TOPPTUR: Nortind har nå kommet med råd for fjellferdsel og guiding på tur. Foto: Martin I. Dalen
Lesetid: 3 minutter
– Det er mange guider som opplever usikkerhet i forhold til hva de kan gjøre eller ikke. Vi har kommet frem til noen generelle råd og retningslinjer for de som har tenkt til å gå på tur i fjellet, sier styreleder i Nortind, Leif Inge Magnussen.
Onsdag lanserte de fem råd for norske guider og de som er med på turer med guide. Rådene baserer seg på de generelle rådene fra folkehelseinsituttet og helsemyndighetene, men er tilpasset de som vil til fjells.
Nå har myndighetene myknet opp rådene noe, som åpner for at det kan gjennomføres guida turer.
– Å gå på tur er ikke farlig i seg selv. Det du må er å være forsiktig der du kjører, og ikke å ta unødig risiko, også med tanke på smitte.
– Er det greit for guider å ta med folk på tur nå?
– Hvis folk er friske tenker jeg i grunnen det. Men det er ikke vi som setter reiserådene for folk. Det som er viktig i de rådene vi gir, er at du må lage et opplegg som er tilpasset situasjonen og forholdene og gjøre dette i samråd med den aktuelle kommuneoverlegen. Hvis kommunen har restriksjoner, må vi forholde oss til det, sier Magnussen.
Rådene skal gjelde frem til juni i år, og lyder slik:
Vegledere og deltagere må være symptomfrie når arrangementet starter.
Ferdråd og turplanlegging skjer utendørs.
Ikke mer enn 5 personer i en gruppe inkludert vegleder på ski, maksimalt 3 personer inkludert vegleder under klatring.
Avstand, minimum 2 meter.
Reisen bør fortrinnsvis skje i privatbil med kun to personer, dersom disse ikke er i familie.
Alle arrangement/reiselivsbedrifter presenterer en ROS-analyse til den lokale/kommunale smittevernlegen slik at arrangementet er godkjent, samt at lokalt helsepersonell vet at det gjennomføres.
Ekstra god avstand til livsfaren slik at redningsaksjoner holdes på god avstand.
Det er derimot fortsatt frarådet å gjøre unødvendige fritidsreiser.
– Hva som er nødvendige eller unødvendige reiser er vanskelig å tolke, og et litt tåkete. Alle fritidsreiser er på en måte unødvendige. Men hver enkelt som reiser må gjøre sin egenvurdering.
– Det har vært en tung vinter og vår for guider, men det er noen positive tegn til sommeren. Hva tenker du om tiden fremover?
– Nå har vi først og fremst fått kontroll på hva Covid-19-virsuet betyr nasjonalt, og vi ser at smitten reduseres med de tiltakene som er gjort. Men vi tror nok at virksomheten vil være begrenset, også etter juni. Men hvor mye, og for hvem er uklart. Vi ser ikke for oss at det blir full fart i sommer, men vi må starte opp igjen forsiktig.
– Hvor viktig kan disse rådene være?
– Alle råd kan du jo velge å høre på eller ikke høre på. Men dette er hva vi mener er greit å gjøre, og det er vi som mener det. Hver enkelt må vurdere sin egen situasjon, og se an turen du går på, og gjestene du har med.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.