FOR DÅRLIG: Klatringen under årets tindevegleder-opptak var for dårlig. Dermed blir det ikke kull i år. Foto: Nortind
Lesetid: 4 minutter
– Situasjonen er sånn at det er for få kandidater som hadde tilstrekkelig nivå og erfaring på ski og klatring, så det blir dessverre ikke noe kull i år, sier tindevegleder og visepresident i Nortind, Jørgen Aamot.
Denne uken ble årets kandidater ferdig med opptaket, som hovedsakelig foregikk i Romsdalen. Opptaket er åtte dager på ski og klatring, og det var særlig i den siste delen at årets kandidater ikke hadde høyt nok nivå.
– Det er en uvanlig situasjon for oss. Det er først og fremst klatringen som er akilleshælen. Flere klarer skidelen, men på klatring som gren er det dårligere stilt, dessverre, sier Aamot.
Vanligvis har Nortind, som utdanner tindevegledere i Norge, opptak annethvert år. I motsetning til for eksempel en høgskole er de ikke avhengig av å fylle et kull, men de velger ut de kandidatene som består opptaket. Ideelt vil de ha kull på 6-8 personer.
Kun tre kandidater bestod Nortinds tindeveglederopptak denne uken.
– Det er for få. Vi er alltid to veiledere på kullene, da har vi to par øyne og forhindrer inhabilitet. Det er også økonomien i det, selv om det er sekundært for Nortind. Men kullene for tindevegleder en sentral enhet i Nortind, hvor det skjer masse læring og utveksling. Da funker det dårlig med bare tre. Det må ha en viss størrelse, sier Aamot.
Utdanningsløpet gjør at du blir kvalifisert som tindevegleder. I Norge er det ikke et krav å være tindevegleder for å guide i fjellet, men skal du for eksempel jobbe i Alpene er du nødt til å være godkjent tindevegleder. Nortind har også en skiveglederutdanning, men den kvalifiserer kun på nasjonalt nivå.
Årets kandidater inneholdt rekordmange kvinner, men Aamot vil ikke si hvilke tre som har bestått opptaksprøven. Siden Nortind startet med kull for omtrent 20 år siden, har det aldri skjedd at for få har bestått opptaket til å danne et kull.
– Det var kort tid mellom skidelen og klatredelen, i tillegg til at koronasituasjonen har gjort det vanskelig å trene. Har det påvirket klatreopptaket?
– Det er i så fall marginalt. Ønsker du å forberede deg går det an. En prestasjon på opptaket er ikke et resultat av forberedelser i siste liten. Det er ikke sånn Rocky-opplegg hvor du jogger en måned og spiser rå egg. Det er flere års erfaring, sier Aamot.
Han er klar over at opptaket er spesielt for de som melder seg på.
– Dessuten er opptaket en spesiell situasjon. Den marginen du har blir spist opp fordi du er nervøs og skal prestere på noe du har et veldig nært forhold til. Det er ubehaglig, og veldig ofte personlig. At en gjeng med folk som meg selv skal mene noe om det er modig gjort å utsette seg for. Alle skal ha honnør for det. Men opptaket har også fungert som en synliggjøring av Nortinds krav. Det er ingen som er i tvil om hva som kreves.
Frykter for mye fokus på ski
Han frykter at fokuset Nortind har hatt på ski, med blant annet skiveglederutdanning, og en reformasjon av skidelen, har gjort at flere klatrere velger å ikke søke.
– Det kan tenkes at det er mange som i utgangspunktet er dyktige på ski, men som tenker at de ikke er det. Det er litt bekymringsverdig for oss. Det er litt underlig at det ikke er flere klatrere som søker.
– Er det for høyt nivå på klatredelen?
– Nivået på klatring og ski er satt. Det foregikk i Romsdalen, med en liten tur på Sognefjellet. Det som gjøres der har blitt gjort i mange år. Jeg ble utsatt for det samme i mitt opptak. Det har vært i 10-15 år, og det er etterprøvbart, og vi er nøye på at kandidatene skal presentert for noenlunde det samme hvert opptak.
Han sier opptaket er viktig for å synliggjøre Nortinds krav til kandidatene.
– Jeg skjønner at det er skummelt, men de fleste har nok tross alt en positiv opplevelse til slutt. Det er en tung beskjed å få avslag, men mange tar en samling i bunnen og kommer sterkere tilbake.
Nå kjøres det altså et nytt opptak neste år. De tre som kom inn, er garantert plass når det er nok tilfredsstillende kandidater. Nortind har for øyeblikket to tindevegleder-kull og to skivegleder-kull gående.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.