/ Topptur

Skiturer Helgeland

Helgeland er et variert område med mulighet for toppturer både på breer og ved kysten. Område som strekker seg fra Træna ytterst på Helgelandskysten til Tärnafjellene i Sverige.

Sist oppdatert: 7. februar 2022 kl 09.40

Helgeland er flott område for randonee og toppturer på ski. Det ligger omtrent midt i Nordland og strekker seg fra Træna ytterst på Helgelandskysten til Tärnafjellene i Sverige.

Ved kysten ender toppturene helt nede i fjæresteinene. I innlandet går turene på breer i opp mot 2000 meter høye fjell. 

Mo i Rana er det beste utgangspunktet for turer i området, og hit kommer du med fly fra Bodø og Trondheim (Widerøe) eller med NSB (Nordlandsbanen) fra de samme byene. Til toppturene i området er det en stor fordel å ha egen bil. Til noen av turene er det nødvendig å ta ferge. 

Helgeland ligger omtrent midt i Nordland og er et stort område som strekker seg fra Træna ytterst på Helgelandskysten til Tärnafjellene i Sverige.

Ved kysten ender toppturene helt nede i fjæresteinene. I innlandet går turene på breer i opp mot 2000 meter høye fjell.

Her presenterer vi fire turer fra området: 

  1. Tomskjevelen er en en luftig topp helt ute ved kysten. 

  2. Tortenviktinden er et kystfjell med mulighet for bratt rennekjøring. 

  3. I nabolaget til de majestetiske Okstindane ligger Lukttinden.

  4. Breitinden er en lett tilgjengelig topp med utsikt mot Helgelandskysten. 

Transport

Mo i Rana er det beste utgangspunktet for turer i området, og hit kommer du med fly fra Bodø og Trondheim (Widerøe) eller med NSB (Nordlandsbanen) fra de samme byene. Til toppturene i området er det en stor fordel å ha egen bil. Til noen av turene er det nødvendig å ta ferge.

Snø, sesong og værforhold

Variasjon med kyst og innland med høyfjell gjør at det er sesong fra førjulsvinter til langt ut på sommeren. Toppene nærmest kysten er preget av kystklima. Det gjør sesongen kortere og snøforholdene varierende. Den beste perioden er fra januar til slutten av mars. Lenger inn i landet er toppene høyere og klimaet mer stabilt. Sesongen i innlandet er vanligvis fra november til mai, og i Okstindmassivet er forholdene finest fra mars til juli.

 

Overnatting og butikker

Det er et stort utvalg av hoteller, moteller og gjestegårder i Mo i Rana. Ved kysten er det flere muligheter for å leie rorbu, og i innlandet er det muligheter for å overnatte på fjellgårder eller på turistforeningshytter. Turistkontoret i Mo i Rana har god oversikt. Det er bensinstasjon og butikk i Nesna, Mo i Rana og Korgen. Det er butikk i Utskarpen, Tomma og Aldersundet. Rabothytta, 1200 meter over havet i nordre ende av Okstindbreen, er et fint utgangspunkt.

Skianlegg

Skillevollen ligger ti minutters bilkjøring fra Mo i Rana og har to heiser og tre bakker med en høydeforskjell på 300 meter. Over grensen til Sverige, snaut halvannet time fra Mo i Rana, ligger skistedene Hemavan (sju heiser og 665 meter fallhøyde) og Tärnaby (tre heiser og 425 meter fallhøyde).

Kart og bøker

Kartverket: Sandnessjøen 136, Mo i Rana 137, Hattfjelldal 132NORDECA: Rana 10120, Lovund 10119, Mosjøen 10117

Toppturbok: Topptur Kebnekaise-Áhkká-Hemavan-Mo i Rana (Ekenstam/Thulin) beskriver mange av toppturene i området.

Flere toppturer

Høgtuva (1276 moh) er en populær tur i området. Kjør nordover fra Mo i Rana til Røssvoll. Ta til venstre og følg skilting mot Melfjorden. Parker ved bomstasjonen og gå veien videre til over broen. Sving deretter vestover og gå rett nordover mot toppen.

Snøfjellet (Innerstøtten 746 moh) er en annen populær topp ikke langt fra Mo i Rana. Kjør kystriksveien RV 17 til Alteren og sving til høyre mot Altermark. Hold til høyre i neste veikryss mot Snefjellåga. Start ved Kvernbekkneset. Fjellet er et av de mest snøsikre i Helgeland og har en lang sesong. Nedkjøringen byr på omtrent 700 høydemeter med jevn, fin helning. Kan være litt for slak hvis det er kommet veldig mye nysnø.

Okstindene (Oksskolten 1912 moh) er først og fremst en tur som gås fra sent i sesongen og fram til juli. Breplatået ligger på 1200-1300 moh og toppene er omtrent 600 meter høyere. Når du først er oppe på breen er det ikke veldig store avstander og det er derfor naturlig å gå flere topper om dagen.

Andre aktiviteter

Den korte veien fra innlandet til havet gjør at det er mange muligheter hvis oppovermusklene trenger hvile.

På våren er det mulig å kombinere toppturer med turer i kajakk. Tusenvis av skjær, holmer og øyer gir rolig farvann og muligheter for vakker havpadling.

I Sila er det 400 beskrevne buldreproblem. Langs kysten smelter snøen tidlig og det er mange muligheter for kileklatring. Rundt Mo i Rana er det også flere mindre sportsklatrefelt med borreboltruter.

Svartisen og brearmene Østerdalsbreen og Engabreen er populære steder for turer i blåisen.

I fjellene rundt Mo i Rana finnes mange naturlige tunneler og grotter. Det gir fine muligheter for grotteturer – både enkle varianter og svært avansert grotteklatring og dykking i vannfylte tunneler.

Saltfjellet, en times kjøring nord for Mo i Rana, har mye vind og fine forhold for kite. Umskaret med vannene omkring er et godt utgangspunkt.

Mer informasjon

Rana Spesialsport har informasjon om de fleste friluftsaktivitetene i området. I tillegg til å selge førere og kart, tilbyr de også guidede toppturer. Les mer på www.spesialsport.no, www.arctic-circle.no, www.tts.no, www.helgelandsinfo.no

Lukttinden Topptur Helgeland Norge
Topptur på Helgeland

Turbeskrivelse Lukttinden

Tortenviktinden Topptur Lofoten Norge/Toppturer i Norge
Topptur på Helgeland

Turbeskrivelse Tortenviktinden

Lukttinden Topptur Helgeland Norge
Topptur på Helgeland

Turbeskrivelse Lukttinden

VAKKERT: Tinderangle-skituren over de fem toppene på Strandtindtraversen byr på noe av Helgelands flotteste natur. Foto: Signar André Nilsen
Strandtindtraversen

Herlige Helgeland

Hva heter skifjellet ute i havet på Helgeland?

Tomskjevelen på 922 meter ligger omgitt av hav og regnes av mange som Helgelands fineste skifjell. 

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen