/ Topptur

Ny rekord på Rondane 2k maraton

Knekte fire år gammel rekord på alle Rondanes 2000-meterstopper med et kvarter.

Sist oppdatert: 5. juni 2018 kl 22.16
På vei opp ryggen fra Storsmeden til Trolltinden
På vei opp ryggen fra Storsmeden til Trolltinden
Lesetid: 4 minutter

Lørdag besteg Gjermund Nordskar alle 2000-meterstoppene i Rondane på ni timer, og slo dermed Ola Hovdenaks rekord fra 2014 med et kvarter. Men selv om Nordskar hadde hastverk i fjellheimen, nøt han opplevelsen underveis. 

– Det blir en annen form for nyting enn hvis jeg hadde gått turen i rolig tempo. Når jeg jakter en rekord i steinura i Rondane, må jeg være 100 prosent fokusert og tilstede hele veien. Det meste av hjernekapasiteten går til å koordinere beina og pushe fysikken, men når jeg når en topp, en spektakulær rygg, eller en flott naturperle, nyter jeg disse høydepunktene, sier Nordskar. 

Han forklarer at denne gleden er helt nødvendig for å gjennomføre slike rekordforsøk. 

– Det er slike sterke naturopplevelser og eventyrlysten som gir meg mental styrke, og motivasjon til å pushe kroppen til å fortsette. For meg er naturopplevelsen like viktige som den fysiske utfordringen. Hadde Rondane 2k maraton vært en asfaltert trasé, hadde jeg neppe fullført, sier Nordskar.

Saken fortsetter under

Nordskar på vei inn til Rondvassbu med sykkel - 2018 - Privat 800x
Gjermund Nordskar på vei inn til Rondvasbu.

Gjermund Nordskar på vei inn til Rondvasbu.

Fin flyt fra start
Nordskar parkerte bilen ved Mysusæter klokka 13 på lørdag, og begynte å sykle grusveien inn til Rondavassbu. En time senere var han klar til å legge ut på Rondane 2k maraton. 

– Målet var å fullføre på rundt ti timer, eller gå for rekord om forholdene og formen tillot det. Jeg startet kontrollert, og fant en fin flyt, sier Nordskar. 

Utover dagen ble drømmen om rekorden stadig mer realistisk. 

– Kroppen kjentes bra, og jeg passerte Veslesmeden, Storsmeden og Trolltinden så og si likt med skjema for å greie rekordtiden til Ola Hovdenak på 9:15 totalt fra 2014. Det ga motivasjon til å prøve å holde farten oppe, sier han. 

Tok sjansen på avstikker
Underveis fant Nordskar også tid til å utforske fjellet, selv om det betød en liten omvei som kunne koste ham rekorden om han ikke hadde marginene på sin side. 

– På vei ned fra Trolltinden valgte jeg å følge en spennende renne ned til Langholet, for å rekognosere terrenget på østsiden av Trolltinden. Renna var fin og gjennomgående hele veien, men bratt og krevende. Distansen ble litt lengre enn hvis jeg hadde fulgt den mindre krevende nordryggen rett ned fra toppen av Trolltinden, så jeg tapte nok litt tid her, sier han. 

Les også: Gjermund har klatret til topps i alle Norges nasjonalparker 

Saken fortsetter under

FAKTA Utstyr

  • I sekken:
    Mat og drikke: 12 enheter mat (en til hver time + to i reserve), og 1L væske (2x0,5L Dynafit squizy flasker).

  • Sikkerhet: 
    Førstehjelpsutstyr, Emergency Blancet, fløyte, refleks, hodelykt, Nødpeilesender (Spot), og mobil med fulladet batteri. 
    Navigasjon: GPS på klokke og mobil + kart og kompass. Klær: Vindtett jakke og bukse, varm trøye og buff (lue) + hansker.

  • På kroppen:
    Sko: Dynafit Feeline Vertival Pro
    Shorts: Dynafit Ultra 2 in 1 Shorts
    Sekk: Dynafit Ultra

  • Ernæring – dette spiste Nordskar i løpet av turen:
    Tre gels
    Ett pizzastykke
    Fire brødskiver
    1 liter sportsdrikk
    Vann i bekkene

Oppturer og nedturer
Selv med upåklagelige forhold og rekordvarmt vær for årstiden, er det en krevende oppgave å løpe 43.2 kilometer og over 5700 høydemeter totalt. Etter hvert begynte Nordskar å kjenne både distansen og terrenget, og på vei opp Digerronden lå han bak skjema for å slå tida til Hovdenak. 

Derifra holdt han imidlertid god fart over Midtronden og 2042 toppen, og på Høgronden hadde han tatt igjen det tapte og vel så det. Der lå han noen minutter foran rekordtiden, og fortsatte jevnt opp mot Rondeslottet. 

– Selv om stigningen til topps var seig, var det motiverende å hente enda noen flere minutter her. Men den siste "sjarmøretappen" over Vinjeronden og opp ura til Storronden ble tung både fysisk og mentalt. Jeg begynte nå å gå tom for væske, og appetitten var ikke tilstede, så følelsen av å se den siste toppvarden var deilig, forteller Nordskar. 

Les også: Ti 2000-metere og 4300 høydemeter på 16.5 timer 

Saken fortsetter under

Utrolig tungt når du er næringstom

FAKTA Regler under rekordturen:

1. Ta i døra på Rondvassbu ved start og slutt.
2. Ta på toppvarden til 1) Veslesmeden, 2) Storsmeden, 3) Trolltinden, 4) Digerronden, 5) Midtronden, 6) 2042toppen, 7) Høgronden, 8) Rondeslottet, 9) Vinjeronden og 10) Storronden. 
3. Ikke motta support underveis. 
4. Legge fram GPS-spor.

Til tross for at klokka nærmet seg 23 var det fortsatt greit med dagslys, men den siste strekningen ned til Rondvassbu var likevel drøy. 

– Det er tungt å slippe opp nedover en steinur når man er tømt for både krefter og næring, så det var en herlig følelse å slå hånden i veggen på Rondvassbu. Ekstra gøy var det å klokke inn på 9:00 timer. Det holdt til ny rekord med et kvarters margin, sier Nordskar. 

Han oppfordrer samtidig andre til å prøve turen, enten de er ute etter rekord eller bare vil gjennomføre distansen. 

– Rondane 2k maraton er en fantastisk rundtur som kan anbefales, men ta høyde for at steinene er veldig løse i Rondane, så underlaget er utfordrende.

Solnedgang over Rondane 2018 - Gjermund Nordskar 1200x
Solnedgang over Rondane. Foto: Gjermund Nordskar

Solnedgang over Rondane. Foto: Gjermund Nordskar

Publisert 5. juni 2018 kl 22.16
Sist oppdatert 5. juni 2018 kl 22.16

Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen