ETTERTRAKTET: Nå blir det dobbelt så mange muligheter til å kvalifisere seg til på bære denne nåla på jakka. Arkivfoto: Tore Meirik
Lesetid: 2 minutter
Dermed åpner Nortind - eller Norsk Fjellfagskole, selskapet som drifter utdanningene på vegne av Nortind - for opptil seksten nye studieplasser årlig. Åtte til hver av de to utdanningene; skivegleder og tindevegleder. Tidligere var det opptak annet hvert år.
– Organisasjonen vokser, og etterspørselen etter kvalifiserte guidetjenester øker. Flere og flere utdanningsinstitusjoner driver forskjellige former for utdanning av turguider, og Nortind er en fin måte å ta det videre på, sier Jørgen Aamot til Fri Flyt.
Han merker en økende tendens til at stadig flere kunder og selskaper som formidler opplevelser i høyfjellet etterspør den temmelig anerkjente kvalifiseringen Nortind gir. Utdanningen er den eneste fjellførerutdanningen i Norge som er godkjent av det internasjonale fjellførerforbundet IFMGA.
– Flere og flere anerkjenner i større grad at fjellføreryrket er en profesjon som setter store krav til guidene, i takt med at interessen for reiseliv i Norge øker, sier Jørgen Aamot.
Nå når utdanningen av ski- og tindevegledere dobles vil totalt 20 lærere være i sving til enhver tid, og de jobber med opp mot 50 elever.
– Vi har kapasitet til å ta unna dobbelt så mange studenter, men det innebærer at flere er med som vegledere, og at mange av de må jobbe mer enn før. Samtidig håper vi å snart få offentlig støtte - vi jobber fortsatt med å få status som fagskole, sier Aamot.
Tindeveglederutdanningen har vært privatfinansiert siden 1982. Det har også skiveglederutdannigen som ble etablert i 2019.
– Vi nærmer oss grensen for hva en skole uten offentlig støtte kan få til, legger Aamot til.
Søknadsfristen for årets opptak er 15. mars. Selv om kvinneandelen blant søkerne øker ifølge Aamot, håper han på flere jenter i de kommende opptakene.
– Det er fortsatt langt fra noen kjønnsbalanse dessverre. Det er vanskelig å si hvorfor, men vi vil ikke gå for forskjellige opptakskrav for menn og kvinner. Det blir en form for diskriminering jeg tror kvinner ikke vil sette pris på. De fysiske kravene er ikke så ekstreme at fysikk er avgjørende. Jeg tror noen jenter er for opptatt av at opptaket må gå bra, og velger å ikke søke av frykt for å ikke lykkes. Mange undervurderer nok seg selv litt. Jeg håper det endres, for vi trenger flere kvinnelige ski- og tindevegledere. Blant kundene er kjønnsbalansen omtrent 50/50, så vi trenger flere damer som kolleger. Heldigvis er det litt flere jenter på skiveglederkvalifiseringen, sier Aamot.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.