Vidar Mong koser seg på vei ned sørrenna på Store Nup. I horisonten ser du Sveigen til venstre, Dyrskardnuten rett frem og p1586 til venstre. / Fra Toppturer i Sørvest.
Lesetid: 5 minutter
Bygda regnes som en del av Hardangervidda, men ikke la deg lure av viddas flate platå.
De runde fjellene har mer å tilby enn hva du kanskje først forbinder med Hardangervidda.
Her finnes det bratte flanker, dropp og renner. Terrenget er lekent og fjellene har stort sett et tilbud til alle.
Siden veien ligger på omtrent 1000 meter over havet, og toppene er omtrent 700 meter høyere, tilbyr ikke Haukeli de lengste turene.
Fordi det er kort mellom toppene, enkel logistikk og nesten ingen anmarsj, er det lite som hindrer deg i å ta en topp til mens du likevel er ute.
Haukeli er bindepunktet mellom øst og vest, og er lett å nå for veldig mange. Du må ikke være toppturentusiast for å trives her.
Det finnes kilometervis med kvistede langrennsløyper.
Du kan gå i mange uker om du vil, og sove på en av de mange turistforeningshyttene i nærheten, og det er ikke langt til skianlegg.
Haukeliseter er et populært utgangspunkt for kiting og det holdes ofte kurs i området.
Du kan prøve hundespannkjøring eller bare slappe av og nyte en bedre middag på Haukeliseter fjellstue.
Hver onsdag og lørdag fyrer fjellstua opp i sitt eget villmarksspa, bestående av stamp og badstu.
Haukeli er et sted som passer de fleste.
Kjente fjell og turer i Haukeli:
Store Nup (1661 moh.):Store Nup er en av klassikerne på Haukeliseter med lett gjenkjennelig profil og flere flotte nedkjøringer.
Vesle Nup (1540 moh.):Vesle Nup er toppen for deg som er fersk på topptur og ønsker en rolig start.
Kistenuten (1648 moh.): Etter en kort anmarsj over Ståvann kan du begynne oppstigningen til den flotte renna på Kistenuten.
Dyrskardsnuten (1508 moh.):Dyrskardsnuten er et fjell du bare kjører om seint på våren og om sommeren fordi det bygger seg opp store skavler på toppen.
Sveigen (1543): Med en spennende renne og utallige nedkjøringsvarianter er Sveigen med sin lette tilgjengelighet en populær toppturdestinasjon.
Trollholene:Trollholene kan med fordel kombineres med en tur opp på Store Nut hvor du kjører ned mot Trolltjønn.
P1047 (1047 moh.): Ikke alle topper har et navn, P1047 ligger midt i Nupsdalen og er en bra topp for nybegynnere.
Stavsnuten (1661 moh.):Stavsnuten er en av de enkleste og tryggeste turene på Haukeli, og det finnes flere nedkjøringen med forskjellig bratthet.
P1586 (1586 moh.): Denne toppen er heller ikke navngitt på kartet. P1586 er nabo til Stavsnuten vis a vis et lite vann.
Verjesteinsnuten (1650 moh.):Verjesteinsnuten har en av de flotteste rennene i området. Fra denne toppen får du god oversikt over de sørlige delene av Hardangervidda.
Haukeli er mulig å nå kollektivt, og mange av toppene kan du nå fra Haukeliseter fjellstue uten bil.
Fra Bergen: Følg E16 ut av byen og ta av Fv49 mot Odda. Fra Odda følger du Rv13 til E134. Følg E134 mot Haukeliseter til du er fremme. 203 km, 4 timer (pluss ferje)
Fra Stavanger: Ta ferjen over til Årsvågen. Følg E134 til du er fremme. 204 km, 4 timer
Fra Oslo: Kjør E18 til Drammen. E134 til Kongberg. Følg denne til du er fremme. 292 km, 4 timer
Kollektivt: Haukeliekspressen og telemarksekspressen har daglige avganger fra Tønsberg, Larvik, Porsgrunn/Skien, Oslo, Bergen og Haugesund. Fra Stavanger kan du ta kollektivt til Haugesund og hoppe på Expressen der.
Vær og skiføre: Haukeli har ofte finere vær enn sin nabo Røldal, men på grunn av snømengdene må det nødvendigvis komme en del nedbør i løpet av sesongen.
Om vinteren risikerer du både kolonnekjøring og stengte veier. Det er hovedsakelig vinden som er årsaken til at veien blir stengt. Kitere i området vil merke at jo nærmere du kommer tunellen, jo mer blåser det.
Haukelitunellen markerer et værskille. Er det dårlig vær på Røldalssiden, og ved tunellen, finnes det ofte bedre vær på Haukeli og videre sørøst mot Haukelifjell skisenter på Vågslid.
Ved Dyrskard var det sommerskisenter før. Her ligger snøen lengre enn andre steder på Haukeli. Vanlig sesong på Haukeli er fra desember til juni.
Overnatting: Et naturlig utgangspunkt for mange er å benytte seg av Haukeliseter fjellstues overnattingstilbud. Her får du alt fra sovesal til luksuriøse fjellrom.
Utenom fjellstua er det mest hensiktsmessig å bo i telt eller på et av overnattingsstedene i Røldal. Det er korte avstander til de forskjellige turene, men utallige muligheter.
Haukelis topper nåes like godt om du bor i Røldal, og motsatt.
Kart: Norge 1: 50.000 - 029 - Haukeliseter, Norges plastkart - serie 10024 Haukeli
Skianlegg:Haukeli skisenter er verdt et besøk. Det er ofte færre folk her og lettere å finne urørt snø enn i Røldal. Skitrekket har 370 meter fallhøyde og er normalt åpent fra november til mai.
I det store skiområdet vil du finne alt du måtte ønske. Her er offpistemuligheter og store fine preparerte løyer. Det er også tråkket langrennsløyper i området.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.