Såta er fjellet med den karakteristiske formen som en høysåte er lett å se fra parkeringsplassen. Såta ligger fint til på nordsiden av Ljøsådalen og er en topptur litt utenom det vanlige. Den stikker seg ut som en alpin topp i et ellers avslepent landskap.
Faremomenter: Skred. Ikke kryss tett på sørsiden og østsiden av fjellet ved ugunstige forhold. Her er det utløpsområder for skred, spesielt utsatt når sola står på. Utglidning. Nøl ikke med å benytte stegjern og øks dersom det er hardt. Stegjern og isøks kan være nødvendig om det er hardt.
Bratteste punkt: 30-35 grader
Startsted: P-plassen i Skorgedal
Tid opp/ned: 5-7 timer
Såta har en lang innmarsj (ca 7 km) og gir heller ikke de lengste nedkjøringene (400 – 500 høydemeter). Likevel er dette en tur som kan anbefales, spesielt dersom du ønsker en topp litt utenom det vanlige. Her vil du være langt til fjells og finne få spor av andre.
Enten du går inn Ljøsådalen eller tar trekket opp og følger Strandafjellet innover, så er dette fine turer i seg selv. Oppstigningen til toppen er moderat, men luftig. Velger du Sørøstryggen til toppen får du ekstra fin utsikt.
Atkomst/parkering: P-plassen i Skorgedal
Opp 1.4.1 Normalveien
Dersom skitrekket går er det vanlig å ta dette helt opp. Følg deretter Strandafjellet østover, forbi Breivikvatnet og kryss Ljøsådalen innenfor Ingridsetra. Om skitrekket ikke går følges Ljøsådalen innover, fortrinnsvis på sørsiden av elva (skiløype fra skitrekket). Elva er grei å krysse i området der høyspentlinjen krysser dalen.
Vanligste og letteste vei opp på toppen er å krysse østsiden av fjellet og følge Nordøstryggen til topps. Det er vanlig å måtte ta av skiene et lite stykke under toppen.
Faremomenter: Skred. Ikke kryss tett på sørsiden og østsiden av fjellet ved ugunstige forhold. Her er det utløpsområder for skred, spesielt utsatt når sola står på. Utglidning. Nøl ikke med å benytte stegjern og øks dersom det er hardt. Stegjern og isøks kan være nødvendig om det er hardt.
Tips: Et litt brattere, men likevel moderat alternativ er å følge Sørøstryggen. Denne har et kort, bratt parti like under toppen. Dersom det er hard snø i nordsidene kan det være et tryggere alternativ å følge Sørøstryggen. Her kan du få bedre steg i snøen dersom sola har fått tak. Ved Ljøsåvatnet ligger en åpen hytte som gir et godt utgangspunkt for turen dersom du ønsker å være i fjellet over lengre tid.
Den mest brukte nedfarten fra toppen gir ca 400 meter med jevn kjøring. De øverste meterne er bratte og det er vanlig å gå ned Nordøstryggen (eller Sørøstryggen) til flankens bratthet passer med snøforhold og skiferdighet. Videre følges terrenget ned til Ljøsådalen og sporene fra oppturen.
Når: Mars – April.
Faremomenter: Skred. Vær oppmerksom på at Østflanken er jevnt bratt (snitt på 38 grader, øverste 170m) og krever stabile snøforhold. Det anbefales derfor å vente til snøen er omvandlet til vårsnø. Utglidning. Det er ikke uvanlig at snøen er hard, spesielt på nordøstryggen.
Tips: Turen kan gjøres hele året, men anbefales som vårskitur. Gjerne en soldag etter en kald natt. Da har du forutsigbar snø. Dersom sola tar godt, vil det lønne seg å starte tidlig for å ikke få råtten snø.
Vanskelighetsgrad: Utfordrende
Ned 1.4.2 NNordvestsiden / E2 / V
Flanken ned mot Såtskardet gir 350 m med jevn, bratt kjøring. Siden er ofte vindpåvirket gjennom vinteren, men kan etter snøfall på våren gi fine forhold. Om snøen er god er det absolutt verd turen.
Fra toppen har du god oversikt over nedfarten, som følger fallinjen rett ned til Såtskardet. Det er brattest i toppen (ca 40 grader) og blir raskt mer moderat (35 grader). Fra Såtskardet følges dalen mot sør ned mot Ljøsådalen og sporene fra oppturen.
Når: Mars – april.
Faremomenter: Skred. Flanken er eksponert og krever stabil snø. Stein. Flanken er ofte avblåst gjennom vinteren og et lite snøfall kan dekke mye stein. Vær spesielt oppmerksom øverste 50 m.
Denne iøynefallende renna er godt synlig fra parkeringsplassen i Skorgedalen. Renna er todelt i toppen og det er den sørligste som er vanligst å kjøre.
Beskrivelse: Det kan være litt vanskelig å treffe renna når man kommer fra toppen fordi ryggen er noe konveks. Fra toppvarden holdes høyden mot sørvest 30 – 50m under toppryggen. Når det bratner til vil du se starten på renna i høyre kanten av flanken. Etter et bratt parti (40+ grader) åpner renna seg noe og brattheten avtar. Fra utløpet av renna gir bunnflanken flott kjøring ned til Ljøsådalen og sporene fra oppturen.
Når: Mars – april.
Faremomenter: Skred. Om solen tar godt bør man være oppmerksom på at det kan rase fra klippepartiene rundt renna. Velg derfor rett tid på dagen for nedfarten.
Tips: Nedkjøringen gjøres vanligvis på soltint vårsnø. Fra området nedenfor Ingridsetra har du god mulighet til å sjekke om det har gått ras i renna og hvor den best entres. Om det er mye igjen av dagen kan det anbefales å ta turen om Gravfjellet og kjøre en av de sørvestvendte rennene på vei tilbake.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.