Topptur-i-oktober-følelsen kommer gjerne brått, brutalt og nådeløst med et helvetes leven fra vekkerklokka styggtidlig om morran. Typ klokka fem, og du er så trøtt at det føles fullstendig irrasjonelt å stå opp for å dra på skitur. Ute i mørket knirker det i et syltynt snølag blandet med grus i innkjørselen. Klærne dine er kalde og stive, bilen kald og du føler deg som en zombie. Heldigvis gjorde du klar kaffetrakteren kvelden før, slik at frostrøyken fra kjeften snart blander seg med dampen fra kaffekoppen og verdens beste lukt.
En times biltur senere er det fortsatt mørkt idet du begynner å gå. På tre centimeter nysnø oppå halvfrossen myr, med en sky av frostrøyk for hvert utpust - røyk som gnistrer i lyset fra hodelykta. Det knirker fortsatt, og er kaldt, mørkt og så tidlig at de fleste andre ligger og sover. Men har du gjort dette noen ganger, vet du hvilken belønning som venter høyere oppe på fjellet. Vi skal avsløre noen av våre beste tips.
En times tid senere er du godt over tregrensa, mutters alene i fjellet. Ikke en lyd høres, unntatt suse-gnukkelyden fra fellene dine for hvert steg du tar. Så begynner sola å snike seg sakte opp fra bak horisonten i øst. Snøen knirker ikke lenger, hodelykta er skrudd av og et fargespill de som tror topptursesongen er fra mars til mai aldri har sett, er i ferd med å starte på himmelen.
Ikke mye slår å gå de siste høydemeterne til toppen i lyset fra en sol som er i ferd med å stå opp. Og ikke minst kjøre ned med oktober- eller novembersure lår, konstant frykt for å treffe stein og ikke minst: Sesongens første skitur i sesongens fineste lys. På noen fjell er sjansen for å starte sesongen i oktober eller november større enn på andre fjell. Her er våre tips til toppturer med størst sjanse for skiføre før vinteren har kommet skikkelig i gang.
Slik er KAST-klassene
Terrengklassene synliggjør hvor krevende terrenget er å ferdes i med tanke på snøskred. Sørpeskred som kan starte i relativt flate parti og ha svært lange utløp, må vurderes særskilt.
Klasse 0 - ikke skredterreng
Terreng som normalt ikke har snøskredterreng. Landskapet er flatt eller slakt og kan ha små hellinger og bakker, men innebærer normalt ikke snøskredfare. Det kan være andre momenter å være oppmerksom på, for eksempel islagte vann. Terrengklasse 0 egner seg for overnatting, fjellskiturer og snøskuter.
Klasse 1 - enkelt
For det meste slakt og oversiktlig terreng. Det kan være utløpsområder og mulige terrengfeller, men løsneområder kan unngås. Basert på terrenget vil det være stort spillerom med hensyn til rutevalg. Klasse 1 kan være områder for fin skikjøring og et fornuftig valg om det er høy faregrad eller man har lite kunnskap om å vurdere snødekket.
Klasse 2 – utfordrende
Utfordrende terreng hvor du eksponeres for løsneområder, utløpssoner og såkalte terrengfeller. Det er muligheter for flere rutevalg, som kan redusere eksponering for skredterreng Mange klassiske toppturfjell tilhører klasse 2. Her bør du kunne gjøre vurderinger av rutevalg underveis, med tanke på skredproblemer, vurdere snødekket og ha gode orienteringsferdigheter. Ifølge Varsom egner ikke klasse 2 seg for store grupper (flere enn 6 personer).
Klasse 3 – komplekst
Her er det bratt terreng som kan være uoversiktlig og eksponert, typiske alpine topper. Her er det flere fjellsider og skredbaner som er utsatt for flere løsneområder, og selv små skred kan bli fatale. Det kan være få rutevalg og lang eksponeringstid i skredterreng. Her kreves det kontinuerlig vurdering av snødekket, og turer i slikt terreng anbefales kun på dager med stabile forhold. Klasse 3 egner seg for små grupper (maks 4 personer).
Klasse 4 – ekstremt
Bratt terreng med klipper, rygger, renner, bresprekker eller terreng som er kontinuerlig utsatt for farer. I klasse 4-terreng er er det umulig å unngå eller redusere eksponering for skredterreng, og forutsetter kontinuerlig vurdering av snødekket. Ferdsel anbefales kun på dager med veldig stabile forhold, og for små grupper.
Stortinden er et skikkelig snøhull med variert kjøring. Ved startstedet i Langfjordbotn er det normalt med rundt halvannen meter snø helt ned mot fjordnivå. Da er det ikke rart sesongen kan starte uvanlig tidlig her.
Stortinden er en snøsikker topp på 935 moh. med mulighet for topptur med ulike vanskelighetsgrader og flere nedkjøringsalternativer. Se turbeskrivelse til Stortinden fra Langfjordbotn i Finnmark her.
Sørfjorddalen / Øksfjordbreen, Nuvsvåg
Sørfjorddalen ved Nuvsvåg leder opp på Øksfjordbreen, hvor man med litt flaks kan få nesten 1000 høydemeter nedkjøring. På Øksfjordbreen er det mange muligheter for en tidlig sesongstart, men man må selvsagt ta hensyn til bresprekker.
Høydemeter: Opptil 1000
KAST: ➌
Troms
Kjosen / Istinden, Lyngen
En superklassiker fra første snøfall - det er stort sett alltid her sesongens første puddersvinger tas i Norge. De siste årene har trafikken opp ura gjort at det har blitt etablert en sti. 500 høydemeter med skibæring er en liten pris å betale - ifølge lokale kjørere er ofte de beste skidagene i Lyngen i oktober og november. Området rundt Store Kjostind er variert med bratte renner og flanker, men også slakere kjøring. Området samler bra med snø og her skal det godt gjøres å være alene på de første fine dagene for sesongen.
Istinden har kanskje Lyngsalpenes beste utsikt. Så det var ikke uten grunn at klatre- pionerene William Slingsby og Elisabeth Main kjempet en hard dyst i 1898 om å komme først til topps. Så dette er toppen å besøke hvis du vil ha det gode overblikk over Lyngsalpene. Med en gedigen flott og bratt nedkjøring i et spektakulært fjellmiljø som virkelig holder Chamonix-klasse!
Jiehkkevárri, Lyngen
Troms’ høyeste fjell er velkjent som en lang vårklassiker, med stor høyde og stor isbre som holder temperaturen nede. Dette er en lang tur, og skal du gjøre den tidlig på sesongen må du være forberedt på en kompleks høyfjellstur med både bresprekker og mørke - men også magisk lys og god snø. Bollen ned fra Holmbukttind samler mye snø, og her kan det være bra forhold tidlig. Husk taubreen er full av store sprekker.
Det kan diskuteres hva som er Norges flotteste skitur, men uansett vil turen over hele Jiekkevarrimassivet rage høyt på den lista, om ikke øverst. Turen til toppen av Jiekke- varri er i seg selv en lang og krevende tur med mange høydemeter, som gir lønn for strevet når du andaktig siger inn på taket av Troms, og nyter 360 graders panorama- utsikt mot fjorder og fjell. Ønsker du å gjennomføre hele traversen, gjenstår ennå 5–6 timer og 300 høydemeter. Men intet skibestigerliv er fullendt før denne turen er skrevet inn på CVen din. Så den anbefales herved! Bare formen er brukbar. For skikjøringsen- tusiasten som ikke absolutt må nå høyeste punkt i Troms, er Holmbukttinden (1668 moh) et utmerket mål. Nedturen herfra gir 1600 høydemeter fantastisk flott og variert skikjøring.
Djeveltanna, Kvaløya
Ok - anmarsjen er steinete og kan være lang, men snøen legger seg tidlig i renna mot sørvest, og innbyr ofte til god skikjøring tidlig om vinteren. De siste årene har trafikken økt, så her må du muligens akseptere at snøen kan være oppkjørt hvis du er sent ute. Djeveltanna strekker seg til 963 meter over havet, og den stilige toppen er svært fotogen - blant Nikolai Schirmers mange tøffe filmer fra Troms er filmen fra Djeveltanna i november 2019 blant de feteste.
Høydemeter: 850
KAST: ➌
Sovende Soldat / Blåtinden, Balsfjord
Her er de fleste forutsetningene for tidlig sesongstart på plass: Ikke bare er Sovende Soldat, eller Blåtinden, et av fjellene med lengst sol før mørketiden, men fjellet har også en perfekt bolle som samler snø tidlig og fint underlag med lite stein de nederste 700 høydemeterne. Her er det effektivt å gå med skiene på sekken hvis det trengs. Det var for øvrig her utforkonkurransene var planlagt for et eventuelt OL i Tromsø.
Blåtinden var planlagt som arena for utfor under OL i Tromsø 2018. Det ble intet OL. Men uansett er dette et fantastisk skibestigningsfjell som kan gi mye fin skikjøring. Toppen er populært kalt Den Sovende Soldat. Stor og flott varde i to etasjer på høyeste punkt.
Nordland
Viktindan, Harstad
En nydelig topptur som ofte har snø tidlig og lenge. Fra toppen ser man utover Vestfjorden, og det er også god utsikt til Høgfjellet og Sebordtinden.
Aldeles nydelig topptur der det ofte er snø tidlig og den ligger lenge. Fra toppen ser man utover Vestfjorden og det er også utrolig god utsikt til Høgfjellet og Sebordtinden. Se kart og rutebeskrivelse her.
Okstindan, Rana
Her må man ta hensyn til bresprekker, men på Nord-Norges høyeste fjell (1917 moh) er det slett ikke uvanlig at snøen ligger så lenge at sålen er på plass når høstens første snøfall kommer. Dermed kan Okstindan ofte servere skisesong som starter svært tidlig og varer til langt ut på sommeren.
Høydemeter: Opp mot 1500
KAST: ➌
Trøndelag
Mannfjellet, Meråker
Et godt stykke inn i Trøndelag ligger dette nokså overkommelige og populære toppturfjellet. Den nordøstvendte lia samler bra med snø, og så lenge du velger en dag uten alt for mye vind er sjansen god for å finne god snø her tidlig på sesongen.
Høydemeter: 700
KAST: ➊
Storlidalen, Oppdal
Dalføret vest for Oppdal får mye mer snø enn bygda med det store skisenteret lenger inn i landet. I Storlidalen er det mange topper å velge mellom - eller du kan kjøre i fin bjørkeskog uten å gå til topps. På fjell som Storhaugen, Sæthøa eller Gjerdhøa er det både fin skogskjøring og større linjer høyere på fjellet. Her er det ikke uvanlig med godt skiføre allerede før desember.
Storhaugen på 1414 moh. er førstevalget for topptur i Storlidalen, et populært område for skikjøring ved Oppdal.
Nordmøre
Brokkilen, Sunndal
Snøvasskjerdingan i Sunndal er ei sørvendt, bred og bratt fjellside full av renner, flanker og rygger. Ikke mange av dem er så godt egnet for skikjøring, men den definerte renna Brokkilen er unntaket. Her samles ofte mye og fin snø tidlig på sesongen. Syns du renna er i smaleste laget, frister kanskje renna Saudalen på motsatt side av dalen mer - også her starter sesongen ofte tidlig. Saudalen er bredere, med kortere anmarsj før du når renna. Uansett hvilken snørenne du velger må du belage deg på litt knot i skogen før snøen har lagt seg i bunn av dalen.
Høydemeter: 1330
KAST: ➌
Trolltinden, Sunndalsfjella
Med bilvei til over 400 meter over havet, masse myr og gress i nedre del og snøhølstatus er Trolltinden på Nordmøre en skikkelig klassiker for tidlige toppturer. På Trolltinden kan man unngå skredterreng mesteparten av veien, og få masse fin skikjøring og ikke minst nydelig utsikt.
Guider og tips til prepping av alpinski og tilpassing av skiutstyr. Sliping av stålkanter og voksing skiene kan du gjøre selv. Her lærer du også å stille inn både alpinbindinger og toppturbindinger.
Åbittinden, Sunndalsfjella
Trolltinds nærmeste nabo har de samme kvalitene, men hakket mer krevende terreng. Topphenget er brattere og krever mer av skiferdigheter og skredvurderinger, men så kan du også finne skikkelige frikjøringslinjer lenge før adventstiden slår inn.
Åbittind er ikkje eit fjell. Åbittind er ein utdanningsinstitusjon. Velkomen til studiestart på Nordmøre.
Romsdal
Øspetinden, Måndalen
Fjellene som nås fra Trollstigen frister romsdalingene mest på høsten på grunn av sin korte anmarsj fra veien som går til nesten 1000 meter over havet. Men i år er Trollstigen stengt, og andre alternativer må til. Ett av dem er Øspetind i Måndalen. Fjellet rager 1228 meter over havet, og byr på flere forskjellige nedkjøringsmuligheter. De skålformede sidene fanger snø effektivt, og toppturen til Øspetinden har fantastisk utsikt til de alpine toppene rundt.
Øspetinden er «Måndalens Kirketak». Med sin flotte form og beliggenhet har fjellet gjennom en årrekke vært regnet som et av de flotteste skifjell i området. De skålformede sidene holder normalt lenge på snøen og fjellet er et av de som ofte har godt skiføre. Toppturen til Øspetinden har fantastisk utsikt til de alpine toppene rundt.
Nyheitinden, Isfjorden
Nyheitindene er ei mektig tinderekke mellom Vesttoppen (1 508 moh) og Hovedtoppen (1 598 moh). Toppturen til Nyheitinden er lang og veldig populær på fine vårdager, men her kan du også få flotte opplevelser tidlig på vinteren. Området er snøsikkert, og hvis du takler litt trasking i steinura på starten av turen kan områdene høyere på fjellet by på flotte skiopplevelser. Her er mange muligheter for fin skikjøring i forskjellige vanskegrader.
Nyheitindene er tinderekken mellom Vesttoppen 1508 moh og Hovedtoppen 1598 moh. Toppturen til Nyheitinden er mest besøkt i perioder med godt skiføre på våren. Toppen av Nyheitind kan nås fra flere kanter.
Sunnmøre
Skårasalen, Ørsta
Skårasalen er blant de mest populære toppturmålene på Sunnmøre. Turen opp og ned normalvegen er moderat, og utsynet frå toppen fabelaktig, med Hjørundfjorden langt der nede, Jakta kneisende midt imot og Slogen over Norangsfjorden. Den vinterstengte setervegen til Årsetsætra gjør at du kan komme deg nokså høyt med bil, og dermed nå den første nysnøen uten for mye strev. Skårasalen har flere mulige nedkjøringer.
Skårasalen har lenge vore mellom dei aller mest populære skifjella på Sunnmøre. Turen opp og ned normalvegen er moderat, og utsynet frå toppen er absolutt fabelaktig, med Hjørundfjorden djupt under deg, Jakta kneisande midt imot og Slogen som reiser seg over Norangfjorden. På grunn av ein lang og vinterstengd seterveg, er det mest vanleg å ta denne turen seint på hausten eller aller helst i vårsesongen, når vegen til Årset- sætra er open.
Risenosa, Ørsta
Risenosa på Rånalhalvøya byr på en lang og fin skitur i moderat terreng, og majestetisk utsikt mot Slogen og Smørskredtindane. Den vinterstengte setervegen fra Erdalen mot Viddalssetra kan gjøre oppstigninga kortere enn vanlig på høsten, og dermed kan det være en smal(ere) sak å nå nysnøen tidlig på vinteren. Toppen har variert skiterreng, og en mer krevende nedkjøring er direkte ned mot Viddalssetra.
Risnosa byr på ein lang og fin skitur i moderat terreng, og eit majestisk
utsyn mot Slogen og Smørskredtindane frå toppen.
Sogn
Togga, Sogndal
Det er ikke uten grunn at Togga er Sogndals, ja hele Vestlandets, om ikke hele Norges, mest populære toppturfjell. Den relativt lett tilgjengelige toppen har variert skiterreng i alle tenkelige vanskegrader og varianter, samtidig som Sogndalsdalen er et skikkelig snøhull. Her kan nybegynneren få en nokså trygg og veldig fin skiopplevelse, samtidig som den svenske freeride-youtuberen kan lage shots som går viralt like ved. Togga har to definerte topppunkt, masse alternativer for nedkjøring, og ganske grei oppstigning.
Topptur til Togga 1340. Togga 1340 moh ligg ein kilometer lengre vest enn Togga 1205 moh. Denne toppen har to oppturar og to nedfartar.
Vangsen, Jostedalen
Hvis Sogndal er et snøhull, så er Jostedalen et slags snøkrater. Her er det enda mer snøsikkert, og Vangsen (1757 moh) er blant toppene som får mest snø på hele Vestlandet. Det sies at man ikke er godkjent jostedøl før man har vært her på skitur.
Topptur til Vangsen. Snøsikkert, utsikt, lang sesong og at det er ein skikkeleg topp har ført Vangsen høgt inn på lister over dei beste norske skiturane.
Jotunheimen
Koldedalstind, Tyin
Anleggsveien i Koledalen gir nokså grei tilgang til Koldedalsbreen og Koldedalstind - såfremt du kommer deg over elva. Kano er et bra tjuvtriks! Her kan du få over 600 høydemeter skikjøring på fint underlag av gammelsnø og nysnø allerede fra august med litt flaks.
TIDLIGTOPPTUR: Topptursesongen kan starte svært tidlig i Koldedalen sørvest i Jotunheimen. Leif Øyvind Solemsli gir sine beste tidligtoppturtips!
Steindalsnosi, Hurrungane
Fra Sognefjellsvegen er det relativt kort opp til toppen av klassikeren Steindalsnosi. Her er det ofte skiføre fra tidlig på høsten. Variert terreng gir mange muligheter for morsom skikjøring selv tidlig på året.
Toppturski med mellom 85 og 100 millimeter midtbredde er nok til å flyte bra i pudder og myk snø, samtidig som vekten er lav. Her er 12 nye tester og guide til valg av riktig toppturski.
All mountain-ski kan brukes både i preparerte løyper og til offpiste-kjøring. Fri Flyt har testet et stort utvalg av årets modeller. Her er våre favoritter.
Denne saken er skrevet av
Tore Meirik
Journalist
Tore Meirik er journalist, utstyrstester og (mye) mer på tur enn de fleste – med ski, klatretau og elvekajakk. Han er sentral i Fri Flyt når det gjelder alt fra skitesting til dekning av snøskred og reisereportasjer fra inn- og utland. Med bosted i Oppdal er skisenteret og Sunndalsfjella hans hjemmebane.
Har du et tips Tore kan være interessert i? Send han en e-post:
Hva synes du om denne saken?
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.