Hele 64 søkere – inkludert rekordmange kvinner – ønsket plass på Nortinds skivegleder-kvalifisering. 14 søkere er kalt inn til opptak og kjemper i disse dager om åtte studieplasser.
POPULÆRT: Svært mange ønsker å ta Nortinds skiveglederutdanning. Ifølge visepresident Halvor Dannevig (innfelt) kom det hele 64 søknader til årets åtte studieplasser. Arkivfoto: Tore Meirik/ Bård Basberg
Lesetid: 3 minutter
– Søkerne er veldig kvalifiserte, og i tillegg til gode skiferdigheter blir dermed kravene til allsidig vinterfriluftslivsbakgrunn, skredkompetanse, erfaring fra bre og flerdagersturer på fjellski enda viktigere – dette er jo ikke en skilærerutdanning. Med så mange om beinet blir det bli vanskelig for de uten god nok bredde og formell kompetanse å komme gjennom nåløyet. Mange av søkerne er allerede erfarne guider, forteller Nortinds nye visepresident, Halvor Dannevig.
Selv om det fortsatt er stort flertall av menn i Nortinds utdanningsløp, øker likevel kvinneandelen stadig. Rundt en firedel av søkerne var kvinner, og også en firedel av de som er kalt inn til skiveglederopptak er kvinner.
På tindeveglederkvalifiseringen er kvinneandelen enda høyere. Fire av tolv som er kalt inn til opptak og kamp om åtte tindevegleder-plasser er kvinner – det er rekord, etter at også fjoråret ga samme rekord.
– Det er veldig hyggelig å se kvinneandelen øke. Det trengs i Nortind og bransjen for øvrig, sier Dannevig.
– Vi får en del ekstraarbeid, for vi har ikke et system som er effektivt med et så stort antall søknader. Alle leses grundig av minst to hos oss, så det er en del arbeid å gå gjennom søknadene. Søkerne kan føle seg trygge på at søknadene blir solid vurdert, men vi må nok finne nye systemer for denne delen av jobben nå.
Begge opptakene er i gang nå, og i løpet av våren og tidligsommeren skal studieplassene fylles. Både tindevegleder- og skiveglederkvalifiseringen har åtte studieplasser totalt.
Interessen for tindeveglederkvalifiseringen er for øvrig på mer vanlig nivå, det er spesielt skiveglederutdanningen som har vært voldsomt populær de to siste årene.
Nortind jobber fortsatt med å få etablert fagskole – en prosess som startet i 2017 og ennå ikke er i mål.
– Vi jobber med saken, og har sendt nødvendige søknader til Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT, journ. anm.) som skal godkjenne både fagskolen og studiet. Dette er et organ som ligger under Kunnskapsdepartementet, og vi har noen runder med de nå for å få fagskolen godkjent. I er ikke helt i mål ennå, og avgjørelsen kan komme tidligst i høst, sier Halvor Dannevig.
Status som fagskole kan åpne for statlig finansiering av utdanningen, i tillegg til at det hele blir mer profesjonalisert.
– Kan den voldsomme interessen for å bli skivegleder bety noe i fagskole-prosessen?
– Ikke formelt, men det kan kanskje bety litt likevel. Det er i hvert fall liten tvil om at vi driver en populær kvalifisering, sier Dannevig.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.