Vårens opptak til ski- og tindeveglederkvalifiseringen er unnagjort, og visepresident i Nortind, Jørgen Aamot, skulle ønske flere kvinner prøvde seg på opptaket.
SKI: Fra skidelen av opptaket, som ble gjennomført på Galdhøpiggen sommerskisenter. Foto: Nortind
Lesetid: 2 minutter
– Det er dessverre få kvinner som søker ski- og tindeveglederkvalifiseringem og jeg syns det er vanskelig å si hvorfor. Mange kvinner har gjennomført opp gjennom årene, og inntrykket er at mange kvinner er og ville vært dyktige i jobben, sier fagansvarlig i Nortind, Jørgen Aamot.
Årets opptak til Nortinds ski- og tindeveglederutdanning er nettopp gjennomført. Åtte elever per kvalifisering er tilbudt plass, men blant disse er det få kvinner. Aamot vil ikke avsløre hvem de seksten er, fordi de ikke har fått varslet alle ennå. Opptakskravene er temmelig strenge, og det er samme krav til menn og kvinner, uten at Aamot tror det er årsaken til at damene er i undertall.
– Det er ingen grunn til å differensiere på kravene. Kvinner har alltid vært så dyktige på ski og i fjellet at de kan hamle opp med kravene, sier han.
For å komme inn på tindeveglederutdanningen må du klatre grad seks på blikk på crag og fem pluss i fjellet med fjellstøvler og på egne sikringer. Begge kvalifiseringene krever også relativt solide skiferdigheter. Klatredelen av opptaket i vår foregikk i på Gol, Skogshorn og Skurvefjell i Hallingdal.
Skidelen ble unnagjort på Galdhøpiggen sommerskisenter og i Hurrungane. I denne delen av opptaket måtte deltagerne kjøre svinger med både skjær og skrens, i tillegg til løype.
– Nivået på deltagerne var ganske jevnt i år, men det var kanskje en liten overvekt av dyktige klatrere, sier Aamot.
– Hender det deltagerne blir overrasket over vanskegradene?
– Ja, det hender. Særlig for klatredelen er det litt overraskende, siden det er tallbasert og står på nettsidene. Skidelen er litt mer flytende, men på begge vurderes både stil og overskudd, som er ganske subjektivt og kan skape misforståelser. Det er i det hele tatt ganske modig å stille på opptaket, hvor de vurderes av en gjeng strenge karer på noe som er veldig personlig og betyr mye. Det er også en krevende arbeidsperiode for oss, og skiller seg vesentlig fra det vi jobber med ellers, sier Aamot.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.