Krossbu Turiststasjon på østsiden av Sognefjellet er et fint utgangspunkt for turer i Smørstabbtindmassivet. Forfatter Gjermund Nordskar har plukket ut noen av høydepunktene for topptur og randonee som du når fra hytta ved Sognefjellsveien.
SENTRALT: Krossbu ligger rett før den siste lange stigningen opp mot Sognefjellet, med en rekke 2000-topper i nabolaget. Her ser du den i bakgrunnen på vei opp mot Veslbreatinden. Foto: Erlend Sande
Lesetid: 7 minutter
Den kommende boka Toppturer i Jotunheimen er det beskrevet en rekke turer med utgangspunkt i hytta, som ligger 1267 meter over havet og øverst i Breidsæterdalen.
– Krossbu er et veldig fint utgangspunkt for toppturer. Krossbu ligger lett tilgjengelig fra veien, høyt til fjells og har rask innmarsj til mye variert og flott skiterreng, sier forfatter Gjermund Nordskar.
Denne delen av Jotunheimen kjennetegnes med å ha en ekstra lang skisesongen, og er den delen av Jotunheimen med størst tetthet av skiruter.
I denne delen av Jotunheimen ligger 2000-meterstoppene tett, og mens turen i reportasjen er av det bratte slaget, finnes det flere enklere alternativer. Her presenterer vi fire turer fra boken Toppturer i Jotunheimen, og to av dem er i terrengklasse 1-Enkelt, som betyr du kan unngå skredterreng. Selv om våren er den typiske sesongen, kan det være muligheter til å gå skiturer her helt fra oktober.
– Denne delen av Jotunheimen kjennetegnes med å ha en ekstra lang skisesongen, og er den delen av Jotunheimen med størst tetthet av skiruter, sier Nordskar.
Lett tilgjengelig klassiker med over 1100 høydemeter med skikjøring og mulighet for bratt rennekjøring
Veslfjelltinden ligger side om side med Loftet helt nord i Leirdalen, på tinderekka nord for Store Smørstabbtinden. Den enkleste ruta til toppen er gradert til enkel ved normale snøforhold. Selve toppen kan bestiges fra både sør, vest og nord. Dette gjør at fjellet byr opp til flotte rundtur muligheter i tillegg til en storslått utsikt bla. mot Smørstabbtindene i sør. Toppen er lett tilgjengelig fra Leirdalen i øst og Krossbu i vest.
Naturlig rute opp og ned fra Krossbu
1. Enkelt, E1, E
Opp: Fra Krossbu setter du kursen østover i retning 1528-høyden, og følger det slakeste terrenget oppover. Ved 1528-høyden begynner du å runde av til venstre (nordover), og følger ryggterrenget nordover i retning 1732-høyden til til ca. 1700 moh. Herfra fortsetter du nordøstover oppover det slake terrenget via Nufsfonne og tar sikte på sørvestryggen til Veslfjelltinden. De siste 157 hm. fra 2000 moh. til topps følger du det slakeste terrenget opp sørvestryggen via 2149-toppen. Det grønne kulepunktet med tallet 1, betyr at ruta er i terrengklasse 1-Enkelt. Det betyr at du kan gå turen uten å passere gjennom skredterreng.
Ned: Nedkjøringen følger samme rute som oppstigningen.
Rask topptur med flere lekne nedkjøringsalternativer og ofte god snø lang ut i mai
Hurrbreatinden er en slak topp som danner toppunktet på den mer kjente Hurrbrean. Nordøstsiden av toppen er bratt ned mot Hurrbrean, men den enkleste ruta til toppen er gradert til enkel ved normale snøforhold. Med Leirdalen i øst, krever den kryssing av Hurrbrean. Fjellet byr på flere varierte nedkjøringsalternativer, og er også en fin topp å inkludere om man ønsker en lengre rundtur. Toppunktet gir god utsikt til blant annet Smørtabtindmassivet, Hurrungane, og Galdhøpiggmassivet. Toppene er lett tilgjengelig fra Leirdalen i øst og Krossbu i vest.
Naturlig rute opp og ned fra Krossbu
1. Enkelt, E1, E
Opp: Ønsker du en slakere rute uten bre, er Krossbu et fint utgangspunkt for å bestige toppene rundt Hurrbrean og Veslbrean. Fra Krossbu følger du samme rutebeskrivelse som beskrevet i rute 2.20.4 til 1700 moh. Herfra setter du kursen nordøstover, og følger det slake vestvendte terrenget oppover mot bandet mellom Hurrbreatinden og Veslbreatinden. Herfra er både Hurrbreatinden (fra ca. 40 hm. ekstra) og Veslbreatinden (fra ca. 70 hm. ekstra) lett tilgjengelige.
Ned: Nedkjøring følger samme rute som oppstigningen. Hvis man ønsker en lengre tur, byr toppene på flere nedkjøringsalterativer. F.eks. ned Veslbrean eller Hurrbrean. Mulighetene er mange!
ca 6 km.
Høyde startpunkt: ca 1250 moh.
Høyde toppunkt: 2092/2064 moh.
Høydemeter på tur: ca. 850/820 hm.
Tid: ca. 4-6 timer
Brattest parti: 20-25 grader
Himmelretning: SV, S, V
Farer: Skred, skavler, stup, steiner
STORE SMØRSTABBTINDEN 2208 moh
En karakteristisk gigant og klassiker med luftig utsikt utover Smørstabbtindane og mulighet for variert skikjøring
Store Smørstabtinden er den neste høyeste av Smørstabbtindane. Det er kun Storebjørn som strekker seg 14 meter høyere i dette fjellmassivet. Den enkleste ruta til toppen er gradert til middels ved normale snøforhold, og krever ferdsel i utløpsområder, og opp mot 40 graders terreng opp det siste bratthenget til toppunktet.
Det er derfor viktig med stabile snøforhold, og gode terreng- og skredvurderinger i forkant og underveis på turen. Som sikkerhetstiltak anbefales det å sette igjen skiene og gå på beina opp det siste bratthenget. Toppen er lettest tilgjengelig fra Krossbu.
Fjellet byr på flotte muligheter for rundturer. En spennende og variert rundtur med start og slutt fra Sletthamnsætre i Leirdalen er gå opp Storbrean til Store Smørstabbtinden, og deretter fortsette over Storbreatinden og Veslbreatinden til Hurrbreatinden, og avslutte turen med nedkjøring ned Veslbrean.
Naturlig rute opp og ned fra Krossbu
2. Utfordrende, E2, M
Opp: Fra Krossbu setter du kursen østover, og følger elva Leira oppover mot 1512-vannet. Hold høyden langs vestsiden av vannet, og fortsett videre opp i skaret vest for 1223-toppen. 1723-toppen. Sett kursen sørøstover via 1698-høyden mot den nordvestvendte toppryggen. Fra omring 1980 moh. bratner terrenget til, og Ved ca. 2050 moh. må du klyve opp et brattheng på fra ca. 40-45 grader. Før dette bratthenget, er det vanlig å sette fra seg ski.
Ved harde snøforhold anbefales det å benytte stegjern, isøks og hjelm opp dette bratthenget. Videre følger du det slake ryggterrenget som leder til topps. Ruta går i terreng over 30 grader (skredterreng) ved ca. 1750 og fra 2000-2060 moh.
Ned: Tryggeste nedkjøring følger samme rute som oppstigningen.
Lengde på tur: ca 6 km.
Høyde startpunkt: ca 1250 moh.
Høyde toppunkt: 2208 moh.
Høydemeter på tur: ca. 960 hm.
Tid: ca. 5-7 timer
Brattest parti: 35-40 grader fra ca. 2000-2080 moh.
Himmelretning: V, SV, S, NV, N
Nødvendig utstyr: Ruta kan kreve isøks og stegjern
Lett tilgjengelig rygg-topp med flere nedkjøringsmuligheter
Kalven er en langstrakt rygg-topp og første/siste 2000-meter topp på Smørstabbtindtraversen. Toppen er lett tilgjengelig fra Krossbu i vest, og byr på flere nedkøringsalternativer. Det kreves ferdsel på bre for å bestige Kalven og den enkleste ruta fra Krossbu i vest er gradert til middels ved normale snøforhold.
Naturlig rute opp og ned fra Krossbu
2. Utfordrende, E1, M
Opp: Følg rutebeskrivelsen til rute 2.11.3 til ca. 1700 moh. Herfra skrår du av sørøstover, og setter kursen mot 1933-høyden. Ved ca. 1900 moh. skrår du av sørvestover, og følger det slakeste terrenget til topps. Det blå kulepunktet med tallet to, betyr at ruta er i terrengklasse 2-Utfordrende. Her kan du i stor grad unngå skredterreng ved å gjøre gode rutevalg.
Ned: Nedkjøring følger samme rute som oppstigningen.
Rutene i denne artikkelen er hentet fra boka Toppturer i Jotunheimen av Gjermund Nordskar. I boka beskrives mer enn 300 ruter, blant annet en rekke andre turalternativer også til disse fjelltoppene. Alle turene er vurdert etter terrengklasse, eksponeringsgrad og hvor krevende de er å gå. I tillegg til oversikts-bildene, her, er alle turene tegnet inn på turkart i målestokk 1:50.000. Boka kan kjøpes på friflytbestill.no
Tilkomst: Følg Fv55 (Sognefjellsvegen) fra Lom i nord eller Skjolden i sør. Veien over Sognefjellet er normalt åpen fra slutten av april/1. mai.
Sesong: Krossbu holder i utgangspunktet åpent i påsken, i helgene fra slutten av april og om sommeren fra 1. juni til 30. september
Tips: Hvis du bruker parkeringsplassen og det er åpent, gå inn og ta en kaffe og vaffel.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.