Hunddalshyttene er godt besøkt av både toppturentusiaster og og turgåere. Det er en skikkelig spredning på såvel alder som nasjonaliteter, og å knytte nye bekjentskaper innenfor stueveggene er snarere regelen enn unntaket.
Du har et stort utvalg av korte og lange turer av ulike vanskelighetsgrader når du velger å benytte Hunddalshyttene som base for en helg eller uke med toppturer.
Hunddalshyttene ble bygd i 1975, og har siden da vært de mest besøkte av hyttene rundt Narvik.
Utstyr: Vanlig turutstyr. Isøks og stegjern om du skal gå over Blåisen. For overnatting: Mat, lakenpose/sovepose og toalettpapir.
Soveplasser: 14
Nøkkel: Ja, DNT-nøkkel.
Mobildekning: Nei. Ganske bra på de omliggende toppene.
Veibeskrivelse: A og C: Tog fra Kiruna eller Narvik; avstigning ved Katterat stasjon/Rombak stasjon. B: Bil inn ved Beisfjorden. Betal bomavgiften ved Tømmerbakkveien (avgiften var 50 NOK i 2015), kjør videre og parker ved broen over Stubblielva. Lokalbuss fra Narvik; avstigning ved endestasjonen Tømmerbakkveien snuplass.
Sesong: November - juni
Opp 7.8.1: Følg den ikke brøytede anleggsveien sørover inn i Sørdalen (Beatnatvuopmi). Etter drøyt tre kilometer passeres tregrensen.
Her kan det i blant være vanskelig å se hvor veien fortsetter, men følger du høyre side av Hunddalselva opp gjennom dalen er du på rett spor.
Ved veiens ende ligger et par hytter som tilhører kraftselskapet Nordkraft. Herfra er det 800 meter igjen i sørvestlig retning til Hunddalshyttene.
Etter Nordkrafts hytter ligger en liten kolle, hvilket gjør at du ikke ser Hunddalshyttene før du er rett ved de.
Vanskelighetsgrad: Veldig enkel
Ned 7.8.1: Enkel vei tilbake til Katterat togstasjon, der du kan gli største delen av turen.
Vanskelighetsgrad: Veldig enkel
Opp 7.8.2: Følg traktorveien inn i Stubblidalen. Etter anleggsveiens slutt fortsetter du lengst inn i dalen og opp til passet mellom Vomtinden og Storfjellet.
Gå over Helligvatnet (Basejávri), og ned i bekkedalen til Hunddalsbotnen. Siden følger noen flate kilometer frem til Hunddalshyttene.
Dette er et lengre alternativ enn Opp 7.8.1, men med bedre utsikt og større fjellopplevelse.
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ned 7.8.2: Trivelig turgåing og skikjøring i skikkelig høyfjell. Ned mot Stubblidalen får du en ganske lang og sammenhengende utforkjøring.
Vanskelighetsgrad: Enkel
Opp 7.8.3: En kompleks tur i spektakulært høyfjell som kun bør gjøres i fint vær med bra sikt. Gå opp til toppen av Blåisen, se separat turbeskrivelse.
Kjør nordøst fra toppen ned på et stort snøfelt. Før snøfeltet blir noe brattere på dens nedre del, svinger du ut til høyre mot Blåisens nordøstkam.
Vær oppmerksom når du kikker ned til høyre for å forsøke å finne den enkleste veien ned på snøfeltet. Du kjører fra høyre til venstre på snøfeltet (se opp for klipper i fallinjen), og ned mot en tydelig rygg i ei stor gryte.
Følg ryggen videre inn i grytas midt, og hold høyde rundt til gryta andre side. Du må gå et kort stykke opp på den andre siden for å komme inn i en forsenkning mellom topp 1363 og Detasjementshøgda.
Gå gjennom forsenkningen og over vannet Šlubbojávri. Gli diagonalt ned til høyre på bakkene på den andre siden av forsenkningen for å komme til Hunddalshyttene.
Vanskelighetsgrad: Vanskelig
Ned 7.8.3: Ned fra Blåisen får du nesten 1500 fallhøydemeter om du velger å kjøre helt ned til Rombaksfjorden. Kjøringen er fin og ganske enkel, men for å finne rett vei kreves det en del erfaring.
Vanskelighetsgrad: Vanskelig
Se her for å finne flere turbeskrivelser av toppturer i Narvik og Hunddalen.