Store Trolltind med Lavskarrenna til høyre. Nordre trolltind er forhøyningen på ryggen helt til høyre i bildet. Foto: Halvor Hagen
Lesetid: 4 minutter
Skitur i Trolltindene? Trollveggen og Trolltindene er mest kjent for klatring og basehopping. Hva har man på skitur i slikt terreng å bestille?
Allerede tidlig på 1930-tallet fikk flere av tindene i området bestigninger av skiturister. Med ski og litt sikringsutstyr trengte ikke utfordringene å bli stort større enn på sommerføre.
Semletind (Sørlige Trolltind), Stabben, Finnan og Kongen ble alle besteget på denne tiden.
Og det er noe spesielt med å komme opp på disse bratte toppene med ski på bena. Kontrastene mellom de slake dalene man går opp og de bratte veggene, som gir så flott utsyn, er store.
Vi som også går på disse toppene på sommeren vet at snøen gjør disse turene mye lettere, både opp og ned. Gleden ved å kunne nyte nedfarten i soltint vårsnø fremfor å måtte slite i flere timer i grov steinur er verd en tanke.
Til tross for sin alpine karakter har turene i området et stort spenn i vanskelighet. Breitinden, Storgrovfjellet, Ringshornet og Alnestinden er alle topper som de fleste vil kunne ta seg til.
Finnan er heller ikke bratt eller vanskelig i fysisk forstand, men her kreves en viss kunnskap for å kunne ferdes trygt over breen. Nordre Trolltind, Store Trolltind og Stigbotthornet er topper som, på grunn av sin bratte karakter, krever både kunnskaper og ferdigheter for å kunne ferdes trygt.
Trollstigen var lenge arena for Trollstigrennet. Fra 1948 og fremover ble rennet arrangert årlig, med stort hell. Rennet bredde om seg i størrelse og etter hvert deltok de beste utøverne i landet.
I 1953 kom det 3000 tilskuere for å se på rennet, som ble vunnet av Stein Eriksen og Borghild Niskin. I 1954 var Norsk Film til stede for å lage en reklamefilm, som Stein Eriksen skulle ha med seg til USA. Miss Norway deltok i filmen som tilskuer.
I dag lever Trollstigrennet som et minne om en tid da det var årviss snø til langt utpå sommeren og deltakere som kunne gå opp til startstreken.
Trollstigveien
Veien over Trollstigen er en turistattraksjon i seg selv og på en fin sommerdag kan det passere over 3000 biler på en dag! Veien åpner vanligvis i slutten av Mai. De neste to ukene er dette et fabelaktig utgangspunkt for toppturer.
Forholdene er stort sett best ut Mai. Da har man mange ture å velge mellom. Ofte forsvinner snøen tidligst i de vestlige helningene, for eksempel flatene inn mot Breitinden, Stigbotthornet og Storgrovfjellet.
De østlige sidene mot Alnestinden og Finnan holder mye lengre på snøen (Alnestinden har for eksempel hatt besøk av skiløpere i alle årets måneder).
De ivrigste starter gjerne sesongen tidlig i Mai. Da kan man oftest kjøre inn til bommen og gå derfra. Dersom man kutter de svingene som lar seg kutte, er ikke turen lang. Turen ned igjen kan også gi fin skikjøring så lenge det er nok snø.
Topptur med historisk sus.
På nordsiden, litt under av toppen av Ringshornet ble det i forbindelse med overgang til et kaldere og våtere klima for 4000 – 5000 år siden dannet en snøfonn. I denne snøfonnen har det vært skjult en arkeologisk skatt som tyder på at snøfonnen har vært intakt i over 4000 år.
De siste 10 årene har imidlertid vært spesielt varme og nesten hele fonna er i dag borte. 2014 var et spesielt år med en snøfattig vinter etterfulgt av en varm sommer. Aldri tidligere har fonna under Ringshornet vært mindre og det ble da funnet fangstredskaper som kunne være med å avdekke et større fangstanlegg for villrein.
Det ble blant annet funnet buestillinger, pilspisser og ledegjerder. Funnene viser at det har vært drift i anlegget i en periode på minst 3000 år!
Når du går opp den slake dalen under toppen går du midt i fangstanlegget.
Ved Finnanbreen / Bispevatnet og under Breitinden er det også gjort funn som tyder på aktiv fangst av villrein.
Atkomst / parkering: For turene til Nordre Trolltind og Store Trolltind er det vanlig å parkere ved Soggeberget.
Trollstigen: Parkering på Trollstigen er sjelden problematisk. Ved Kafeen er det stor plass og brøytemannskapene er flinke til å brøyte ut lommer for parkering høyer oppe.
Vis imidlertid hensyn til at det er stor trafikk på veien og at store biler skal kunne møte hverandre.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.