OPPTUR: Det var ikke vanskelig å nyte turen opp under slike rammer. Foto: David Vesteng
Lesetid: 4 minutter
Har du hørt om svensken, dansken og nordmannen som skulle til fjells? Slapp av - dette er ikke en lang vits. Dette er historien om en gjeng nybegynnere, inkludert meg selv, som fikk noen nyttige aha-opplevelser på kurs.
Veldig mange nordmenn har blitt hekta på topptur, men det er ikke bare vi som trekker oppover i høyden. Under High Camp på Turtagrø hadde Björn Almqvist, Jens Spanggaard, Fredrik Bakke, Matti Winther, Simon Kvanvik og undertegnede meldt oss på et todagers toppturkurs i Hurrungane i Jotunheimen. Gruppen bestod av en svenske, to dansker og tre nordmenn, så vi var en skandinavisk gruppe med et felles mål: Få en god innføring i hvordan ferdes trygt i fjellet.
Dette var også guidens primærmål. Sindre, som han heter, ga oss en grundig innføring i og bruk av Varsom-appen. Man trenger ikke være ekspert for å forstå at det er tryggest å starte med det helt elementære. I tillegg var blant annet grunnleggende teknikktips som energisparende linjevalg med kickturns en del av pakka.
På forhånd hadde jeg fått råd fra andre i Fri Flyt-redaksjonen om å droppe bruk av hælløfter: «Går du så bratt at det trengs, da går du for bratt» har jeg blitt fortalt. Dette ble også praktisert.
Drømmeforhold i fjellet
Første dag gikk turen fra Turtagrø Hotel til Nordre Dyrhaugstind. Dag to shuttlet vi noen kilometer fra hotellet før vi tok fatt på turen til Lauvnostinden.
Rammene for turene kunne ikke vært bedre. Strålende sol, lite vind og tørr snø ga oss en drømmestart på topptur-karrieren. Det første som slo meg var dog at det var sjukt trått å skulle la skiene «skli» på snøen fremfor å løfte den. Men det ble raskt en vanesak.
– Vi har funnet ut at 30 grader er ganske bratt. Steder jeg tidligere har trodd at har vært farlig, viser seg å være trygt, sa Matti Winther i lunchpausen på under steikende sol, midtveis opp Lauvnostind. Han er opprinnelig fra Århus i Danmark, men valg av norsk kone har holdt han i landet i 13 år.
Gruppens svenske alibi var Björn Almqvist som har bodd i Norge i åtte år.
– Et slikt kurs gir oss en ny dimensjon i skikjøring. Vi lærer hvor det er trygt i fjellet sånn at vi kan ta egne trygge valg. Det er det jeg føler er greit å få litt praksis på.
Se video: Guide Sindre bruker utvidet kompresjonstest (ECT)for å undersøke hvor mye som skal til før et potensielt snøskred vil utløses.
Nøkkelpunktene jeg sitter igjen med:
** Jeg hadde gått med de nye støvlene mine i noen timer hjemme i huset, men det var ikke nok. Gnagsåret på venstre ankel vitner om at selv et påklistret gnagsårplasterfør tur, ikke holdt. Da var ekstra sportsteip godt å ha med i sekken.
** Man trenger ikke tre liter vann i tillegg til termos med kaffe når man går 1000 høydemeter. Det ble ekstra vekt. Rart jeg ikke klarte å dra den slutningen før dag to også, egentlig.
** Ikke start for fort. Vi var ivrige i starten og gikk på litt for hardt. Dette fikk unødvendig opp pulsen og svetting. Dag to startet roligere. Det sørget for bedre tur opp, som det tross alt av er mest av.
** Ikke vær ensporet i fokus på nedkjøringen. Det er tross alt oppover man man går mest. Legg opp turen slik at man nyter naturen med feller på.
** Hva skal man prioritere å fylle sekken med? Det er hyggelig å ha med noe sjokolade, kaffe eller annet å dele med andre på tur. En av våre skandinaviske venner hadde med seg en stor samekniv til å skjære spekepølse med. En liten lommekniv kunne kanskje gjort samme nytten og spart noe vekt. Det førte riktignok til stor begeistring hos resten av gruppa, så sånn sett hadde det stor verdi.
** En person vi møtte på toppen av Nordre Dyrhaugstind mistet den ene skien helt på toppen. Han hadde åpenbart ikke rukket å sette på skistopperen før han tok av fellen. Den føyk av gårde nedover fjellsiden og ble aldri funnet igjen. Det ble en laaang tur ned til fots. Glad det ikke var meg.
David er redaktør i Fri Flyt. Han har jobbet i selskapet siden 2023. Før det var han nyhetssjef i VG, hvor han også har jobbet som journalist siden 2008. Har du tips til en sak vi bør skrive om? Send gjerne en e-post:
SLIK SKAL DET GJØRES: Guide Sindre Engelsgjerd Våge demonstrerer bruk av kickturns. Foto: David Vesteng
FOLKSOMT: Det var mange som ville til toppen av Nordre Dyrhaugstind. Foto: David Vesteng
UTSIKT: Fri Flyts nyhetssjef David Vesteng på toppen av Lauvnostind. Foto: Sindre Engelsgjerd Våge
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.