Turbeskrivelse Smørbottfjellet med flere rutealternativer
Topptur til Smørbottfjellet (Smørbotn), nabofjellet Skarven og Kirketaket i Isfjorden er de mest besøkte skitoppene i området. Lett tilgjengelig topptur, flere nedkjøringsmuligheter med ulik vanskelighet og ofte bra snøforhold er kjennetegn.
Faremomenter: Vær oppmerksom på skavler på østsiden av Østtoppen og nordsiden av Vesttoppen.
Bratteste punkt: 25 grader
Startsted: Skorgedalen
Tid opp/ned: 2-4 timer
Fjellet har to topper som er omtrent like høye, men det er den østlige som er vanligst å gå på. Når det er godt med snø, kan også den vestlige toppen by på flott nedkjøring i den sørvendte flanken rett under toppen. Selve botnen som har gitt navnet til fjellet er godt skjermet for vær fra nord, øst og vest og holder lenge på løssnøen.
Atkomst/parkering: Parkeringsplassen i Skorgedalen
Opp 1.3.1 Østtoppen
Fra parkeringsplassens nordende, går du omtrent 100 meter nordover til du kommer til en bro som krysser Skorgedalselva. Gå over denne og følg østsiden av Fuglehaugen. Ta sikte på åpne parti i bjørkeskogen på østsiden av elva fra Smørbotnen.
Over tregrensa, holder du jevn stigning langs østsiden av botnen og videre opp i skaret mellom de to høyeste toppene. Herfra følger du ryggen mot den østlige toppen.
Tid: Kort 2-4 timer.
Høydemetre: 880 høydemeter
Bratteste parti: 25 grader
Faremomenter: Vær oppmerksom på skavler på østsiden av Østtoppen og nordsiden av Vesttoppen.
Nedkjøringen fra Østtoppen av Smørbottfjellet er en stor klassiker for dem som er glade i moderat, men jevn helning. Her er det jevnt 20 grader i 800 meter, ypperlig terreng for store svinger. Følger omtrent sammen vei som oppstigningen.
Når: Desember - april
Faremomenter: Vær oppmerksom på smeltehull i det myrlendte terrenget langs østsiden av elva, spesielt tidlig på vinteren.
Tips: Det er ofte bedre snø innerst i botn enn utpå flankene.
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ned 1.3.2: Østflanken / E2 / V
Etter en eksponert start, gir Østflanken jevn, bratt kjøring hvor det er mulig å variere mellom flanke og ryggformasjon.
Fra toppvarden går du på beina over den smale eggen til nordtoppen (ca. 20m). Om forholdene tillater det kan du sette på skia her og skli 10 meter til langs eggen (bratt på begge sider) før du entrer østflanken der det ser lettest ut. De første meterne før du er nede i flanken er bratte (55 grader / pass.). Jevn bratthet og åpent terreng videre kan gjøre kjøringen her til en fryd.
Vel nede er det vanlig å holde høyden rundt østryggen og ned i Ljøsådalen. Letteste vei tilbake er vanligvis å krysse over elva (Ljøsåa) til langrennsløypa på sørsiden (det er en hengebru ved Norvikstølen).
Når: Januar - april
Faremomenter: Skred. Vær påpasselig, spesielt med kald vintersnø. Utglidning. De øverste meterne ned i flanken kan være utsatt. Pass på at du får godt tak med skia i det øverste bratte partiet. Ved sterk vind kan det være utsatt å bevege seg bort toppeggen.
Tips: Tidlig formiddag med soltint snø i mars – april gir ofte gode forhold. Det skal være veldig gode snøforhold for å kjøre denne siden på kald vintersnø. Det er også større sjanser for å finne gode spor å stake i tilbake til parkeringen litt utpå vinteren. Sjekk snøen for å forsikre deg om at du får feste med skia i de første svingene. På vårparten må du være oppmerksom på råtten snø her (sola tar godt og det er berg rett under snøen).
Vanskelighetsgrad: Komplekst
Ned 1.3.3 Storfonna / E2 / V
Storfonna er en sørvendt åpning i terrenget som er preget av store, årvisse skred..
Fra fortoppen til Østtoppen (ca 1120 moh) kjører du i slakt, men konvekst terreng mot sørøst (samme vei som for østryggen). På 1060 moh kommer du til kanten av et brattere parti som ofte utgjør løsneområdet for Storfonna. Her har du god oversikt over nedfarten helt ned til Ljøsådalen (nedfarten ender der Ljøsåa gjør en bukt mot nord). Den østlige delen av flanken er den slakeste.
Vel nede kan du stake tilbake til parkeringsplassen på nordsiden eller sørsiden av elva (2,5 km).
Når: Mars – april
Faremomenter: Skred. Nedfarten krever svært gode snøforhold og bør ikke kjøres når det er mye løssnø som er vindtransportert eller ved høy soloppvarming.
Tips: Turen anbefales gjennomført på soltint vårsnø eller etter små snøfall på godt underlang. Fra parkeringsplassen kan man se den østligste delen av storfonna.
Se etter tegn i snøen som kan tyde på skredfare. Det er vanlig å gå rett til fortoppen for denne nedfarten.
Start tidlig om du ønsker å kjøre soltint vårsnø. Sola tar godt og det løsner ofte store vårsnøskred her.
Vanskelighetsgrad: Komplekst
Opp 1.3.4 Vesttoppen/Kvasstinden
Fra skaret mellom de to høyeste toppene følges ryggformasjon til Vesttoppen.
Tid: Kort 2-4 timer.
Høydemetre: 880 høydemeter
Bratteste parti: 25 grader
Faremomenter: Vær oppmerksom på skavler på østsiden av Vesttoppen.
Sørflanken er den iøynefallende flanken som vender rett mot parkeringsplassen. Når forholdene er gode gir flanken ca 400 høydemeter med jevn, bratt kjøring. Flanken er slakest mot øst og brattere jo lengre vest du kjører den.
Når: Februar – April.
Faremomenter: Skred. Pass på at snøen har satt seg godt etter snøfall. Vær oppmerksom på vårsnøskred litt utpå dagen. For store skred vil botn formen utgjøre en stor terrengfelle.
Himmelretning: Sør
Lengde nedkjøring: 880m
Bratteste parti: 37 grader 100 m (1100 moh – 1000moh)
Tips: Nedfarten er best litt utpå sesongen når det er en god såle i bunnen (mye stein). Er ofte fin etter moderate snøfall.
På våren tar sola godt i flanken og kan gi nydelige forhold når overflatesnøen tines opp. Du har god mulighet til å se på snøkvaliteten i sørhellingen når du går opp. Bruk den.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.