/ Topptur

Pudder og dumpsterdives på Sunnmøre

Prosjekt Skiboms fortsetter – denne gangen på Sunnmøre, hvor forholdene er minst like fine som i første episode – og maten er gratis.

Sist oppdatert: 7. november 2021 kl 08.00
Prosjekt Skiboms Sunnmøre
EPISODE 2: Etter en film med nydelige forhold i Romsdal i første episode blir det minst like fint på Sunnmøre i episode 2 av Prosjekt Skiboms. Foto: Emil Neby
Lesetid: 2 minutter

Å være skiboms innebærer at du gjør hva du kan for å få økonomien til å gå rundt. Studielånet gir deg en god start, men med utgifter på bo, transport, mat og utstyr, blir det fort spist opp. Dumpster diving gjorde det mulig for oss å fortsette det gode liv som skiboms kun på studentbudsjett.

sunnmøre
Foto: Emil Neby

Fenomenet har en lang i historie, men går i kort sagt ut på å berge mat fra dagligvarehandelens søppel. Det kan gjøres gjennom å spørre de ansatte, men som med mange jobber så må man bli litt skitten og gjøre jobben som trengs for å få mat på bordet. Butikkers søppel blir vår matkasse, og fordelen med vinteren er jo at alt som går i søpla, går ut i kulden. Naturen gir oss den naturlige fryseren den kan være.

sunnmøre
Foto: Emil Neby

Et annet aspekt med dette er jo at vi får innsikt i et stort problem i dagens samfunn. 1/3 av all mat som blir produsert går i søpla, og det “lille” vi finner er et bilde av hvordan det nasjonalt (og globalt) er. Så for oss er ikke dette bare økonomisk, men vi får også slått et slag for matsvinn og miljøkampen.

sunnmøre topptur
Foto: Emil Neby

Etter Romsdalen bar det videre til Sunnmøre. Dette var et sted ingen av oss tidligere hadde fått utforsket noe særlig grunnet avstanden fra Trondheim. Og nok en gang skulle værgudene sannelig levere store dager for oss. Vestkysten hadde fått et snødump i starten av februar. Med kalde dager og knallvær holdte snøen seg like silkelett i flere uker. Nå gjaldt det bare å finne alle de ukjørte linjene i dette alpelandskapet.

sunnmøre
Foto: Emil Neby

Det tok ikke lang tid før vi forsto hvorfor alle de bekjente hadde skrytt Sunnmøre opp i skyene. Det er sannelig en lekepark uten like som får deg til å felle en tåre når du står på toppen og ser utover det vakre norske fjordlandskapet.

Prosjekt Skiboms episode 2:

Publisert 7. november 2021 kl 08.00
Sist oppdatert 7. november 2021 kl 08.00
annonse
Relaterte artikler
klatrere i fjellet
Ski- og tindeveglederutdanningen

Hard kamp om plassene utdanningen

rød strek i bratte fjell
Historisk førstenedkjøring på Trango

– Vanvittig sterkt øyeblikk

skikjører i bratt og trangt terreng
62 grader både nord og ned

Styggbratt vårskikjøring på Sunnmøre

LETT TILGJENGELIG: Sånn så det ut i 2019 for Robert Aaring noen dager før Trollstigen åpnet på Stigbotnhornet ved Trollstigen, som måtte sykle opp den stengte veien. Foto: Nikolai Schirmer
Sommertoppturer i Romsdalen

Klassiske toppturer ved Trollstigen

skitur i shorts
Sunnmøringene kom først

Trollstigen åpner

IKKE SUR: Fjellguide Tore Karlstrøm - halvannen måned tidligere, utenfor trappa der han bor i Langfjordbotn. Foto: Christian Nerdrum
– De fleste er nok litt sure

– De fleste er nok litt sure

MAJESTETEN: Anders Eide og Ole Halt vik på vei opp Vestgjelet. Foto: Terje Aamodt
Kom mai, du skjønne milde - Vår i Romsdalen

Vinter oppe, sommer nede

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen