– Det kan bli en ny hverdag for guider etter dette
For norske guider, som er inne i den viktigste sesongen i året, ble det fullstendig stopp i både gamle og nye oppdrag da koronakrisen rammet Norge i forrige uke. Tindeveglederne Jørgen Aamot og Mikal Nerberg frykter konsekvensene vil vare lenge.
NY HVERDAG: Tindevegleder Jørgen Aamot tror guidebransjen vil endres etter koronakrisen. Her fra en skitur i hjembygda i Hemsedal. Foto: Erlend Sande
Lesetid: 4 minutter
– Det stoppet totalt opp. Det er en skikkelig anti-klimaks for min egen del, og jeg tror jeg snakker på vegne av alle andre også. Vi er inne i det som kalles for høysesong for guider. Du har rigget det til for ganske mye arbeid, og en intens arbeidsperiode frem til snøen forsvinner. Det er den viktigste delen av året for veldig mange, ikke minst inntektsmessig, sier Jørgen Aamot og fortsetter:
– Det er krise egentlig.
Aamot jobber i guideselskapet Fjellsentralen, og har også sitt eget selskap, Fjellet kaller. I tillegg er han visepresident i Nortind, og talsperson for norske tindevegledere. Han skulle egentlig kommet hjem fra guidejobb i Østerrike i helgen som var, men i likhet med alt annet nå var turen kansellert.
– Det er ikke så mye vi får gjort nå.
– Frykter du flere vil gå konkurs nå?
– Det er ofte mindre enheter, enten små aksjeselskap eller enkeltpersonforetak. De tror jeg vil klare seg.
Mikal Nerberg, tindevegleder og lokalpolitiker i Lyngen, forteller også at det er helt stopp i oppdrag nå. Selv har han meldt seg til tjeneste i både helsevesenet og heimevernet.
– Det er svært alvorlig. Størsteparten av inntektene mine kommer fra skisesongen. De er revet bort over natten nærmest. Det er klart at økonomisk er det veldig alvorlig. Det er ikke bare jeg som står i det, det er mange av kollegaene mine. I denne perioden skulle jeg jobbet syv dager i uka.
– Hva bruker du tiden på nå?
– Jeg får jo vært mye med familien min, også bruker jeg tiden på å få oversikt over den økonomiske situasjonen.
Aamot sier likevel at det kan bli en ny hverdag for guider fremover, siden de driver med det Aamot kaller for overskuddsaktivitet for folk. De siste 10-15 årene har vært veldig gode år for guiding i fjellet, i tråd med velstandsveksten i Norge etter finanskrisen.
Selv om mange tindevegledere også holder på med andre ting knyttet til skredvarsling, Forsvaret og utdanningsinstitusjoner, tror han den kommersielle delen, altså guiding, vil bli hardt rammet fremover.
– Det er ikke luksus det vi driver med, men det er i alle fall preget av overskudd for de som er kundene våre. Med en ny økonomisk orden i samfunnet man må forvente seg at det blir annerledes. Vi er på toppen av behovspyramiden, selv om vi mener ski, klatring og friluftsliv er viktig. Det kan jo være hele lønnsnivået i samfunnet justerer seg, men vi må nok forberede oss på at det blir endringer for oss.
De neste ukene skulle Nortind egentlig hatt kandidater på ski-opptaksprøve til neste tindevegleder-kull. Det blir ikke mulig å gjennomføre nå.
– Det forskyver hele prosessen når det blir utsatt. Nortind har også skivegleder- og tindeveglederkull nå. Det er en undervisningskabal som skal gå opp, og den blir nå satt på vent og det blir kø. Det er folk som nå er inne i avsluttende fase som det ikke er utenkelig at må forskyve sluttdatoen. Det kan bety mye for arbeid i Alpene, og for lønn.
Ser lite til krisetiltak
Regjeringen har iverksatt flere krisetiltak, også for selvstendig næringsdrivende. Men de har ikke Aamot sett noe til foreløpig.
– Jeg driver med mange ting, og passer ikke i noe skjema som NAV har. Det er utfordrende når oppdragsmengden forsvinner, også de stabile tingene som kvalifisering av skivegledere. Men man må være avvente egentlig.
I tillegg til at alle eksisterende oppdrag gikk tapt, er det også helt stopp i nye, ifølge Aamot.
– Det er ikke noe mer synd på oss enn andre. Men i likhet med alle andre bransjer rammes også vi. Vi er ikke noe unike på noe vis, men som mange andre som leverer tjenester er det ingenting å gjøre. Nå er det totalt stopp i alle henvendelser. Du står på bar bakke når alt er over også, og det er ikke bra.
Nerberg oppfordrer derfor folk til å bruke tiden på å drømme om neste år, og booke turer.
– Betaler man inn depositum nå får man reduserte priser. Det har vært opprop om å stoppe kulturlivet, og ikke be om refundert billettpris. Jeg vil oppfordre folk til å booke for neste sesong. Mange står på bar bakke. Det kan i verste fall være at mange dyktige fjellførere blir tvunget til å ta på seg andre jobber. Vil du ha profesjonelle guider til neste år må du hjelpe de over kneika.
Både han og Aamot regner sesongen som tapt.
– Det tror jeg de aller fleste regner med. For min egen del er det jo heller ikke forenlig å drive hjemmeskole for to små barn med å jobbe i fjellet, sier Aamot.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.