Fjellene rundt innerste del av Isfjorden er noe av det fremste i Norge for å gå toppturer på ski. Her er fraværet av skianlegg et av fortrinnene til området, det fremstår som lite tilrettelagt samtidig som det er lett tilgjengelig.
Isfjorden ligger idyllisk til ved foten av noen av de fineste skifjellene i landet. Her kan du gå på topptur fra stuedøra og mange vet å benytte seg av mulighetene. Foto: Odd Erik Rønning
Lesetid: 6 minutter
I Isfjorden kan man gå på topptur fra stuedøra! Dette er noe som fenger og de senere årene har det kommet et økende antall skiturister til området.
I tillegg har det vært en økende tilflytting til Isfjorden, mye på grunn av nærheten til det urørte.
Kirketaket ligger iøynefallende til over bygda og frister med sin flotte sørside. Fjellet har med sin lette tilgjengelighet, flotte form og ofte gode snøkvalitet blitt blant de mest kjente toppturene i landet og et signalfjell for bygda.
Det går ikke lang tid etter et snøfall før sørsiden er pyntet med skispor. Men det er mange flere fjell enn Kirketaket som kan friste..
Klimamessig ligger Isfjorden gunstig til for vinteridrett og tradisjonelt er området svært snørikt.
Isfjorden får ofte mye av nedbøren som snø når det regner i områdene lenger ut i fjorden. Samtidig er området delvis skånet for den sørvestlige vinden som kan være hard og ofte ha noen varmegrader. Derfor finner vi ofte den fineste snøen i Isfjordsfjella.
Det er først i senere tid at Isfjorden er blitt kjent som en destinasjon for toppturer. I sin tid var det produksjon av klær som gjorder bygda kjent.
Det var nemlig i Isfjorden den norske moderne konfeksjonsindustrien hadde sin begynnelse omkring 1860.
På denne tiden var det vanlig at skreddere sydde klær på bestilling, men i Isfjorden startet de tidlig med ferdigproduksjon av klær. Markedet var i hovedsak fiskere langs kysten nordover.
Det ble etterhvert utviklet en rekke større og mindre konfeksjonsbedrifter i bygda og i 1955 jobbet 55 prosent av de yrkesaktive i innen konfeksjon.
I dag er det ingen bedrifter igjen, men det Konfeksjonsmuseet på Tokle kan være verd et besøk for interesserte.
I Isfjorden sentrum er det i dag en butikk (Bunnpris) og en kafe. Det er viktig at det er liv i de lokale tilbudene og alle besøkende oppfordres til å benytte seg av disse.
Langrenn. Det kjøres opp gode langrennsløyper på Stormyra og Isfjorden har i mange år fostret langrennsløpere på høyt nivå, både nasjonalt og internasjonalt.
Løypene nås lettest fra parkeringsplassen ved Skytebanen.
Det er også en liten lysløype her til bruk på kveldstid, men man får litt mer løyper om man bruker hodelykt. Det kan godt være noen grader kaldere på Stormyra enn på Åndalsnes.
Atkomst og parkering
Isfjorden er det området i Romsdalen som blir mest besøkt av skiturister. De fleste lokale synes det er flott at fjellene får mye besøk.
Det er imidlertid ikke alle parkeringsplasser som er tilrettelagt for så stor aktivitet som det til tider kan være. Vis derfor hensyn når du skal parkere og tenk på at du ikke skal være til hinder for lokal ferdsel.
Noen vanlige steder å parkere
Skytebanen 130 moh: Fra butikken i Isfjorden sentrum kjører du hovedåren opp i byggefeltet. Når du nærmer deg toppen av bakkene står det skilt til Skytebane til høyre. Følg denne veien til endes og du kommer til skytebanen. Her er det stor parkeringsplass.
Dette er et godt utgangspunkt om du skal på Snortungen eller kjøre Galtåbotn. Dersom det er fullt på parkeringen på øvre Kavli kan det være et godt alternativ å parkere her. Parkeringen er gratis.
Turbeskrivelse for strekningen skytebanen – Vårseterhjellen (der stiene fra øvre Kavli og skytebanen møtes):
Fra parkeringsplassens nordøstre hjørne følger du traktorvei frem til bro som krysser Skardelva. Gå ikke over denne, men fortsett noen meter til og kryss elva via en hengebro.
Videre bratt opp på en skogkledd rygg som følger østsiden av Skardelva. Følg denne og du kommer til Vårseterhjellen, hvor stiene møtes.
Øvre Kavli / Hellerøra 180 moh (bomvei): Dette er den vanligste parkeringen for toppturer til fjellene N for Isfjorden.
Fra butikken i sentrum av Isfjorden kjører du i retning Grøvdal. Etter ca 1,7 km tar du av til venstre (skilt til Måsvassbu) og etter 0,7 km er det på ny skilt til Måsvassbu. Kjør bomveien ca 0,8 km og parker på stor parkeringsplass (Hellerøra)
Grøvdal 130 moh (bomvei): Fra Isfjorden sentrum er det skiltet mot Grøvdal. Fra enden av fylkesveien er det bomvei (Søredalsveien) inn til Rabben. Søredalsveien brøytes jevnlig.
Dalsbygda 200 moh: Fra Isfjorden sentrum følger du skilt til Grøvdal. Etter ca 0,7 km tar du til høyre (skilt til Dalsbygda). Ved bommen til Erstaddalsveien er det en snuplass hvor buss skal kunne snu. Veien inn Erstaddalen brøytes vanligvis ikke.
Venjedalssetra 380 moh (bomvei): Fra Isfjorden sentrum kjører du mot Åndalsnes. Kjør over bro og ta til venstre (skilt til Liabygda og Venjedalen). Etter ca 1 km tar du av skrått mot høyre (skilt til Venjedalen). Etter ca 2 km har du bomveien opp til høyre. Veien brøytes til Venjedalssetra.
Isfjorden Stadion: Fra Isfjorden sentrum kjører du ca 400 m mot Åndalsnes og tar av til venstre etter brua (skilta til Liabygda og Vengedalen). Etter 400 m ligger idrettsplassen på høyre side av veien.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.