/ Topptur
 / Nortind

Guideutdanning til Åndalsnes

Åndalsnes danket ut Hemsedal og Sogndal i kampen om hvem som skal bli base for utdanningen av tindevegledere og skivegledere.

Sist oppdatert: 16. mai 2019 kl 15.19
UTVALGT: Åndalsnes er et sentralt utgangspunkt for både klatring og ski. Foto: Erlend Sande
UTVALGT: Åndalsnes er et sentralt utgangspunkt for både klatring og ski. Foto: Erlend Sande
Lesetid: 2 minutter

– Det var ikke enkelt for styret å velge sted. Sogndal, Rauma og Hemsedal er alle gode kandidater. Vi ønsker å takke alle som har bidratt og støttet oss i dette arbeidet de tre stedene. Ut i fra en helhetlig og lang vurderingsprosess var det et flertall i et fulltallig styre for en kandidat: Åndalsnes, skriver styret i en e-post til Åndalsnes Avis.

Bak den nye Norsk fjellfagskole står Nortind, som i en årrekke har utdannet tindevegledere med internasjonal sertifisering. Så langt har utdanningen vært drevet uten offentlig finansiering. Med den nye organiseringen er det et uttalt mål at utdanningen skal bli billigere og at flere unge skal se muligheten til å satse på fjellføring som yrke.

NY FAGSKOLE: President Leif Inge Magnussen i Nortind har ledet prosessen som førte til at Åndalsnes er valgt.
NY FAGSKOLE: President Leif Inge Magnussen i Nortind har ledet prosessen som førte til at Åndalsnes er valgt.

 Både Hemsedal og Sogndal kastet seg inn i kampen om å få hovedkvarteret for fagskolen. Fylkeskommunene Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal ville begge støtte prosjektet. 

– Jeg er glad for at begge fylkeskommuner ønsker å bruke penger på dette. Det gir oss en fantastisk mulighet. I tillegg kommer massiv støtte fra lokalt næringsliv og ordførere, sa Nortind-president Leif Inge Magnussen til utemagasinet.no i vinter. 

Nortind gjorde i fjor høst vedtak om at de starter en utdanning av skivegledere, for å møte den økende etterspørselen etter toppturguider. 

Les hvem som kom inn på det første kullet til skiveglederutdanningen her. 

Nortind har som mål å kunne kvalifisere 20 nye skiguider, 12-14 nye tindevegledere og åtte nye bre- og fjellførere årlig.

Publisert 16. mai 2019 kl 15.19
Sist oppdatert 16. mai 2019 kl 15.19

Relaterte artikler

klatrere i fjellet
Ski- og tindeveglederutdanningen

Hard kamp om plassene utdanningen

TIL FJELLS: Merrick Johnston er en av mange skiguider som har blitt sertifisert gjennom Nortind-utdanningen Foto: Bård Basberg
Nortind får offentlige penger

Fjellguideutdanningen blir billigere

Ved å jobbe for en lokal guidebedrift, bidrar guiden til å bygge opp en lokal merkevare, som har en verdi for gjester, fordi opplevelsen er sømløs og kvalitetssikret. Samtidig vil en lokal guidebedrift i mye større grad kunne garantere jobb til sine egne guider, enn en delingsplattform vil kunne. Foto: Johannes Apon/OutdoorlifeNorway
Internasjonalt anerkjent naturguideutdanning

– En historisk milepæl

Kun seks prosent av norske tindevegledere er kvinner

– Hold lav profil, blend deg inn

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen