Gjuratinden er den iøynefallende toppen som du ser rett bak Isfjorden når du kjører inn langs nordsiden av fjorden. For klatrekyndige skikjørere er toppturen til Gjuratinden en super tur som kombinerer en nydelig skitur med en luftig klatretopp.
Startsted: Fra Isfjorden sentrum kjører du til Grøvdal (ca 8 km). Herfra er det bomvei inn til Rabben (2 km). Parker her (160 moh).
Tid opp/ned: 6-10 timer
Ekstra utstyr: Isøks, Sikringsutstyr for toppen
Fjellet er stort, men selve toppen er bare en pinakkel på omkring 20 meter med et kort klatreopptak. Ellers er det litt klyving i bratte snørenner og rundt rygger for å komme til topps.
Turen ble første gang gjort på vinteren i 1931 av Arne Randers Heen og Elliot Wille, da de gikk det som i dag kalles normalveien på ski til Sørøstryggen og derfra klatret til topps. Skidelen av turen stopper ca 150 høydemeter under toppen og er en fin tur i seg selv.
Atkomst/parkering: Fra Isfjorden sentrum kjører du til Grøvdal (ca 8 km). Herfra er det bomvei inn til Rabben (2 km). Parker her (160 moh).
Fra parkeringen følger du omtrent samme rute som sommerstien til Hoemskardet. Ta opp bjørkeskogen bak hyttene og følg ryggen sør for elva, forbi Førhaugsteinan og ut på flaten (550 moh). Herfra velges ryggformasjonen midt i dalen opp til neste flate (780 moh).
Videre velges linje etter hvor det er minst skredutsatt – fra nordsiden av Gjuratinden eller sørvestsiden av Vesttoppen på Nyheitinden.
Før Hoemskardet dreier man sørover, opp på breen og inn under Østveggen på Gjuratinden. Her vil du se en snørampe som leder opp til Sørøstryggen.
Det er vanlig å sette igjen skiene på ryggen og følge letteste vei langs rygger og renner mot toppen. Selve topphammeren entres vanligvis fra nordvestsiden og krever klatring og noe sikringsutstyr.
Faremomenter: Skred. Området fra Førhaugsteinan og innover går gjennom utløpsområder til skredene fra Jurafjellet. Disse går jevnlig etter store snøfall eller temperaturstigninger.
Videre inn dalen går ruten gjennom store, bratte områder som kan være både løsneområder og utløpsområder for skred. Vær spesielt oppmerksom etter snøfall fra nordvest eller i forbindelse med temperaturstigninger.
Rampen som leder opp til sørøstryggen kan også være utsatt. Hold ellers respektabel avstand til østveggen på Gjuratinden, hvor det kan rase jevnlig når solen står på.
Utglidning. Passasjer langs sørøstryggen er utsatte og snøen blir fort råtten om sola steker.
Siste klatreopptaket er eksponert.
Turen anbefales gjennomført på vårsnø i godt vær.
Utstyr: Isøks, Sikringsutstyr for toppen
Tips: De siste 150 meterne er krevende, spesielt når det er vinterforhold. Her må det gjøres kontinuerlige vurderinger i forhold til snøkvalitet, utglidning og behov for bruk av tau.
Nøl ikke med å snu dersom du er usikker på forhold eller egne ferdigheter. Det er ca 30 meter fra skaret og opp på toppen. Det er rappellanker på toppen.
Turen er vanlig å gjøre med fører om man ikke har nødvendig egenerfaring.
Lang og krevende rute ned den storslåtte Sørsiden.
Nedfarten starter på Vestryggen, rett under topphammeren med en åpen renne (ca 35 grader). Når det er lite snø ender denne renna i et klippeparti.
Det er ofte mulig å kjøre over i naborenna mot øst etter ca 100 høydemeter. Denne er ca 40 grader bratt og har en snillere utgang.
Vel nede på flaten under toppflanken bør du vurdere snøen videre ned den store vestvendte flanken som fører ned til Grøvdalsbakken (det tar lengre tid før denne blir solpåvirket enn den sørvendt toppflanken). Flanken er lang og jevnt bratt (400 m, 40 – 45 grader) med mye mikroterreng og fremstikkende små hamre.
Vel nede er det bare å fortsette enkleste vei ned Loftdalen, krysse elven omtrent ved sommerstien og følge denne tilbake til parkeringen.
Når: Mars – april.
Faremomenter: Skred. Hele siden er bratt og utsatt og selv små skred vil kunne få fatale konsekvenser. Utglidning. Dersom det er hardt vil utglidning få fatale konsekvenser. Vent derfor på gode forhold.
Tips: Turen er krevende og utsatt og bør bare gjøres av kompetente utøvere i godt vær og gode forhold. Det anbefales å gå opp samme vei dersom du ikke er sikker på forholdene i nedre del av ruten eller hvilken av topprenne som egner seg best.
Vær oppmerksom på at det kommer en stor foss ned fra nedre Bakkevatnet. I toppen kan det være lite snø som dekker denne. Gå derfor rundt, selv om det kan virke lettest å gå rett oppå.
Sola tar tidlig i den sørvendte toppflanken og en del senere i den mer utsatte vestflanken.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.