Isfjordsskarven reiser seg flott rett bak nordlige del av Isfjorden. Sammen med Galtåtinden er dette er en av de raskeste toppturene på denne siden av Isfjorden og det er flere lokale som gjør turen før de drar på arbeid om morningen.
Faremomenter: Skavler. Det henger ofte skavler ut over den bratte nordveggen. Hold derfor litt nedenfor ryggen om du ikke har oversikt.
Bratteste punkt: 25 grader
Startsted: Hellerøra (øvre Kavli)
Tid opp/ned: 2-4 timer
Fjellet har en jevn og slak oppstigning som er lengre enn det ser ut som for de som ikke er lokalkjent.
På grunn av sin fine beliggenhet og at det her er mulig å finne en trygg rute både opp og ned ved de fleste snøforhold er dette en av de mest populære turene i området. Det går ofte spor hit og det er lett å se om det er plass til flere!
Fjellet henger sammen med søre Klauva, Klauva og Kirketaket med rygger og om du vil gjøre den fullstendige Hesteskotraversen er det ikke uvanlig å ta med denne toppen også.
Følg beskrivelse til Loftskarsetra som for Galtåtind. Gå mellom setrene og ut på ryggen der det er en glenne i bjørkeskogen. Følg denne glenna til du er over tregrensen, skrå deretter litt østover mot sadelen (1020 moh) mellom Skarven og Søre Klauva.
Når du er nesten oppe i sadelen skrås vestover igjen og følger siden litt under ryggen til topps.
Tidsangivelsen: Kort 2-4 timer
Høydemetre: 1050 hm.
Lengde: 4,1 km
Bratteste punkt: 25 grader
Faremomenter: Skavler. Det henger ofte skavler ut over den bratte nordveggen. Hold derfor litt nedenfor ryggen om du ikke har oversikt.
Tips: Her kan man finne fin snø ved de fleste forhold, men toppflanken blir lett vindpåvirket.
Turen er best etter snøfall fra nordvest eller etter at sola har tint snøen på ettervinteren. Flanken er soleksponert fra formiddag og utover.
I skogen nord for Loftskardsetra kan man finne noe brattere skogskjøring enn ryggen du fulgte opp. Vær oppmerksom på flakdannelser og skredfare i åpne partier.
Vestrenna er en krevende og bratt direktelinje fra toppen og rett vest.
Kjør rett sør langs kanten av fjellet og se etter en mulighet til å entre renna. Litt avhengig av hvor mye snø som har samlet seg vil vanskelighetene med å entre renna vise seg.
Det er en del klippefremspring her og det er ikke uvanlig å måtte klatre ned de første 30 meterne. Det kan være påkrevd med stegjern og isøks dersom det er hardt..
Renna videre er åpen, med jevn bratthet.
Når: Februar – mars
Faremomenter: Skred: Dette er ei skikkelig skredrenne hvor det jevnlig går selvutløste skred gjennom vinterhalvåret.
Topptrakten og renna er oppsamlingsområde for snø spesielt fra østlige vindretninger, men de mange ryggformasjonene i vestsiden gjør at det ved kraftig vær også legger seg opp snø fra andre vindretninger. På senvinteren vil snøen kunne løsne ned til underlaget (sva) i nedre del av renna.
Utglidning. Ved harde forhold vil en utglidning være vanskelig å stoppe før dalbunnen 500 meter lengre nede. Kraftig vind eller mildvær vil kunne gi ”glaserte” partier i renna.
Tips: Nedkjøringen gjøres vanligvis etter at snøen har ”satt seg” eller på vårsnø. På senvinteren tar sola inn i renna fra sen formiddag.
En flott alternativ opptur er å gå opp i Loftskardet, sette skiene på sekken og klatre Nordvestryggen til topps. Moderat klatring (grad II) og flott utsikt. Turen krever stegjern og isøks, samt tausikring det siste stykket mot toppen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.