– At vi nå har fått Norge med i UIMLA er en historisk milepæl for det naturbaserte reiselivet og ikke minst guidemiljøet i Norge. Våre naturguider får mulighet til å jobbe internasjonalt, og vi kan lettere ta imot og regulere import av guider til Norge ved å lene oss på disse internasjonale standardene, sier Johannes S. Bolstad, som er leder i Norsk Naturguideforbund.
Les også
Opportunismen undergraver bærekraft, skriver naturguide Johannes C. Apon i denne kronikken.
Systemet er likt Nortind som altså utdanner ski- og tindevegledere. Begge organisasjonene er opptatt av å styrke guidens status i det naturbaserte reiselivet - samt profesjonsbeskytte guidetittelen. Per i dag kan hvem som jobbe guide hvor som helst i Norge, noe som skiller seg fra mange andre land i verden.
Både Næringsdepartementet og Justis- og Beredskapsdepartementet har som mål å regulere guidebransjen i Norge.
– Innovasjon Norge jobber med et forslag til regjeringa om en godkjenningsordning for guider. Friluftstradisjonen i Norge er lang, aktivitetsbasert reiseliv er lite regulert. Det har vært en utfordring for sikkerheten til gjestene, rammevilkårene for bedrifter og ansatte, samt potensialet til naturbasert reiseliv som eksportnæring. At Norge nå er med i UIMLA er et viktig bidrag mot å profesjonalisere vårt naturbaserte reiseliv, sier Haaken Christensen, som er seniorrådgiver for naturbasert reiseliv i Innovasjon Norge.
Les også
Tinderangel med guide kan føre deg til topper du ikke ville nådd på dager du neppe ville vært tur.
En naturguide er utdannet og sertifisert guide, med minst ett års utdanning i naturguiding - oftest i forbindelse med bachelorgrad i friluftsliv og naturguiding. Naturguiden har grunnnleggende guidekompetanse, og jobber typisk med fotturer, fjellski eller truger både på dagsturer og opptil lange ekspedisjoner over flere uker og måneder.
Hen jobber med det største volumet i det guidede, naturbaserte reiselivet. Per i dag kan en studere til å bli godkjent naturguide ved Universitetet i Tromsø sin avdeling i Longyearbyen på Svalbard.
Les også
Av alle tindevegledere i Norge er bare seks prosent kvinner. Da Merrick Mordal Johnston søkte til opptak i Nortind var hun ikke bare eneste kvinne i kullet. Hun var også første mor til å ta guideutdanning i Norge - det vil hun gjøre noe med.
Men forskjellen fra tindeveglederne og skiveglederne er at naturguider ikke kan ha med gjester i alpint terreng hvor klatresele er nødvendig, og ikke på lagdelt vintersnø i skredterrengklasse 2 og 3.
Nortind ønsker naturguidene velkommen, og er glade for den internasjonale anerkjennelsen.
– Vi er svært fornøyde med Norsk Naturguideforbund sitt arbeid med å få bli godkjent gjennom UIMLA, og Nortind har anbefalt Naturguideforbundet til UIMLA. Flere av våre tindevegledere er ansatt som undervisere og styrer naturguidestudiene rundt om i landet, og vi regner med at vårt gode samarbeid fortsetter, sier president i Nortind, Leif-Inge Magnussen.