Merk at det meste av førstehjelp på topptur handler mer om handling enn om ski og utstyr, og at ingen situasjoner er like – evne til å improvisere er viktig. Sekker, klær, ski etc er for eksempel uvurderlige for å isolere mellom bakken og pasienten, selv om dette utstyret sjelden anses som førstehjelpsutstyr.
Ofte vil livreddende tiltak som å sørge for frie luftveier, hindre store blødninger og isolere mot varmetap først og fremst kreve handling mer enn riktig utstyr. Sjelden er utstyret i førstehjelpsposen avgjørende.
NB! En del utstyr som først og fremst er forebyggende er ikke nevnt – som solkrem mot solbrenthet, solbriller mot snøblindhet, drikke mot svimmelhet, rene sokker mot gnagsår etc.
Dette er det viktigste førstehjelpsutstyret på topptur:
Det er ganske fortvilt å ikke kunne ringe etter hjelp (hvis du har dekning vel og merke) fordi du har brukt opp batterikapasiteten på Tinder eller Instagram. Merk at vintertemperaturer tapper mobiltelefonbatteriet fortere. Du bør også ha 113-appen installert, for da blir det mye enklere å forklare redningsmannskapene hvor du er.
I en skadesituasjon er det livsviktig at den skadde holder varmen. Utallige ganger har skadde folk i fjellet (eller folk som har blitt overraska av uvær) reddet livet fordi de kunne pakke seg inn i en vindsekk mens de venta på hjelp.
Denne er en naturlig del av toppturklærne, men også en viktig del av førstehjelpsutstyret. Isolasjon er avgjørende for å hindre livsfarlig varmetap.
Brukes til å stoppe blødninger og feste kompresser.
Brukes til å stoppe mindre blødninger, og forebygge og lindre gnagsår.
Brukes til å stanse større blødninger – men viktigere enn å ha akkurat en slik pakke er evne til å improvisere; det aller meste som er mykt kan brukes til å stanse store blødninger.
Fleksibel og lett multifunksjon-spjelk, som kan brukes til å stabilisere brukne bein, armer eller som nakkekrage. Fås kjøpt på apoteket.
Trenger vel ingen ytterligere forklaring, men kan gjøre en eller annen smertefull tur atskillig greiere.
Brukes til å klippe i førstehjelpsutstyr eller klær.
En naturlig del av reparasjonsutstyret (akkurat som multitool), og brukes for å lage spjelk og nødkjelke. Et par meter 4 mm klatretau er godt egnet.
Også en naturlig del av reparasjonsutstyret, og kan blant annet brukes til å lage spjelk, nødkjelke og en rekke andre ting.
For mer og utfyllende informasjon om førstehjelpsutstyr og teknikker, sjekk boka Førstehjelp på tur og denne artikkelen, av lege og førstehjelp-ekspert Erling Rosenstrøm.