Varmegrader og lite nedbør preger skiføret mange steder i de sørlige delene av Norge i starten av påska. Det finnes likevel noen klare unntak, og Møre og Romsdal kan være blant områdene som får et godt påfyll av snø.
– Vi har en værsituasjon for tiden der det kommer inn lavtrykk på rekke og rad fra vest. Dette gir oss vær som pendler fra nordvest til sørvest og gir fra seg jevnt med nedbør med en varierende snøgrense. Jeg var ute en tur onsdag og da hadde det kommet opp til 40 centimeter nysnø over skoggrensen, sier tindevegleder Halvor Hagen, med base i Romsdal, til Fri Flyt.
På Kyrkjetaket, en av de mest populære toppene i Romsdalen, er det spådd 45 centimeter nysnø på toppen av fjellet de neste seks dagene, ifølge Fri Flyts snøvarsel. Det er likevel mildt og nedbørsfattig mot bunnen av fjellet. Også Skjorta i Eresfjord og Dronningskrona i Sunndal skal få rikelig med snø- om temperaturene holder seg lave.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
TOPP: Disse fjellene får mest snø. Foto: Fri Flyts snøvarsel
Hagen sier skikjørere må over skoggrensa for å finne god snø.
– Været kommer med byger og snøen er mange steder lett vindpåvirket over tregrensen. Det er godt skiføre over mildværsgrensen. Timing vil være viktig for å få god sikt og finne trygg og god snø. Det er greit med snø i høyden, men litt under normalen i lavlandet. I Isfjorden kan man gå på ski fra bilen de fleste vanlige steder.
Ifølge Varsom.no er det faregrad 2, moderat, i hele Norge de neste dagene.
– Bygevær vil gi pålagring av nynøflak i leheng i høyden og lokalt ustabile forhold, men mild temperatur vil også bidra til rask stabilisering, sier Hagen om skredsituasjonen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
LITE SNØ: Bildet tatt på Sunnmøre i forrige uke. Foto: Håvard Myklebust
– Lite snø på Sunnmøre
Sunnmørsalpene har lidd av den nedbørsfattige vinteren, men Ifølge snøvarselet til Fri Flyt skal blant annet Kolåstinden, en populær topp i Sunnmørsalpene, få godt over 30 centimeter nysnø de neste dagene.
Oscar Almgren i Uteguiden sier det er mindre snø i fjellet enn normalt på denne tiden av året.
– Det er generellt mindre snø i fjellet en normalen ved denne tiden på året. Skredproblemet nå er nysnøen og den gamle snøen er relativt stabil etter en lang periode med mildvær etterfølgt av kalde temperaturer.
– Hva bør folk være obs på?
– Pass på rygger, og nede i skogen der snødekket er tynnere en vanleg. I tillegg har vi en del breer her i området der sprekkene ikke er fylt opp med snø på samme måte som vanlig.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
PASS PÅ: Dag Inge Bakke sier de som ferdes i Jotunheimen må passe på skavler. Foto: Christian Nerdrum
– Vind, fuktig og varmt
I Jotunheimen har det kommet bra med snø den siste tiden, og har en generelt stabil skredsituasjon. Fjellguide Dag Inge Bakke sier toppturister må passe på skavler i området.
– Det har vært mye vind i vinter, og gjerne i kombinasjon med snø og varm og fuktig luft. Et resultat er store skavler som har fått bygd seg opp ut fra egger og topper. Det er ikke lett å se hvor det er fjell, eller bare luft og snø under seg. Ikke ta unødvendige snarveier, er Bakkes råd.
Fjellet Loftet skal få et lite snøfall de neste dagene. I Jotunheimen er derimot temperaturene lave.
Se forøvrig denne filmen fra Trøndelag: