SOMMER PÅ NORGES TAK: Det er en ettermiddag tidlig i juni og Erlend Sande setter fart på vei ned fra Galdhøpiggen. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 4 minutter
1. Som om det var ekte vinter.
Galdhøpiggen sommerskisenter er en litt variert affære, men noen somre har skisenteret en temmelig bra terrengpark. Da kan du kjøre park på dagen og gå på topptur om kvelden (mørkt blir det jo ikke) selv om det er juni.
Eller juli. Akkurat det er ganske unikt.
2. Terrenget rundt.
Når du går på flatene i starten av turen opp mot Galdhøpiggen får du etter hvert noen fete nedoverbakker på høyre side. Disse ligger ikke i tilknytning til noen definert topp, men de byr på mye mer spennende skikjøring enn selve toppen av Norge, og er utvilsomt verdt et besøk. Her må du ikke bare passe deg for bresprekker, men skred er også noe du må tenke på.
3. Isbre.
Ruta fra sommerskisenterets parkering og opp på Galdhøpiggen er ikke spesielt bratt eller lang, men byr likevel på en del tekniske finurligheter i form av Styggebreen. Det fins folk som har gått på trynet like under toppen, og mista skiene sine ned i sprekkene på Piggbrean, som er den bratteste delen av Styggebreen, like under toppen. Å miste skiene sine nedi breen er noe drit. Å miste seg selv eller kameraten/ kjæresten sin nedi breen er livsfarlig.
4. SoMe.
Ja, det fins topper i Norge som er atskillig mer krevende å nå enn Galdhøpiggen fra Juvasshytta (som denne lista beskriver), men det er uvanlig enkelt å finne på noe å skrive på Instagram når du er på toppen. Du er tross alt på skitur midt på sommeren på det høyeste fjellet i landet som er skisportens vugge. Og til alt overmål fins det installasjoner på toppen som gjør det svært enkelt å overbevise de 223 følgerne dine (med mindre du er influenser på ekte) om at du er på Piggen 4 real.
5. Lengde.
Turen er riktignok litt lang og flat, men det er bare 600 høydemeter (2 468,9 meter hvis du måler med Hemsedal-meter) til Norges tak fra parkeringsplassen på skisenteret. Det er ikke lengre enn at barn fra norske storbyer og turister fra Amerika med høyhælte sko stadig vekk klarer det.
6. Nyskridugrove.
Ok, denne linja har strengt tatt ikke så mye med en sommerlig skibestigning av Galdhøpiggen og gjøre, men den er likevel så utrolig fet at den har sin plass på denne lista. Litt mer fakta får du her, men Nyskridugroveer altså 1400 høydemeter (litt avhengig av snømengde riktignok) variert og steinbra skikjøring som når enkelt fra toppen av skisenteret. Midt på sommeren! Er det bra forhold og har du ork til logistikken, så er det ingenting å lure på.
7. Årstid.
Ja, dette ble vel nevnt i punkt seks, men altså: dette foregår midt på sommeren. Hvor fett er ikke det? På verdens beste skiføre; sløsj. Og tenk; når du kommer tilbake til bilen kan du ta av deg skistøvlene og gå barbeint. Og kjøpe is etterpå. Dååååååååååån.
Alle kaller Juvass for Juvass, og det er muligens Finn Aamodt sin feil. Men det heter ikke det. Det heter Galdhøpiggen sommerskisenter. Ingenting heter Juvass. Her siterer jeg en e-post jeg fikk for noen år siden i denne anledning:
Det her over er eit HEILT FEIL namn! Det finns INGEN PLASS i Lom/Bøverdalen det heiter Juvass! SJÅ PÅ KARTET!!!!!!!!!!!!!!!!!
Oss som er vel vaksne er så forbanna på at døkk innan media og skimiljø skal koma opp til oss her i bygda og leggje på sjargongnamn for å få eit tøft namn! Oss vil behalde namna på plassane rundt om som dei har vore frå gamalt er!
At døkk ikkje lærer!!!!!
9. Brakkesjuke
Hvis du syns det er litt goldt oppe på sommerskisenteret ved Norges høyeste fjell, så kan du sende en tanke til legenden Even Sigstad som bodde her en hel sommer for å bygge og vedlikeholde parken. #dedikasjon.
10. Sugeføre/ utforstilling.
Sett din lit til sløsj og/ eller hurtigvoks. Den slake biten rett under toppen og nederst kan være temmelig drøy hvis snøen er treig. Heldigvis er det sommer, blir aldri mørkt, du kan snart gå barbeint og i Lom har de både skaterampe, konditori, is, tøff dialekt og en foss du kan se på.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.