ET VANLIG SYN: Alle fasiliteter på Turtagrø er stengt. Området har likevel ofte folk som overnatter i telt - her fra High Camp. Foto: Martin I. Dalen
Lesetid: 3 minutter
– Hvis de som telter tar ansvar og holder avstand til andre teltere, vil jeg ikke være spesielt bekymra, sier kommuneoverlege Knut Cotta Schønberg i Luster kommune.
Kommunen huser blant annet Turtagrø hotell, kjent utgangspunkt for turer i Hurrungane vest i Jotunheimen. Hotellet holder stengt til 21. april, men hva med telting?
På hjemmesiden skriver hotellet: «I 2021 er det dessverre ikke mulig å kjøpe teltpass og bruke hotellets fasiliteter som dusj, tørkerom og oppholdsrom. Vi ber om at teltere respekterer dette og setter opp telt på andre siden av veien fra Turtagrø. Vi ber også om at teltturister bruker den offentlige parkeringen som finnes der.»
Telting på Turtagrø har tidligere vært et diskutert tema. Myndighetenes råd for påsken er som det har vært i hele koronakrisen - unngå unødvendige fritidsreiser. Men det er ikke forbudt å reise til andre kommuner for å for eksempel gå topptur.
– Naturen er jo fri for alle. Jeg er fornøyd med at verken Skogadalsbøen, Sognefjellshytta eller Turtagrø holder åpent i påska. Teltere vil normalt sett holde seg for seg selv. De kan oppholde seg ved teltet sitt, gå på ski og så videre, sier kommuneoverlege Schønberg.
– Jeg tenker at friluftsliv er sunt og godt for alle. Men man må ikke oppsøke lokale fasiliteter.
– Gjelder det også matbutikker?
– Nødvendig matinnkjøp må man jo kunne gjøre, men da må man bruke munnbind og være veldig nøye med smittehygiene. De nasjonale anbefalingene er at de som er på tur skal handle i butikker på hjemstedet. Vi ønsker ikke at de som er på tur skal benytte lokalt badeanlegg eller butikker, sier han.
– Vi har ikke noen myndighet over arealet rundt Leirvassbu. Vi krysser fingrene for at folk rydder opp etter seg, og det har vi gode erfaringer med fra fjellfolk, sier altmuligmann Christian Sulheim ved hytta.
– Kan de bruke toalettfasiliteter på Leirvassbu?
– Nei, de vil være stengt. Skrekken er jo at den delen av teltinga ikke blir ivaretatt skikkelig, men de aller fleste er seriøse og ordentlige, sier Sulheim.
Kommunalsjef Synne Skogsrud sier Lom kommune forholder seg til nasjonale råd. De fraråder arrangementer hvor folk fra ulike kommuner møtes. Kommunalsjefen viser til Friluftslovens regler for avstand til bebyggelse for teltere. Der står det:
«Telt må ikke settes opp så nær bebodd hus (hytte) at det forstyrrer beboernes fred og i hvert fall ikke nærmere enn 150 meter.»
– Kriseledelsen i Lom skal møtes onsdag, det vil deretter komme oppdatert informasjon, sier Skogsrud.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.