Topptur til Småtindan og Sfinxen. Småtindan er en markert tinderekke syd for Bodø med en vest-østorientering, ofte omtalt som Beiartindane på folkemunne.
Himmelretning: NØ-N (NV fra vei og opp til Sørdalen)
Bratteste punkt: 40 grader
Tid opp/ned: 3-4 timer
Ekstra utstyr: Stegjern og isøks hvis hardt
I nordsiden finnes en rekke klassikere for de som liker bratt rennekjøring. Småtindan er stedet for spektakulær vårskikjøring i april-juni, og mange drar hit for å oppleve skikjøring i midnattssol.
Det er muligheter for snø hele veien ned til Kystriksveien – langt utover sesongen.
Adkomst/parkering: Følg Kystriksveien sørover 49,9 km til du treffer en avkjøring på venstre side av veien rett ved det store hvite huset på høyre side.
Kjør inn og parkér ved lagerskur (UTM 67859-35067) eller kjør 100 meter videre langs riksveien til et busskur på høyre side(UTM 67769-34987), som også er en mulig parkering.
Opp
Fra parkeringen, følg skogsveien som starter i nordøstlig retning. Denne tar deg i slake sikk-sakk vendinger til terrenget åpner seg på ca 250 moh (UTM 68196-34065).
Følg sørover mot Tindåga (bekkefar) og følg denne naturlig med sikte på det store myrområdet (Sørdalen) på 460 moh.
Herfra har du nå direkte innsyn i Ytterrenna og Skrårenna, midt imot har du flanken som leder opp til utløpet av Y-renna og Rampen. Sfinxen dominerer skuet østover. Videre er vestflanken på Sautinden dominerende i nordøst.
Opp Ytterrenna
Fra myra ta deg naturlig opp SV med sikte på den relativt brede renna heiskars venstre for Stortinden. De siste 20 høydemeterne kan være meget bratte på grunn av en skavl.
Dette varierer fra sesong til sesong og avhengig av tid på året. Ta sikte på et punkt like heiskars venstre eller høyre for det laveste i skaret. Mange velger å sette igjen skiene under skavlen.
Himmelretning: NV-N (NV fra vei og opp til Sørdalen)
Fare: Skavl i toppen av renna
Utstyr: Stegjern og isøks på hardt føre, alltid hjelm i renna på grunn av bratte fjellsider og fare for fallende stein/is.
Ned 2.2 Skrårenna
Samme som opp. Det er ingen crux i renna, men den er smal og kraftig V-formet noe som kan bli utfordrende med tanke på dypt sluff-spor. Velg da skikjøring i brattere sidekanter. Sesong mars-juni.
Vanskelighetsgrad: Moderat
Fare: Utglidningsfare på hardt føre samt dype sluff spor på vårføre
Himmelretning: N-NV
Bratteste punkt: 45 grader 1000-900 moh
Fall: 1000
Tips: For å unngå evt dype sluffspor velg skikjøring i de brattere sidekantene
Opp Y-renna
Følg samme rute som for Skrårenna til 640 moh, men fortsett den store søkkformasjonen som buer heiskars venstre (øst) opp til 820 moh.
Sent på sesongen kan det være breglepper i nordøstbollen under p1225. Fra det slakere området på rundt 800 moh dreier du heiskars høyre (syd) og tar deg opp mot renna.
Terrenget opp til 900 moh er rundt 30 grader, men avhenger av hvor mye skredmasser som har kommet ned i løpet av vinteren. Y-delingen kommer på 1000 moh. De siste 20 høydemeterne er de bratteste på grunn av skavl i skaret.
Himmelretning: NV-N (NV fra vei og opp til Sørdalen)
Fare: Bruk hjelm i renna hele tiden
Utstyr: Stegjern og isøks hvis hardt føre, alltid hjelm i renna
Ned 2.3 y-renna
Samme som opp. Renna er jevnt bratt og kanskje den mest estetiske renna i Småtindmassivet. Den har ingen markerte crux, men er smal i toppen de første 100 høydemeterne. Sesong fra mars-juni
Vanskelighetsgrad: Moderat
Fare: Utglidningsfare på hardt føre
Himmelretning: N-NV
Bratteste punkt: 45 grader 1100-1000
Fall: 1100
Tips: Fotogen skikjøring!
Opp Rampen
Selve Rampen er skjult for direkte innsyn, men anes som en markert diagonal linjeføring venstre-høyre i forkant av den bratte nordøstveggen på p1225.
Følg samme rute som for Y-renna opp til 820 moh. Herfra rett frem i 25 grader terreng mot fjellveggens laveste punkt 900 moh der Rampen begynner retning heiskars høyre (syd).
Like heiskars høyre for veggens laveste punkt er det en klippeformasjon som du enten velger å passere til venstre eller høyre (høyre alternativet er brattest).
Tid: 4-5 timer
Stigning: 1200
Bratteste punkt: 45 grader 920-1200 moh
Himmelretning: NV-NØ (NV fra vei og opp til Sørdalen)
Fare: Rampen er eksponert for fallende is/stein spesielt på våren. Bruk alltid hjelm!
Utstyr: Stegjern og isøks på hardt føre, alltid hjelm
Ned 2.4 Rampen
Samme som opp. Sesong april-juni
Vanskelighetsgrad: Moderat
Fare: Vær OBS på fallende is/stein
Himmelretning: NØ-NV
Bratteste punkt: 45 grader 1200-920 moh
Fall: 1200
Opp Sfinxen (971 moh)
Fra myra fortsett dalføret videre øst ca 1 km til de bratte nordflankene på Sfinxen er passert. Drei syd (heiskars høyre) og opp naturlige flanker mot skaret mellom p1225 og Sfinxen.
Avhengig av hvor tidlig du begynner å dreie syd, vil terrenget opp til 800 moh være mellom 30-35 grader.
Vær forsiktig med å gå for høyt opp i skaret på grunn av skavler mot vest. Fra skaret følges den smale sydryggen til topps, vær hele tiden forsiktig med skavler heiskars venstre.
Himmelretning: N-NØ (NV fra vei og opp til Sørdalen)
Fare: Skavler på toppeggen
Utstyr: Stegjern og isøks hvis hardt og avblåst
Ned 2.5 Sfinxen
Samme som opp. Jo tidligere du velger skikjørers venstre ned fra ryggen, jo brattere blir terrenget. Følg sydryggen minst 70 meter før du velger skikjørers venstre.
Dette for å ha margin til de svært bratte klippepartiene i nordøstflanken. Vær også oppmerksom på skavler skikjørers høyre på toppeggen.
Vanskelighetsgrad: Moderat
Fare: Skavler på toppeggen og utglidningsfare hvis tidlig skikjørers venstre velges
Himmelretning: NØ-N
Bratteste punkt: 35 grader 900-800 moh
Fall: 971
Tips: Lett å rigge seg til for å ta skikkelig bra skibilder
Fra myra fortsett dalføret øst 1,5 km forbi Sfinxen og vestflanken på Sautinden. På 700 moh går dalen over i en trangere bolleformasjon og terrenget blir brattere.
Fortsett øst opp til 800 moh i 25 grader terreng og videre til 850 moh i 30 grader terreng. Her dreier du heiskars høyre (syd) og fortsetter opp en nydelig nordvendt flanke 34 grader som leder opp til inngangen på 1320-renna.
Over dette er renna relativt bred og åpen, før den går inn i en smal korridor (3-4 meter bred, 10 meter høy) på ca 1280 moh. Hele veien går du i renna uten stor fare for å gli ut heiskars høyre. Renna topper ut omtrent på 1300 moh.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.