/ Topptur

Storslåtte skieventyr i bokform

I Sunndalsfjella har Trygve Sande hatt både de beste og de verste opplevelsene i livet sitt. Nå har han vært med på å skrive Fri Flyt-boka Toppturer i Sunndalsfjella.

Sist oppdatert: 6. november 2024 kl 11.39
mann som kjører ski høyt til fjells
FORFATTER: Tredje generasjons toppturentusiast og sunndaling Trygve Sande har skrevet den nye boka Toppturer i Sunndalsfjella med Fri Flyt-journalist Tore Meirik. Her er Sande på vei ned fra Store Trolla, ett av 43 fjell som beskrives i boka. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 4 minutter

– Vi har tatt med turer for alle ferdighetsnivåer. Fra lette og familievennlige turer, til bratte ruter som må betegnes som ekstreme, sier Trygve Sande.

Han har sammen med Fri Flyt-journalist Tore Meirik skrevet den første rene skitoppturboka for Sunndalsfjella.

VPG-gründeren forteller at han og Meirik til sammen har gått nesten alle de 88 turene som er beskrevet i boka. I tillegg har de fått bidrag fra andre ivrige toppturkjørere, som blant andre Ivar Nerdal, Steffen Fjelldal, Toralf Furseth og Tor Olav Naalsund. Skredobservatør og tindevegleder Pål Røsrud har bidratt med det snøfaglige.

I Sunndalsfjella finner du blant mye annet Nord-Europas høyeste kystfjell, verdens 6. og 7. høyeste fossefall og den største isbreen i Møre og Romsdal.

Inspirasjon og valghjelp

– Vi håper boka skal være til inspirasjon, men også at den skal hjelpe folk til å velge riktig tur både med tanke på eget ferdighetsnivå, og snø- og værforhold, sier Trygve Sande.

Hver tur i boka er utstyrt med gradering, terrengklassifisering, adkomst, en tekstbeskrivelse av turen og faktaboks med den viktigste informasjonen. Alle turene er tegnet inn på flyfoto og på et kart i skalaen 1:50 000).

For å gradere turene bruker forfatterne et system som tar høyde for både krav til fjellerfaring/kunnskap, skiteknikk og eksponering (konsekvenser ved fall eller utglidning.

– Dessuten er boken spekket med flotte bilder som er tatt både av amatører og noen av de beste skifotografene i landet og kanskje i verden.

skikjører i pudder og fint lys
Asbjørn Eggebø Næss kjører på Åbittinden. Foto: Ståle Johan Aklestad
 

Mye å velge i

– Og hvis du skal anbefale én av turene som beskrives?

– Det er vanskelig å trekke frem bare én, for det er så utrolig mange som er flotte. Alt fra rolige turer til ekstrem brattkjøring. Selv er jeg jo spesielt interessert i det siste, men det synes jeg absolutt ikke alle skal holde på med, starter Sande, før han likevel kommer med en anbefaling.

– En som er veldig fin er den vi kaller Vinnu Blanche, oppkalt etter Vallé Blanche i Chamonix. Dette er en flott rundtur over Vinnubreen. Ellers er det fantastisk mye fint skiterreng i Øksendalen.

Himmel og helvete

Trygve Sande er selv fra Sunndalsøra og vokste opp med en far som også gikk topptur i de spektakulære fjellene i Sunndalen.

– Jeg har hatt både mine beste og mine verste opplevelser i disse fjellene. Alt fra kjempeflott løssnøkjøring på tusen meters høyde til å måtte hente ned venner som omkom i skredulykken i Øksendalen i 2014.

I fjor ble han selv tatt av skred.

– Det var en ekkel situasjon som skjedde på Vinnubreen. Vi hadde gjort noen dårlige vurderinger og det var to ting som reddet meg: Det ene var at jeg kjørte med skredballongsekk. Det andre var en solid dose flaks, forteller 45-åringen.

Økende interesse

Toppturinteressen i området har vært i kraftig økning de siste årene, godt hjulpet av Sunndal Skisession som er blitt arrangert siden I 2010. Toppturfestivalen med base på Sunndalsøra hadde som mål å gi økt oppmerksomhet om Sunndalsfjella.

Sunndalsfjella har lenge vært et av de flotte områdene som har manglet en egen skibok, fastslår forfatteren, som tidligere har skrevet både stisykkelfører og padlefører for Oppdal og omegn.

Marked for guidebøker

– Hvem er i målgruppen for boka?

– Først og fremst er publikummet vårt folk som har området som sine hjemmefjell i Sunndalen og på Nordmøre. For trondheimerne er Sunndalsfjella egnet for en helgetur, og for moldensere og kristiansundere funker de fint for en dagstur. Jeg tror boka også vil gjøre området mer kjent for folk fra andre steder i landet, sier Erlend Sande, som er forlagssjefs i Fri Flyt og Trygves tremenning.

Han mener det fortsatt er et marked for denne typen bøker i en verden der mye fjellinfo er å finne på nett.

– Mange av bøkene våre er blitt trykket i flere opplag, og de eldre bøkene er kommet i reviderte utgaver. Sammenlignet med informasjonen som ligger på nettet, mener vi at dessuten at vi kan garantere for kvaliteten på en annen måte. Guidebøker er en minimal del av utgiftene til folk med topptur som interesse, og mange ser verdien av å ha en fysisk bok fra områder de er glad i, sier forlagssjefen.

Toppturserien

Toppturer i Sunndalsfjella er den foreløpig siste i en serie med guidebøker som Fri Flyt har publisert siden Toppturer i Norge kom i 2006.

Toppturer i Romsdalen av Halvor Hagen var den første regionale guideboken, og siden har det gått slag i slag med toppturbøker fra blant annet Troms, Narvik, Sogn og Sunnmøre.

Publisert 6. november 2024 kl 11.16
Sist oppdatert 6. november 2024 kl 11.39
 

Relaterte artikler

 

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen