Dette er en litt mindre besøkt topp som ligger lett tilgjengelig til, rett opp fra veien over Vistdalsheia. Ved de de rette forholdene gir toppturen til Kalvgjeltinden flott skikjøring i moderat og lekent terreng.
Startsted: Parkering rett over svingen ved inngangen til Horndalen. Her er det som oftest brøytet ut en parkeringsplass.
Tid opp/ned: 3-6 timer
Ekstra utstyr: Skarejern kan være til hjelp på den øverste ryggen.
Toppen holder generelt lenge på snøen, men kan være utsatt for vind fra sør og sørøst. Det er ofte lett å se i flanken om den er vindpåvirket.
Atkomst/parkering: Parkering rett over svingen ved inngangen til Horndalen. Her er det som oftest brøytet ut en parkeringsplass.
Opp 5.2.1 Normalvegen
Start med å gå ca 800 meter inn Horndalen til du ser hytter på vestsiden av elven (Haustengssætra). Her er det en liten bro som kan være til hjelp for å krysse elva.
Herfra følges slakeste vei gjennom glenner i skogen oppover den østvendte siden. Videre er det jevn bratthet i godt og vel 600 høydemeter, så det er lurt å legge et slakt spor og holde jevnt tempo.
Ta sikte på et flatere parti (1080 moh) på ryggen NØ for toppen. Følg denne ryggen videre til topps.
Faremomenter: Skred. Hele østsiden fra under skoggrensen til topps har en jevn bratthet opp mot 30 grader. Det er også noen heng som er brattere og det er viktig med et godt sporvalg opp siden.
Fra ca 850 moh vil selv et godt spor gå i nærheten av bratte heng, noe som vil være problematisk om det er forhold for fjernutløsning av skred.
Skavler. Selve toppryggen er ganske smal og det er bratt på begge sider rundt det høyeste punktet. Ved dårlig sikt bør man være oppmerksom på at det kan være skavler her, spesielt på østsiden.
Utstyr: Skarejern kan være til hjelp på den øverste ryggen.
Tips: Skogen her er ganske åpen og fin. Om det er dårlig vær i høyden er dette et veldig bra sted å gjøre flere runder med skogskjøring, forutsatt at det er trygt i forhold til snøskred.
Vanskelighetsgrad: Utfordrende
Ned 5.2.2 Østflanken direkte / E3 / MV
I den bratte østveggen går det to renneformasjoner som begge er ca 100 høydemeter før de ender i en bratt flanke under veggen som videre blir en del av den store østsiden. Begge rennene er opp mot 50 grader bratte.
Den nordligste er svært smal i toppen. Det kan være vanskelig å entre rennene på grunn av skavler som henger over de bratte delene av veggen.
Når: Mars – april
Faremomenter: Skred
Det samler seg mye snø i rennene etter vær fra alle vestlige retninger. Det vanligste er å kjøre her på våren, når snøen er omvandlet.
Tips: Denne siden får mye sol tidlig på dagen og det kan mulig å finne trygg, soltint vårsnø her.
Det er mye klipper rundt rennene som samler mye varme så dette forutsetter gjerne en tidlig start om du vil at snøen skal være myk og trygg til du skal ned.
Advarsel: Like sør for disse rennene ligger en ryggformasjon som ofte skaper et stort leheng ned mot en større renneformasjon. Her går det jevnlig større skred.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.