Eresfjord er en liten bygd med 350 innbyggere som ligger idyllisk til mellom høye, bratte fjell i øst og vest, samt Eresfjorden i nord og Eikesdalsvatnet i sør. Beliggenheten og naturgodene har lenge fenget turister med sans for dramatisk natur. Elven Eira som renner gjennom bygda har vært en viktig lakseelv i lange tider.
Eresfjord er en liten bygd med 350 innbyggere som ligger idyllisk til mellom høye, bratte fjell i øst og vest, samt Eresfjorden i nord og Eikesdalsvatnet i sør.
Beliggenheten og naturgodene har lenge fenget turister med sans for dramatisk natur. Elven Eira som renner gjennom bygda har vært en viktig lakseelv i lange tider.
Den bratte vestveggen på Goksøyra har lenge vært et mekka for eventyrlystne fjellklatrere og langs Eresfjorden har blankskurte sva de siste tiårene blitt tilgjengeliggjort med lange borreboltsikrede ruter av ypperste kvalitet.
Eresfjordingene har vært ivrige på ski opp igjennom tidene, men også her, som så mange andre steder, var det ikke toppene som stod i fokus. Likevel fantes det noen lokale skientusiaster som hadde dragningen mot tindene.
Noen lokale ski pionerene som kan nevnes er Nils Solhjell (f.1926) som var tidlig ute med å gå på blant annet Kvitfjellet allerede på slutten av 40-tallet. Erik Helde (f.1943) har lang fartstid i fjella rundt Eresfjorden.
På Skjorta har han gått siden 60-tallet og en vinter skal Erik ha vært 17 turer til Skjorta! Han er i skrivende stund fremdeles aktiv på topptur.
Bjørn Magne Øverås har vært aktiv på ski siden tidlig på 70-tallet. Han har gjort en rekke skibestigninger av brattere topper og mange førstebestigninger av rygg og eggtraverser i området. I dag er han en av de som er engasjert i å legge til rette for skiaktiviteter i bygda.
Tidlig på 70-tallet startet Holland Folkhögskola (i dag Åredalens Folkhögskola) å komme på årlige turer til området. De hadde moderne alpine turski og feller og var nok blant de første som brukte slikt utstyr i området.
Skolen kommer fremdeles til området for å gå på topptur. Området er forøvrig godt besøkt av grupper fra Sverige.
For toppturentusiaster har det tradisjonelt vært fjellet Skjorta som har gjort området mest kjent. Skjorta er som et signalfjell, der det reiser seg mektig over bygda med sine 1711 meter over havet.
Siden 50-tallet har dette vært et populært skifjell for både spreke bygdefolk og tilreisende.
De senere år har lavere fjell som i større grad har formasjoner som samler god snø blitt mer populære som turmål og ferdselen på disse har økt veldig. Men det er fortsatt Skjorta som er trofeet for området.
Klimaet i Eresfjord er ikke så ulikt Isfjorden (det er under 10 km i luftlinje mellom Rabben i Grøvdalen og Øverås i Eresfjord). Vinterstid kommer det mye snø med nedbør fra vest og nordvest!
Området er relativt godt skjermet for vær fra sørvest, men er veldig utsatt for vind fra sør og sørøst.
Topptursesongen er relativt lang. Veien over Vistdalsheia er på toppen 500 meter over havet og er et godt utgangspunkt for flere flotte turer både tidlig i sesongen etter at de første høststormene fra NV har lagt seg.
Også sent i sesongen når snøgrensen kryper oppover kan dette være et godt utgangspunkt.
Veien opp Kanndalen mot Storstølen er bomvei og går opp til ca 500 moh. Dette kan også være et godt utgangpunkt for turer tidlig på sesongen.
Andre turalternativer
Området har en sjelden høy tetthet av fjell og mange av dem er høye, bratte og utsatte. Spesielt er fjellene som omkranser Eikesdalsvatnet i særklasse med sine bratte vegger og renner.
Området her er også kjent for jevnlig skredaktivitet, noe som med ujevne mellomrom isolerer bygda Eikesdalen ved at veien er stengt på grunn av skred eller skredfare.
Flere av rennene her er kjørt på ski, men dette er turer og ruter som alle er teknisk krevende og som ofte bare har et fåtall dager i løpet av en sesong med gode nok forhold.
Lenger nord er fjellene litt mindre dramatiske. Med Utganspunkt i Kanndalen er det flere turer som kan være aktuelle. Ryssdalsnebba (1618 moh) og Trolltinden 1347 moh) er på gode dager flotte turer. B
est egnet på soltint vårsnø eller etter moderate snøfall uten for mye vind midtvinters.
Atkomst og parkering
Fra Åndalsnes kjører du mot Molde, men isteden for å ta ferga fortsetter du inn langs Langfjorden (FV660) til Vistdalen, over Vistdalsheia (500 moh) til Eresfjord. Ca 1t 10 min.
Parkering til toppene Kalvgjeltinden, Kvitfjellet og Jamtetinden ligger langs denne veien.
Fra Molde følges E39 mot Kristiansund, ved Hjelset tar man av mot Sunndalsøra (Fv 62). Fra Eidsvåg følges Fv 660 til Eresfjord. 1t 10 min.
Parkering til flere av turene er langs Fv 660. Det er mange steder brøytet ut parkeringslommer og det oppfordres om å benytte disse. På skistadion ved Lomstjønna er det også en parkeringsplass med plass til en del biler.
Veien opp Kanndalen mot Storstølen er bomvei og går opp til ca 500 moh. Veien brøytes ikke og på våren bør den ikke kjøres på før den tørker opp. Det er få muligheter for parkering langs veien.
Dagligvarer: I nordenden av bygda ligger den lokale butikken med bensinstasjon og kafe.
Sjekk www.eresfjord.no for utfyllende informasjon om overnatting og lokale muligheter.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.