Norges Friluftsfagskole blir en ren yrkesutdanning som friluftsguide, og tar dermed opp konkurransen med friluftslivstudiene i Bø, Sogndal, Volda og Tromsø.
TOTTENSKOGEN: Hemsedal har mye kul frikjøring, og dette er en av plassen studentene kan boltre seg på. Foto: Kalle Hägglund
Lesetid: 5 minutter
Skolen, som ligger i det populære ski- og friluftsområdet Hemsedal, skal i stor grad være langt mer praktisk enn sine konkurrenter, og har som mål å kvalifisere nye guider som kan gå rett inn i yrkeslivet.
Den nye utdannelsen starter allerede til høsten, og har 20 studieplasser.
– Vi ønsket å legge skolen på en destinasjon hvor studentene kan dra på tur og oppøve egenferdigheter rett utenfor døra. Valget falt da naturlig på Hemsedal, forteller den nyansatte rektoren Simone Andrea Gottschau til Fri Flyt.
– Her ligger alle forutsetninger til rette for å øve opp både praktiske ferdigheter og de menneskelige ferdighetene som trengs for å kunne utøve yrket som friluftsguide.
For å søke på studiet trenger du kun ha gjennomført tre år på videregående skole. Hvis du for øvrig har fylt 25 år og mangler videregående opplæring så kan du søke på en realkompetansevurdering.
I første omgang er det et 1-årig studium, men de jobber med å få utvidet det til et to-årig studium. Dette er et studie som oppfyller kravene til at man kan søke studiestøtte hos Lånekassen.
– Hvorfor ville dere starte Norges Friluftsfagskole?
– Behovet for kvalifiserte guider i Norge er stort, og stadig flere mennesker søker mot nye reisemål og aktiviteter i naturen. Denne utviklingen krever høy kompetanse hos den lokale guiden, både med tanke på gjestenes sikkerhet, bærekraft og for å sikre lærerike og gode opplevelser for gjestene. Med en fagskoleutdanning i guiding og friluftsliv ønsker vi å lage en praktisk rettet yrkesutdanning, som dekker dette behovet.
De starter Friluftsfagskolen med bakgrunn i at det er behov for en mer praktisk utdanning innen friluftsliv:
– Slik vi ser det vil fagskolene være et godt alternativ for de som ønsker en så praktisk utdanning som mulig. Når du går ut av fagskolen vil du være kvalifisert for å tre direkte inn i yrkeslivet og rollen som guide, uten opplæring eller ekstra kurs. Dette er selve konseptet med fagskole - skolen kvalifiserer direkte til et yrke.
Nortinder et annet studie som også kvalifiserer til et yrke, men forskjellen her er at det er strenge opptakskrav, men på Norges Friluftsfagskole trenger du ingen forkunnskap for å søke. Denne utdannelsen vil gi deg kompetanse og noen sertifiseringer som gjør at du kan jobbe innenfor friluftsliv i Norge.
Det er ingen offisielle krav til sertifisering av guider i Norge, men dersom du skal jobbe som guide i utlandet, for eksempel Alpene, er du nødt til å være tindevegleder, som du altså blir hos Nortind.
– Hva kan du bli? Får du noen sertifiseringer etter endt studie?
– Etter ett års studie på Fagskolen får studentene 60 stp og lavere fagskolegrad. Studiene med to års varighet gir 120 studiepoeng og høyere fagskolegrad. I tillegg gis det eksterne sertifiseringer. På det allerede godkjente studiet Friluftsguide Aktivitet vil dette være skredutdanning gjennom Norsk Fjellsportforum, skiutdanning gjennom Den Norske Skiskole, samt grunnleggende kurs gjennom Norges Klatreforbund, turlederkurs gjennom DNT og guidekurs i rafting.
– Hva lærer du underveis på studiet?
– Studiet er bygd opp av friluftslivsfag, natur og kulturfag, og reiselivsfag. Studiet setter studentene i stand til å tilrettelegge og lede sikre, bærekraftige, lærerike og gode opplevelser for gjestene. Lokal historie og naturbruk, og lokale naturforhold settes inn i et større globalt miljøperspektiv.
Faarlund vil være sentral i studiet:
– Gjennom studiet ønsker skolen å ta vare på den økofilosofiske arven som kom inn i friluftslivet på 1970 og 80 tallet. I november er Nils Faarlund booket inn til et tre dagers verdiseminar med studentene her i Hemsedal.
Studiet er harmonisert med Norsk Naturguideforbund (NNGF) sin profesjonsstandard for naturguider i Norge.
– Hva er målsetningen med skolen? Hvordan vil den skille seg ut fra friluftsstudiene i Bø, Sogndal og Volda for eksempel?
– Det finnes allerede flere gode studietilbud for de som ønsker å studere friluftsliv på høgskole, og universitetsnivå. Mye av utdanningen vil overlappe. Det tomrommet vi ønsker å fylle retter seg mot de studentene som kun ønsker å bruke tid på den rent yrkesrelevante delen av studiet, og gå rett ut i arbeidslivet. Våre utdanninger blir Norges første rene yrkesutdanninger i friluftsliv.
Gottschau problematiserer at flere høgskoler går mot å bli universiteter, og at det teoretiske blir mer og mer vektlagt:
– Stadig flere høgskoler er i ferd med å bli universiteter, og blir preget av en akademisk tilnærming med forberedelse til master og PhD utdanninger. Norges Friluftsfagskole har guideyrket som sitt viktigste perspektiv. Her vil fagskolen skille seg fra etablerte utdanninger på høgskole og universitet. Det er rett og slett mer tid til å gi opplæring i praktiske ferdigheter.
Hun mener også at fagskolene vil kunne gi studentene en tettere oppfølging enn høgskolene:
– Det er også slik at den økonomiske støtten til fagskoler og høgskoler er omtrent den samme per student. På fagskolene vil større andel av midlene komme studentene til gode gjennom praktisk undervisning, mens universitetene må bruke en stor andel av midlene til forskning. Vi tror dermed at fagskolene vil kunne gi studentene bedre oppfølging og mer praktisk undervisning. På fagskolen vil en student komme raskere og bedre gjennom det praktiske, og med tettere oppfølging fra faglærere.
Fra høsten 2022 arbeider Norges Friluftsfagskole mot å tilby Friluftsguide Ekspedisjon 2 år, og Friluftsguide Aktvitet 2 år. I begge studiene blir det plass til fordypning i guiderollen.
Det andre året på Friluftsguide Aktvitet vil fokusere på bredden av aktiviteter en friluftsguide kan arbeide med på et sted som Hemsedal.
Friluftsguide Ekspedisjon har et fokus mot klatring, skred, fjell og topptur, samt turer av lengere varighet. Dette studiet vil ha studieturer til Svalbard og Dolomittene.
Her vil det også være mye skiundervisning involvert, og dette studiet vil muligens konkurrere med Nortinds skiveglederutdanning da det vil være reelt skiopptak for å komme inn her også.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.