/ Topptur

Om å grave seg opp på Hesten

Det vanlige er kanskje å grave seg ned, men vi måtte gjøre motsatt.

Sist oppdatert: 20. desember 2019 kl 11.10
PÅ HESTERYGGEN: Toralf Furseth nyter en pause fra gjennombruddskare i forbindelse med bestigning av østryggen på Hesten i Innerdalen. Foto: Tore Meirik
PÅ HESTERYGGEN: Toralf Furseth nyter en pause fra gjennombruddskare i forbindelse med bestigning av østryggen på Hesten i Innerdalen. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 4 minutter

Brytende skare er snøtype nummer seks i snønerd og tindevegleder Andreas Haslestad sin oversikt over de sju sortene snø man bør beherske (helst før jul). En ting er å takle denne snøsorten, noe helt annet er å sette pris på den.

Her er et scenario fra onsdag, da arbeidet med å sette pris på snøsort # 6 var litt krevende. Trøsten kom heldigvis noen timer seinere, for da dukka snøsort # 1 opp.

KSpennende terreng på Hestens rygg.
KLYVING: Spennende terreng på Hestens rygg. Foto: Tore Meirik

Østryggen på Hesten (jada, jeg er innforstått med alle ordspill-mulighetene her, men lar de ligge inntil videre), ca. 1300 moh:

Jeg: – Aaaaaaaargh!!! *Masse banneord som på ingen måte kan skrives her*

Toralf: – Du er flink!

Jeg: – Takk! *Masse banneord som på ingen måte kan skrives her* Gidder du ta over litt?

Toralf tar over brøytinga.

Toralf: – Hehe, ja her er det bare å grave seg opp.

Jeg (puster og peser): – Det frister mer å grave seg ned akkurat nå, spør du meg.

Toralf: – Vi bygger karakter nå vet du. Dette er nesten like effektivt som å stå opp tidlig eller fryse!

Info: Jeg sto opp klokka 04.10, og jeg frøys en god del før vi støtte på snøsort # 6 i nordsiden på Hesten.

Her bør man ikke falle ned.
EKSPONERT: Noen steder bør du ikke falle – som her. Toralf brøyter seg opp en av ganske mange brattkneiker på Hesten. Foto: Tore Meirik

Her måtte vi nemlig gå litt ned fra den stilige ryggen og følge en bratt snøbakke for å komme videre. Om sommeren er dette blokkterreng, men på onsdag var steinblokkene dekt av en meter sukkersnø helt uten motstandsevne, med sju centimeter nokså hard fokksnø på toppen. Aka skare som bar oss da vi sto på begge beina, men umiddelbart ga etter da vi løfta en fot for å gå videre.

Og bare for å bygge karakteren vår enda mer var snøen under skarejævelen så bunn- og viljeløs at vi gikk nedi så dypt at det kjentes i de akk så følsomme kroppsdelene man ikke forbinder med sånt. Slik sett ble denne motbakken en slags høyfjellsvariant av å tryne skrevs over railen ved Holmenkollen kapell i Oslo. 

Fjellside fri for skare.
SKAREFRITT: Tore koser seg med terreng uten skare – som riktignok ikke er hundre prosent fritt for risiko. Foto: Toralf Furseth

Men Toralf har bulldoser-skills, og brøyta seg oppover i snøen og hamrene han etter hvert gravde fram. Snøen ga ikke mye hold til isøksa, men fyren er styremedlem i Norsk Tindeklub og har baksa med isøks og trå snø før. Innimellom flatet ryggen ut, og vi kunne følge steingrunn som ikke er skare siden det er stein.

Da skydekket samtidig slapp gjennom litt lys av desembertypen var det lett å forstå hvorfor vi driver og står opp midt på natta for å brøyte skare fra helvete. Foran oss har vi en utrolig vakker (heste)rygg, til høyre Viromdalen og Snøfjellet, til venstre Kongs- og Dronningkrona med de vakre isbreene som er Møre og Romsdals største, og bak oss landets nydeligste dalføre med majestetene Innerdalstårnet, Skarfjell og Store Trolla.

På vei ned fra Hesten.
NED FRA HESTEN: Bratta ned fra toppunktet på Hesten krever en kort rappell. Herfra er en kjapp spasertur bort til skaret mellom Hesten og Midtitinden, hvor ei fin renne går ned mot Viromdalen. Foto: Toralf Furseth

Det er lenge siden det har snødd, men ikke så lenge siden det har vært sinnssykt mye vind og temmelig varmt. Dermed er forventningene til skiføret i den nordvendte renneformasjonen fra skaret mellom Hesten og Midtitinden lave.

Øverst i renna er det knallhardt. Toralf kjører først, og når det er min tur tenker jeg det skal bli godt å komme ned og få seg en hvil. Jeg kjører forsiktig ned toppartiet, og ser Toralf stå på en safespot noen hundre høydemeter lenger ned.

I forbindelse med klatring og alpinisme er det forbudt å bruke knærne. Dermed er dette fotografiet av Fri Flyts mann temmelig avslørende.
REGELBRUDD: I forbindelse med klatring og alpinisme er det forbudt å bruke knærne. Dermed er dette fotografiet av Fri Flyts mann temmelig avslørende. Foto: Toralf Furseth

Litt før jeg passerte han skjedde noe. Det ble litt slakere, høyden er omtrent 1200 meter over Ålvundfjorden, renna ble bredere og med positivt fortegn gjentok jeg *masse banneord som på ingen måte kan skrives her* og hyler av glede. Plutselig er det snøsort nummer en og både melkesyre, svette, behov for å drite og grave seg ned er borte som dugg for sola.

Typisk topptur med andre ord.

Det er umulig å ikke bli temmelig mo i knærne av utsikten mot Innerdalen på vei ned.
GODKJENT UTSIKT: Det er umulig å ikke bli temmelig mo i knærne av utsikten mot Innerdalen på vei ned. Foto: Tore Meirik
Publisert 20. desember 2019 kl 11.10
Sist oppdatert 20. desember 2019 kl 11.10
annonse
Relaterte artikler
klatrere i fjellet
Ski- og tindeveglederutdanningen

Hard kamp om plassene utdanningen

rød strek i bratte fjell
Historisk førstenedkjøring på Trango

– Vanvittig sterkt øyeblikk

skikjører i bratt og trangt terreng
62 grader både nord og ned

Styggbratt vårskikjøring på Sunnmøre

LETT TILGJENGELIG: Sånn så det ut i 2019 for Robert Aaring noen dager før Trollstigen åpnet på Stigbotnhornet ved Trollstigen, som måtte sykle opp den stengte veien. Foto: Nikolai Schirmer
Sommertoppturer i Romsdalen

Klassiske toppturer ved Trollstigen

skitur i shorts
Sunnmøringene kom først

Trollstigen åpner

IKKE SUR: Fjellguide Tore Karlstrøm - halvannen måned tidligere, utenfor trappa der han bor i Langfjordbotn. Foto: Christian Nerdrum
– De fleste er nok litt sure

– De fleste er nok litt sure

MAJESTETEN: Anders Eide og Ole Halt vik på vei opp Vestgjelet. Foto: Terje Aamodt
Kom mai, du skjønne milde - Vår i Romsdalen

Vinter oppe, sommer nede

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen