Venåsdalen er en fantastisk dal som gir muligheter for mye godt og variert skiterreng i de fleste himmelretninger. Svartvasstinden ligger innerst i Venåsdalen. Fra dalen er det Venåsdalstinden man ser innerst i dalen og det er her toppturen slutter for de fleste. Svartevasstinden er en del av en luftig vegg og man må klatre en kort taulengde for å komme helt til topps.
Startsted: Parker ved gården Venås innerst i Måndalen.
Tid opp/ned: 4-8 timer
Ekstra utstyr: Stegjern, Isøks, sikringsutstyr
Dette er en tur som kombinerer flott skiterreng med en liten klatretopp. Treffer du med forholdene så du får solvarm klippe på klatredelen vil dette oppleves som et høydepunkt på en ellers fantastisk tur.
Atkomst/parkering: Parker ved gården Venås innerst i Måndalen.
Opp 3.14.1 Sørvestryggen
Fra bompengekassa ved gården Venås følger du en traktovei nordover. Denne går etter hvert over til en merket sti inn Venåsdalen. Det er partier i skogen som er bratte og tett mellom trærne, men beste vei er langs den merkede stien.
Følg letteste vei innover Venåsdalen, men vær oppmerksom på at dette kan være utløpsområder for skred fra den bratte siden fra Kaldtinden og Grøntinden.
Det er jevn og fin stigning innover dalen før man trekker vestover mot Venåsdalsskaret (skaret mellom nordligste Blåtinden og Venåsdalstinden). Herfra følges sørvendt rygg opp til Venåsdalstinden.
Denne blir bratt i toppen og det er ofte hardt snødekke her. Sett skiene på sekken eller bruk skarejern.
Fra Venåsdalstinden er det slutt på skiterrenget. Herfra er det luftig egg og en liten klatrehammer for å nå hovedtoppen.
Tid: Middels 4-8 timer
Høydemetre: 1050 høydemeter
Lengde: 5,5 km
Bratteste parti: 30 – 35 grader korte parti i skogen og på ryggen mot toppen.
Faremomenter: Skred. Venåsdalen kan være utløpsområde for skred fra Kaldtinden og Grøntinden. Dette er ikke et sted å være når det er fare for naturlig utløste skred. Korte parti mot toppen av Venåsdalstinden kan også være utsatt.
Utglidning. Ryggen opp til Venåsdalstinden har ofte hardt snødekke. Bruk skarejern eller ikke nøl med å sette skiene på sekken.
Utstyr: Stegjern, Isøks, sikringsutstyr
Tips: Klatredelen av turen kan være krevende midtvinters. Turen egner seg best på soldager sent på sesongen. Da kan man få både godt skiføre og varm klippe på klatreopptaket.
Sørflanken gir 400 høydemeter med jevn kjøring. Bratt i toppen og gradvis slakere ned mot dalbunnen. Dersom man ikke ønsker å kjøre det bratteste partiet i toppen kan man også entre flanken lavere ned fra ryggen.
Videre følges samme trase som for turen opp.
Når: Mars - april
Faremomenter: Skred. Det kan legge seg godt med snø inn i sørflanken etter vær fra V og NV. På vårparten vil sola ta godt her og gi mulighet for våte løssnøskred utover dagen.
Himmelretning: Sør
Lengde nedkjøring: 1000
Bratteste parti: 30 – 40 grader 1180 – 920 moh
Tips: Sørflanken blir fort soloppvarmet på ettervinteren. På varme dager bør man starte tidlig for å få god snø på nedfarten. Om man har krutt i bena kan turen godt bygges på med å fortsette over Blåtindane.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.