/ Topptur
 / Nortind

Fjellguideutdanningen blir billigere

Ski- og tindeveglederutdanningen til Nortind får penger fra fylkeskommunen. Dermed blir det betydelig billigere å utdanne seg til internasjonalt sertifisert fjellguide i Norge.

Sist oppdatert: 28. februar 2024 kl 13.53
TIL FJELLS: Merrick Johnston er en av mange skiguider som har blitt sertifisert gjennom Nortind-utdanningen Foto: Bård Basberg
TIL FJELLS: Merrick Johnston er en av mange skiguider som har blitt sertifisert gjennom Nortind-utdanningen Foto: Bård Basberg
Lesetid: 3 minutter

– Pengene skal komme studentene til gode, og det er ingen tvil om at det blir vesentlig billigere for våre ski- og tindeveglederstudenter. Hvor mye det er snakk om er ikke helt spikra, men det blir stor forskjell.

Det sier rektor ved Norsk Fjellfagskole (NFFS) Kyrre Østbø til Fri Flyt. Det er NFFS som utdanner skivegledere og tindevegledere på vegne av Nortind i Norge. Dette er den eneste utdanningen som gir rett til å jobbe som fjellguide i land hvor yrket er en beskyttet tittel. 

Undervisningen ved NFFS har vært finansiert av studentene selv og administrasjonen har i stor grad vært finansiert ved hjelp av Nortind og prosjektmidler. De nye midlene kommer inn fra skoleåret 2024 / 25.

NFFS ble godkjent som fagskole i 2023, som innebar at ski- og tindeveglederkvalifiseringen ble godkjent som et fagskolestudium, som gir fagskolepoeng og rett til å søke om offentlig finansiering av studieplassene. I desember 2023 søkte NFFS Møre og Romsdal fylkeskommune om driftstilskudd for 25 heltidsstudenter (tindevegleder) og 25 deltidsstudenter (skivegleder) med studiestart i august 2024. 26. februar i år ble tilskuddet innvilget.

– Ekstra gledelig for oss er at vi fikk tilskudd også for studentene som allerede er under utdanning hos oss. Det er ikke helt vanlig, men oppleves som en fin anerkjennelse, sier Østbø.

pin på jakke
ETTERTRAKTET OG KOSTBAR: Å skaffe seg denne nåla har kostet rundt 300 000 kroner. Nå blir det billigere. Arkivfoto: Tore Meirik

Søknadsfristen for studiestart i høst er 15. mars. Rektoren tror på en økning i internasjonalt godkjente fjellguider i Norge nå når utdanningen ikke bare blir rimeligere, men også gir studiepoeng og rett til å søke lån og stipend fra Lånekassen.

– Kursavgiften for en tindeveglederstudent er 215 000 kroner. Reiser og opphold kommer i tillegg, og dermed blir totalprisen for å utdanne seg til tindevegleder fort 300 000 kroner. Nå vil det bli mye billigere, sier Østbø.

mann på kaia i Åndalsnes
IKKE SÅ STRENG: Rektor Kyrre Østbø ser kanskje litt streng ut på dette bildet, men han er egentlig veldig fornøyd med at Norsk fjellfagskole har fått tildelt driftstilskudd fra Møre og Romsdal fylkeskommune. Foto: Åndalsnes avis

– Innebærer dette noen endringer i gjennomføringen av utdanningen?

– Nei, kursene blir akkurat de samme, men selve praksisen til studentene vil bli litt mer styrt fra skolen. Det blir også innført en hjemmeeksamen, men ellers blir det som før.

– Hva med Nortinds kamp for at fjellguide skal bli en beskyttet tittel i Norge, vil denne anerkjennelsen fra det offentlige ha effekt i forhold til det?

– Tja - det vil garantert ikke ha noe negativ effekt i hvert fall!

Jørgen Aamot Nortind skiguide
Les også

Nortind-president Halvor Dannevig kaller tildelingen en milepæl:

– I 41 år har kandidatene selv og foreningen måtte dekket alle kostnadene for en kvalifisering som har bidratt på mange ulike måter til det naturbaserte reiselivet, redningstjenesten, Forsvaret, og universitets- og høyskolesektoren og det naturbaserte reiselivet i Norge, sier Dannevig.

Tindeveglederkvalifiseringen som nå vil gi 180 fagskolepoeng over tre år, og får offentlig finansiering, bygger på den internasjonale plattformen til det internasjonale forbundet av tindeveglederforeninger (IFMGA). Nortind er det norske medlemmet i IFMGA.

– Prosessen for å komme dit vi er i dag startet i 2018. Det har vært noen krevende år, ikke minst økonomisk, sier Leif Inge Magnussen, som startet prosessen da han var president i Nortind. I dag er Magnussen styreleder i NFFS.

Publisert 28. februar 2024 kl 13.53
Sist oppdatert 28. februar 2024 kl 13.53

Relaterte artikler

klatrere i fjellet
Ski- og tindeveglederutdanningen

Hard kamp om plassene utdanningen

Ved å jobbe for en lokal guidebedrift, bidrar guiden til å bygge opp en lokal merkevare, som har en verdi for gjester, fordi opplevelsen er sømløs og kvalitetssikret. Samtidig vil en lokal guidebedrift i mye større grad kunne garantere jobb til sine egne guider, enn en delingsplattform vil kunne. Foto: Johannes Apon/OutdoorlifeNorway
Internasjonalt anerkjent naturguideutdanning

– En historisk milepæl

Kun seks prosent av norske tindevegledere er kvinner

– Hold lav profil, blend deg inn

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen