Stup og bratte bakker vokter et vidstrakt topplatå med storslagen utsikt.
Blåisen er en fantastisk topp å gå topptur til, og om du er på vei til eller fra Hunddalshyttene er toppen en spennende omvei.
Men fjellet er også en ulv i fåreklær; innbydende og enkel å bestige i pent vær, men et skikkelig mareritt å orientere seg i om været skulle slå seg om, og sikten forsvinne.
Ikke la dette avskrekke, sørg bare for å holde et øye på værskiftninger og ikke være redd for å snu.
Utstyr: Vanlig turutstyr. Isøks og stegjern om du går fra Hunddalshyttene.
Veibeskrivelse: A: Tog fra Kiruna eller Narvik; avstigning ved Rombak holdeplass (det er kun enkelte tog som stopper ved denne holdeplassen). B: Bil langs E6 fra Narvik. Ta av til høyre inn på Sildvikveien. Parkering ved veibommen knapt 3 kilometer fra E6. C: Fra Hunddalshyttene, se separat turbeskrivelse.
Sesong: Februar - juni
Opp 7.2.1: Fra Rombak holdeplass går du østover cirka 100 meter. Fortsett på veien opp i skogen på den andre siden av jernbanesporet.
Gå opp til venstre der veien deler seg. Ved tregrensen kan du svinge av fra veien og gå rett opp bakkene. Kryss veien som leder mot Inner-Sildvikvatnet og fortsett opp bakkene på den andre siden.
Når du kommer opp til slakere terreng kan du ta retning mot den høyre siden av Blåisens brede massiv.
Gå til høyre for Blåisvatnet og ta sikte på det bratte snøfeltet som leder opp på Blåisens lange fjellrygg, Ruoidnačorru.
Snøfeltet er ofte vindutsatt og hardt, så stegjern eller skarejern kan være til stor hjelp. Følg den langstrakte og slake fjellryggen mot sørøst til toppen.
Å finne selve toppen kan være problematisk ettersom den er dekket med snø hele året og er derfor ikke markert med varde.
Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig
Opp 7.2.2: Om du vil utvide turen med noen kilometer og få nesten 300 fallhøydemeter ekstra med kjøring, kan du starte helt nede fra Rombaksfjorden. Følg veien og fortsett langs 7.2.1.
Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig
Opp 7.2.3: I dette alternativet starter du fra Hunddalshyttene og går opp til toppen fra østsiden av fjellet. Se separat turbeskrivelse for Hunddalshyttene.
Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig
Ned 7.2.1: Å følge ryggen på Blåisen gir enkel kjøring og mange muligheter til å nyte utsikten. Ofte er ryggen noe forblåst, og det er derfor sjeldent skikkelig bra snø.
Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig
Ned 7.2.2: Gir samme skiopplevelse som Ned 1, men i tillegg mulighet for mange ekstra svinger på veien ned mot Rombaksfjorden.
Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig
Ned 7.2.3: Veldig fin skikjøring på det store snøfeltet under toppen og videre ned til høyre.
Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig
Ned 7.2.4: Timeglasset: Når du ser Blåisen fra E6 eller E10 vises denne spektakulære ruta som et tydelig timeglassformet snøfelt langt til venstre på Blåisens nordvegg.
Det hvite timeglasset pleier å være inntakt helt frem til sensommeren, etter det begynner midtpartiet å smelte bort.
Kjør timeglasset, og traverser til venstre så tidlig som mulig for å kunne slutte av til Ned 7.2.1. Alternativt kan du kjøre videre ned på isbreen til Daudvatnet.
Gå opp bakkene på venstre side av vannet og opp til platået ved vannet 936 moh. Kjør ned i bekkedalen mot nord-nordvest slik at du havner på veien og kan fortsette langs Ned 7.2.1.
Vanskelighetsgrad: Vanskelig
Ned 7.2.5: Snøfeltet i starten av Ned 7.2.3 er litt mindre bratt enn Timeglasset. I stedet for å svinge av til høyre som i Ned 7.2.3, følger du snøfeltet hele veien ned til isbreen og Ned 7.2.4.
Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig
Finn flere turbeskrivelser av toppturer i Narvik og Hunddalen her.