter er lite besøkt av skikjørere med breie ski og tungt utstyr. Rondane består av en samling tinderekker sør for Dovre og øst for Gudbrandsdalen. Rondane har innlandsklima med forholdsvis moderate nedbørsmengder.

Sist oppdatert: 2. april 2019 kl 12.00
Rondane Topptur Norge
Kart for Rondane
Lesetid: 3 minutter

OMRÅDET: Rondane består av en samling tinderekker sør for Dovre og øst for Gudbrandsdalen. Rondane ble vernet i 1962 og er Norges eldste nasjonalpark.

Lange anmarsjer og moderate snømengder gjør at Rondane ikke har etablert seg som et populært toppturområde. Tar du deg likevel bryet med å gå litt lenger enn en

del andre steder, har området mange flotte topper med veldig fine nedkjøringer.

Toppturer i området:

1. Ljosåbelgen

2. Veslesmeden

 

TRANSPORT: Turene i kapittelet tar utgangspunkt i Mysuseter, en hyttegrend som ligger 13 kilometer fra Otta. Til Otta kommer man greit med tog eller buss.

Fra Otta til Mysuseter går det buss to ganger om dagen i vinter- og påskeferien. Resten av sesongen må man ta taxi. Fra Myruseter er det ti kilometer å gå på

ski inn til Rondvassbu, en betjent turistforeningshytte.

 

 

SNØ, SESONG OG VÆRFORHOLD: Rondane har innlandsklima med forholdsvis moderate nedbørsmengder. Det er vanligvis skiføre fra desember til mai, men det er vintre hvor

det er lite snø. Det er stort sett litt bedre vær enn fjellområdene lenger vest, men de høyeste toppene har lett for å trekke til seg skyer. Området får mest nedbør på østlig vær.

 

OVERNATTING OG BUTIKK: På Mysusæter kan man velge mellom hotell, hytter og et fjellpensjonat med enkle rom. Inne i nasjonalparken ligger Rondvassbu, som er det beste

utgangspunktet for toppturer i Rondane. Det tar om lag tre timer å gå de ti kilometrene fra Mysusæter til Rondvassbu. Det er lite stigning og merket løype. Mange som går på

topptur i området går inn til hytta med langrennski og trekker pulk med tyngre turutstyr. I vinterhalvåret er det i høysesongen matbutikk på Mysuseter. Det er butikk og bensinstasjon i Otta.

 

SKIANLEGG: Det eneste alternativet er den lille, gamle t-kroken på Gråhøe ved Mysuseter. Høydeforskjellen er 180 meter.

 


KART:

KARTVERKET: Rondane - Venabu 79             

NORDECA: Otta 10065

TURKART: Høvringen-Kvamsfjellet

 

FLERE TOPPTURER: Storronden (2138 moh) er Rondanes nest høyeste topp. Sydover fra selve toppunktet går det en renne ned mot Illmandalen som kan by på nesten 900 høydemeter flott skikjøring.

Normalveien opp fra Rondvassbu mot toppen er ofte avblåst og har lite snø, men det er likevel mulig å sikksakke seg opp mellom steinene.
Smedbandet, traversen

mellom Veslesmeden (2015 moh) og Storsmeden (2016 moh), er Rondanes mest alpine tur og byr på luftig eggklatring med øks og stegjern og bratt rennekjøring.

Følg normalruta opp mot Veslesmeden (se egen turbeskrivelse). Om lag 100 høydemeter under toppen traverserer du mot vest-sydvest ut på Smedbandet, bandet mellom Veslesmeden og Storsmeden.

Opp mot Storsmeden passerer man enkelte eksponerte punkter. Fra Storsmeden er det flere alternativer ned: Enten følge vestryggen ned i laveste punkt på bandet mot Steet (1794 moh) og så

kjøre ned i Kildebekkbotten, eller velge flanken eller renna mot syd direkte ned i Kildebekkbotten. Denne turen krever øks og stegjern. Tau kan også være greit å ha i sekken.

Langglupdalen er et godt utgangspunkt for turer. Den beste nedkjøringen er nordøstsiden av Rondeslottet (2178 moh), men det er også mulig å bestige

Digerronden (2016 moh), Midtronden (2060 moh) og Høgronden (2118 moh). Dalen ligger langt inn i Rondane og er lettest tilgjengelig fra østsiden av Rondane.

 

ANDRE AKTIVITETER: Fra Mysusæter er avstanden kort til flere isklatreturer i Gudbrandsdalen og Ottadalen. En av disse er Jøkulkula (seks taulengder, grad fire/fem), noen kilometer vest for Otta.

Fra Mysuseter kan man også gå tre kilometer på ski eller truger til Vesleulafossen (to-tre taulengder, anslått til grad fire/fem), som ligger bak fjellet Kåse.

 

NETTSIDER:

www.nasjonalparkriket.no,

rondvassbu.turistforeningen.no

Publisert 2. april 2019 kl 12.00
Sist oppdatert 2. april 2019 kl 12.00
 

Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen