Mjølvafjellet (kalles Mjelvafjellet) er det største av fjellene som skiller Isfjorden og Romsdalen. På Romsdalssiden av Mjølvafjellet er det stupbratt, men mot Isfjorden er fjellet lett tilgjengelig og gir mulighet for en flott topptur med nydelig utsikt.
Om man er usikker på skredforholdene er det mulig å finne en trygg rute til Mjølvafjellet, men dette forutsetter at man har god nok sikt til å gjøre de rette veivalgene. Det er kort avstand mellom trygt terreng og skredfarlige heng.
Mjølvafjellet har flere nedfarter med ulik vanskelighet, flott skogskjøring og lang sesong.
Atkomst/parkering: Parker ved Isfjorden stadion.
Opp 2.28.1 Normalveien
Følg traktorvei som går opp lia sørøst for fotballbanen. Se på kartet for å finne den som går høyest opp. Når traktorveien slutter, åpner skogen seg. Følg slakeste vei mot sørvest, under den bratte veggen på Litlehesten.
Kryss Steinselva og ta sikte på den slakeste ryggformasjonen mot Høgnosa. Herfra er det slak ryggformasjon sørover mot toppen av Mjølvafjellet. Nyt utsikten!
Tid: Lang 5-8 timer
Høydemetre: 1200 hm
Lengde: 6,3 km
Bratteste parti: 28 grader 120 m (720 moh – 840 moh) Om det er dårlig sikt kan det være vanskelig å treffe den sikreste ruta.
Tips: Turen passer godt etter moderate snøfall. Nederste del av nedkjøringen blir finere dersom du drar litt lengre øst enn sporene fra oppturen (se nedfart 3). Her er skogen mer åpen.
Beskrivelsen gjelder flere østvendte flanker fra Nordryggen og ned i Jamnåbotn (300 m – 350 m). Varierende bratthet gjør at du kan velge ut i fra snøkvalitet og ferdighet.
De første flankene du kommer til er jevnt over bratte i toppen (40 – 42 grader). Lengre ned blir terrenget slakere (30 – 35 grader). De nederste flankene har kun korte parti som er over 30 grader.
Når: Januar – april
Faremomenter: Skred. Toppen av flankene kan utgjøre store lesider fra sør og vestlige vindretninger.
Vær også oppmerksom på at de svake ryggformasjonene også kan skape leheng fra nordlige vindretninger.
Skavler. Vær oppmerksom på skavler når man entrer østsiden.
Himmelretning: Øst
Lengde: 1200 m
Bratteste parti: 40 – 42 grader 20 – 80 m. (øverst i flankene)
Tips: Nedkjøringen egner seg godt etter moderate snøfall eller på soltint vårsnø.
Bruk tid på å studere snøforhold, hvilken flanke du ønsker å kjøre og hvor det er lurt å entre flanken mens du er på vei opp Mjølvafjellet. Toppryggen er konveks og det henger ofte skavler ut på østsiden. Det er derfor vanskelig å orientere seg når en kommer fra toppen. Om du har tid, så ta turen innom den minimalistiske ”Kaffikjelbua” i Jamnåbotn.
Toppflanken er en brattere, nordøstvendt flanke direkte fra toppen og ned til Storhestvatnet. Ved gode forhold byr denne på noe av den beste skikjøringen i området.
Fra toppen åpner flanken seg mot øst, mellom en fremstikkende rygg i nord og Romsdalseggen i øst. De første 60 meterne er bratte (40 – 45 grader) og har et smalt parti øverst.
Videre dreier flanken mot nordøst med en mer moderat bratthet (33 – 37 grader) ned til Storhestvatnet. Herfra anbefales å stake ut til sadelen mellom Litlehesten og Storhesten, skrå over til nordøstryggen på Litlehesten og følge denne gjennom åpen furuskog ned til Ytterli.
Siste partiet er skogen noe tettere – følg skogsvei om du finner denne.
Når: Februar – april.
Faremomenter: Skred. Toppflanken er leside for vær fra vest. Unngå å kjøre her kort tid etter snøfall eller etter snøen er blitt vindtransportert.
Opp 2.28.4 Fra Venjedal til Mjølvafjellet (over Halsaskaret)
En fantastisk, men krevende tur opp til Mjølvafjellet er å følge traseen til Romsdalseggen. over Halsaskaret og opp den luftige ryggen til Mjølvafjellet. Her er det sjeldent luftig til skitur å være! Dette partiet krever forutsigbar snø som gir godt steg.
Turen gir også mulighet for nedkjøring helt til Liabygda og dermed får man noen høydemeter «gratis».
Følg beskrivelsen til Blånebba opp til en flate i nordøstflanken på ca 1000 moh. Herfra skrås nordvest mot topp 1178 moh. Videre ned ca 70 meter (bratte parti) til Halsaskaret.
Herfra følges den luftige ryggen opp til Mjølvafjellet (bratte parti, skia på sekken).
Utstyr: Stegjern og Isøks
Når: Mars – april.
Bratteste parti: 45 grader passasje på ryggen mellom Halsaskaret og Mjølvafjellet.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.