LETT TILGJENGELIG: Sånn så det ut i 2019 for Robert Aaring noen dager før Trollstigen åpnet på Stigbotnhornet ved Trollstigen, som måtte sykle opp den stengte veien. Foto: Nikolai Schirmer
Lesetid: 9 minutter
11 hårnålssvinger på riksvei 63 i Rauma kommune er forskjellen på grønn forsommer i lavlandet og et vårskiparadis i høyfjellet.
Skiturer fra Trollstigen har lange tradisjoner, og fjellfører og guidebokforfatter Halvor Hagen registrerer at tilhengerskaren vokser for hvert år. For mange starter den beste delen av sesongen når Trollstigveien åpner i slutten av mai.
– Vårsnøen er mer folkelig og forutsigbar og det er flere som kan kjøre med overskudd. Dessuten er dette å gå topptur fra bildør en egen greie. Du kan gå i kortbukse og bare ha det bare behagelig. Det er en del ting rundt sommerskikjøring som appellerer også til de som ikke er entusiastiske tidligere på sesongen. Det er mange nye fjes å se når veien åpner, sier Hagen.
Romsdalinger og sunnmøringer som har fått dosen sin av anmarsjer gjennom skog og kratt for å finne snøen, får entusiasmen tilbake når Trollstigen åpner. Billaster med trøndere og østlendinger dukker også opp når kombinasjonen nyåpnet vei og finvær slår til.
Romsdalssiden av Trollstigen åpner til helgen, men de dårlige nyhetene hoper seg opp for romsdalinger og alle andre som er gira på sommerskitur fra Trollstigen med ankomst nordfra.
– De to absolutt mest populære er Alnestind og Finnan. Det er egentlig samme massivet og turen starter nesten på toppen av Trollstigen. I utgangspunktet er det bare møteplasser og de første helgene kan det være vanskelig å parkere. Men siden dette er en turistvei virker ikke som folk er ikke så stressa når det gjelder framkommelighet, sier Hagen, som oppfordrer folk til å ta hensyn når de parkerer.
Han advarer også mot at det kan være skredfare, selv om det er seint på sesongen.
– På Alnestind og Finnan går ruta til dels i nordøstsider. Mange er dessverre for lite flinke til å tilpasse sporet sitt etter forholdene. Mange av flankene bør bare krysses før sola får skikkelig tak. Når det er mildvær eller sent på ettermiddagen er det fortsatt mange som går tett på flankene uten å tenke på at det er store skavler over dem. På slike dager kan skavlene knekke og ta med seg mye bløt snø under, sier fjellføreren.
– På en del av turene er det egentlig lurt å starte tidlig, men mange er mer opptatt av å komme i sola enn å ha god snø. Mange er nytere, det gjør ikke noe om snøen blir råtten, det teller mer å bli brun, sier Halvor Hagen.
Finnan er den klassiske vårskituren på Trollstigen. Turen har jevn stigning fra vei til toppen uten at det blir veldig bratt noe sted. Fjellet har to topper som er nesten like høye. Topp 1786 moh vender mot Trollstigen og er grei å nå med ski på bena. Topp 1780 moh ligger mot nordvest og har en bratt vegg ned mot Innfjorden.
Denne toppen er brattere og krever litt klyving for å nå toppunktet. Herfra har du flott utsikt mot nord og vest.
Fra parkeringen følger du slakeste vei i terrenget vestover, opp mot søndre Finnanbre. Her tar du sikte på sadelen mellom Finnan og Alnestind og finner det slakeste partiet på Finnansiden av sadelen. Det er en bratt passasje for å komme opp på ryggen (35 grader) hvor du også må være oppmerksom på sprekker.
Videre følges ryggformasjon til topps (ofte hardt). Nedkjøringen følger samme vei som opp. Ryggen fra toppen og ned til sadelen byr sjelden på fin kjøring. Videre ned er snøen ofte flott, og terrenget er variert men moderat.
Vær påpasselig med hvordan du går inn på breen, her kan det være sprekker og ikke følg spor fra tidligere grupper dersom du er usikker på om de har gjort gode sporvalg. Det er ikke uvanlig å se dristige spor over breen.
Fakta:
Startsted: Kjør omtrent en kilometer forbi kafèen på Trollstigen og parkèr på veiskulder (760 moh). Ta hensyn til at det kan være stor trafikk.
Antall høydemeter: 1020 (3 - 6 timer) himmelretning: Sørøst, nord, øst
Faremomenter: Sikten må være god. Skavlene og flankene nord for Alnestinden kan løsne.
Finnan har tradisjonelt vært den klassiske vårskituren på Trollstigen. Toppturen har jevn stigning fra vei til topp, uten at det blir veldig bratt noe sted.
Alnestinden (1665 moh)
Turen til Alnestinden er den korteste og raskeste toppturen på Trollstigen. Jevn stigning fra bildøra tar deg med til godt over 1600 meters høyde! Mange lokale går på Alnestinden etter jobb og ser på siste uken i mai og første uken i juni som den fineste perioden for skiturer. Den nordøstlige flanken fra toppen og ned til veien er kjent for å holde lenge på snøen.
Her har de største skientusiastene enkelte år hatt siste tur på sommersnø i juli og første tur på vintersnø i august. Følg en markert østvendt flate i terrenget til omtrent 1350 moh. Her er det vanlig å dreie sørover opp den brattere nordflanken (30 – 35 grader). Legg sporet opp slakeste parti og videre bort til hovedtoppen i mer moderat terreng.
Den vanlige ruta ned følger i hovedtrekk samme vei som opp. Jevn bratthet helt ned til bilen gjør denne turen attraktiv for de som setter nedkjøringen i fokus. Det går en brattere og mer direkte nedfart noe lengre øst. Denne følger bratt flanke (42 – 48 grader, 140 meter) på østsiden av klippefremspring og ender i normalveien på omtrent 1300 moh.
Terrenget er vanskelig å lese når du kommer ovenfra, men linjen er godt synlig fra normalveien på tur opp. Nedfarten har en noe kortere sesong fordi snøflanken smelter fra fjellet og siger. Vær derfor oppmerksom på smeltehull og kløfter. Nedkjøringen bør kun kjøres etter kalde og klare netter.
Fakta:
Startsted: Kjør ca 2 km forbi kafèen på Trollstigen og parkèr på veiskulder (820 moh). Ta hensyn til at det kan være stor trafikk på veien.
Antall høydemeter: 850 (1 - 3 timer) himmelretning: Nord, øst
Faremomenter: Skred. Vær oppmerksom i det bratteste partiet kort tid etter snøfall og på varme dager. Det er bratt nok til å gå skred her selv om det går mange skispor! Toppskavl. Ryggen nord for Alnestinden har ofte en stor toppskavl hengende utover østsiden. Mange legger sporet under denne. På spesielt varme dager bør man være oppmerksom på at skavlen kan løsne.
Toppturen til Alnestinden er den korteste og raskeste toppturen på Trollstigen. Jevn stigning fra bildøra tar deg med til godt over 1600 meters høyde!
Breitinden (1797 moh)
Breitinden er den største og høyeste av toppene i Trolltindmassivet. Dersom du ønsker å komme opp på en topp med en 1700 meter bratt vegg rett ned i Romsdalen, er dette den som er lettest tilgjengelig. Skituren inn til fjellet er lang og slak, mens siste del går i noe brattere terreng med flott utsikt mot de ville Trolltindpinaklene.
Tidligere var det vanlig å gå på ski inn til breen vest for toppen og følge en av ryggene opp til fots. Dersom det er snø i flankene anbefaler vi at du heller tar skiene på sekken. Snøen forsvinner fort fra det første partiet inn mot Stigbotnvatnet. Turen er derfor best egnet like etter at Trollstigveien er åpnet (slutten av mai og tidlig i juni).
Dersom du ikke kan gå på ski fra veien, følger du stien mot utsiktspunktet (omtrent 100 meter) og tar av opp til høyre slik at du kommer opp på fjellryggen over utsiktspunktet. Hold høyden østover mot elva fra Stigbotnvatnet og kryss opp på høyresiden av denne. Videre følges terrenget nord for Stigbotnvatnet, opp en bratt, sørvendt passasje, deretter mot sadelen mellom Breitinden og topp 1464 moh. Herfra er det vanlig å følge Vestryggen til topps.
Det er også vanlig å måtte bære skiene et lite stykke dersom det er lite snø eller hardt. Den vanligste nedfarten fra fjellet gir omtrent 350 høydemeter med jevn, bratt flanke ned mot breen bak Trolltindan. Det er vanlig å følge snøflankene nærmere Romsdalen for å få det slakeste terrenget. Fra breen følges sporene fra oppturen tilbake.
Det er fint å kombinere turen til Breitind med en tur om Stabbeveggen (veggen rett nord for frokostplassen). Herfra er det 800 meter loddrett vegg ned mot Romsdalen og flott utsikt mot Romsdalshorn på den andre siden av dalen.
Fakta:
Startsted: Trollstigrøra (700 moh).
Antall høydemeter: 1100 (4 - 6 timer) himmelretning: Nordvest, sørvest
Faremomenter: Skred. Vær oppmerksom i det bratteste partiet. Når solen står på kan det være fare for sørpeskred.
Breitinden er den største og høyeste av toppene i Trolltindmassivet. Dersom du ønsker å oppleve utsynet fra en topp med en 1700 meter bratt vegg rett ned i Romsdalen, er Breitinden toppturen som er lettest tilgjengelig.
Dette er Trollstigen
Trollstigen-området har lang tradisjon for skikjøring lenge etter at sesongen vanligvis er slutt, og Trollstigrennet ble arrangert fra 1948 og helt fram til slutten av 1990-tallet. I 1953 så 3000 tilskuere at OL-mester Stein Eriksen slo alle konkurrentene i det populære slalåmrennet. Topptursesongen på Trollstigen er kort, og det er vanligvis ikke mange uker med skiforhold fra veien åpner til snøen smelter.
I starten av mai er veien vanligvis åpent til bommen nedenfor svingene opp Trollstigen. Går du med skiene på sekken og kutter flere av svingene der det er mulig, er ikke turen opp til platået spesielt lang. Ofte kan du skli på ski et godt stykke tilbake til bilen.
Italienerne som forsvant: I 1977 forsvant et italiensk par på tur i området. Det ble satt i gang en stor leteaksjon uten resultater. Det ble etter hvert antatt at de hadde ramlet i en bresprekk og var forsvunnet for godt. I 1996 dukket de opp igjen. Breen hadde fraktet dem med et stykke nedover, og på en kul hadde de blitt presset opp til overflaten. Kroppene var ”mumifiserte” og stod rett opp av breen.
Overnatting: Trollstigen Camping & Gjestegård har overnattingsmuligheter i bunn av Trollstigen og på Åndalsnes er det flere andre muligheter.
Her finner du mer informasjon: Detaljerte turbeskrivelser for turmålene rundt Trollstigen og andre vårskiturer rundt Åndalsnes finnes i boka Toppturer i Romsdalen av Halvor Hagen. Nettsidene www.trollstigen.net og www.romsdal.com har også god informasjon. På www.vegvesen.no kan du finne informasjon om når veien åpner.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.