KYSTNÆRT: Martin Gammelsæter nyter nærheten til havet på Flakstadøya. Sekunder senere støter han på hardere underlag og gjennomfører resten av skituren med hodet først. Foto: Thomas Kleiven
Lesetid: 3 minutter
Martin Gammelsæter gir full gass inn i Lofoten-statistikken. Det er første gang trønderen besøker øyriket og han er allerede frelst. Flere og flere gjør som ham.
De går til topps, tar bilde av tørrfisk og tenker at akkurat nå er det veldig mange som misunner hans posisjon i livet.
Med det blikkstille havet ved enden av rennen og blå himmel like ovenfor har han foreløpig ikke mye å klage på.
Men så viser det seg at rennens midtparti er langt hardere enn planlagt og Gammelsæter får bonusfart, lander bakpå og forsvinner ned mot havet med hodet først.
Toppturturismen i Lofoten har eksplodert. Siden tindevegleder Seth Hobby ble overveldet av Geitgaljens 360 graders blåhvite utsikt for første gang har populariteten skutt i taket.
Amerikaneren trengte ikke mange ski- og klatreturer i Lofotveggen før han bestemte seg for å etablere et guidefirma i Kabelvåg. Flere år seinere sitter han på kontorstolen i Sjøgata 3 og teller seg frem til at de denne aprildagen har sju guider på fjellet.
Før Hobby flyttet til Lofoten hadde han intet hjem. Himalaya, Cascade, Canda og store europeiske fjell hadde vært hans tilholdssted årene i forveien. Da kjæresten ville ha ham til Norge var det uaktuelt å bosette seg i Oslo.
– Jeg må kunne gå rett på ski og guide hjemmefra, før jeg om kvelden legger meg i egen seng, sier han og dypper teposen i håp om å bli litt friskere på sin etterlengtede fridag. Selv om veksten til nå har vært formidabel tror han den vil flate ut. Norge er for dyrt og avsidesliggende til at hordene av skitu- rister vil prioritere Lofoten som reisemål.
Gjennom hele vinteren finner Lofot-guidene nye gode skiområder mellom fiskevær og inneklemte fjorder. Mulighetene er enorme og Hobby tror både Senja, Narvik og Vesterålen kan vokse seg store som toppturdestinasjoner.
På godværsdager ser alle skiturister som kikker ut av flyvinduet at nydelige toppturfjell ligger brakk i periferien rundt Lofoten og Lyngen. I sitt nye hjemområde er Rundfjellet blitt en av Hobbys favoritter.
– Vi kaller den Lofotens Mont Blanc. Det er et stort massiv med god skikjøring i alle retninger. Den kan bli jævlig bra i dag.
Fakta om Lofoten
Områdets knutepunkt: Svolvær.
Områdets størrelse: 1226 kvadratkilometer.
Reisen dit: Fly til Leknes, Svolvær, Evenes eller ta tog/fly til Bodø og båt videre. Trenger du leiebil? Ja.
Sesong: Fra desember til juni – hvis du trekker høyt.
Terreng: Forholdsvis lave topper med variert og morsomt terreng. En del bjørkeskog i lavlandet og svært alpine fjell høyden.
Værtips: Lofoten ligger midt ute i havet og været blir deret- ter. Lavtrykk fra nordvest betyr som regel at pudderskiene kan hentes frem.
Nærmeste by: Svolvær og Leknes er Lofotens byer. Harstad er nærmeste større by.
Nærmeste alpinanlegg: Alpinanleggene i Svolvær og Leknes.
Hvor sover du: I rorbu.
Guidebok: Toppturer i Norge
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.