De sa det så fint, de to romsdalingene som er blant mange lokale entusiaster som ble konsultert for å lage denne umulige lista. Romsdalingenes oppdrag var å plukke ut tre fjell fra Romsdal, og svaret deres var:
– De fleste av Norges fineste toppturer ligger i Romsdalen, så det blir litt rart å peke på tre fjell.
Men hva gjør et toppturfjell fint? Må det være høyt, bratt, kystnært, helt rått og ha sprengt geotag på instagram?
Eller er for eksempel nærhet til folk en viktig kvalitet? Ja. Bor du - som folk flest - i Oslo, så er det lettere å komme seg en tur på 1 609 i Hemsedal enn på Jiehkkevârri i Lyngsalpene, selv om Råskarfjellet i Hemsedal ikke en gang ville vært en parentes hadde det ligget ved Lyngseidet.
GODKJENT: Nibbi i Hemsedal.
OGSÅ GODKJENT: Store Ringstind i Hurrungane.
Eller må et toppturfjell være stort, vanskelig og hardcore for å være bra? Tja - men nei. Opplevelsen av å spasere opp på et snødekt fjell for så å kjøre ski eller snowboard ned er subjektiv, og nettopp der ligger mye av magien i å gå toppturer. Det som for noen kan være en hverdagslig og enkel tur kan for andre være en opplevelse for livet.
Derfor har vi laget ei liste med variasjon i geografi, vanskegrad, tilgjengelighet og bratthet. Sjansen er stor for at du ikke finner ditt favorittfjell på denne lista, siden Norge er proppfullt av fantastiske skifjell.
Sjansen er derimot stor for at du finner nettopp favorittfjellet eller drømmemålet på friflyt.no eller i en av Fri Flyts toppturbøker. Uansett hva du måtte mene om denne listen over Norges beste toppturfjell - kommer du deg på alle toppene i løpet av et skiliv kan du være fornøyd!
PS! På denne listen er KAST (Klassifisering Av SkredTerreng) med på alle turene. Merk at tallet gjelder om du følger den slakeste/ tryggeste veien opp og ned!
Jiehkkevârri (1 834 moh), Lyngsalpene:
POLARNATT: Slik kan det se ut kvelden før turen til topps på det høyeste fjellet i Lyngsalpene. Toppunktet er midt i bildet, og den bratte sørsiden under.
Jiehkkevârri.
På en oversikt som denne er det rett og slett ikke mulig å komme unna det høyeste fjellet i verdens vakreste toppturområde. Okei - la oss være enige om at ei hundre prosent korrekt liste over de fineste toppturene i Norge er umulig å lage, men Jiehkkevârri er det eneste fjellet på denne lista som er selvskreven.
Bare se på tallene: Den lange turen over hele massivet - som er ei slags normalrute - byr på 2 500 høydemeter skitur i terreng som mangler sitt like. Ikke bare er det mange, varierte nedkjøringer med fine muligheter for både frikjøreren, brattkjøreren, o2-snapperen eller helgekrigeren med tungt utstyr. Fra toppen av Jiehkkevârri er du over alt annet i hele Troms, og vi kan vel alle enes om at naturen i Troms er fin å se på.
Så har du den styggbratte sørsiden da. Dette er klatreterreng som ble skiterreng da Finn Hovem og Eivind Jacobsen kjørte ned siden for første gang i 2021. Da opplevde skikjørere i Lyngsalpene tidenes snøforhold, med stabil snø og ingen turister på grunn av koronapandemien. Et par år senere ble fjellsiden mer verdensberømt da den ble kjørt for andre gang og grundig dokumentert av profilerte folk som Krister Kopala og Jacob Wester.
Men for oss vanlige, dødelige folk som syns det er greit å bli litt sliten til fjells, så er Jiehkkevârri - ordet betyr forresten jøkelfjell eller bredekt tind på nordsamisk - en minst like fin opplevelse. Når snøen er stabil og breene holder seg rolige er Troms ́ høyeste topp en skiopplevelse av de sjeldne - som er tilgjengelig for mange.
På lista fordi: Det høyeste fjellet i verdens vakreste og kanskje mest kjente toppturområde gjør Jiehkkevârri selvskreven på lista.
På lista fordi: Russelvfjellet byr er en flott og grei introduksjonstur til nydelige Lyngsalpene. Her er muligheter for mye fin skikjøring og flott utsikt.
På lista fordi: Turen til Storgalten er forholdsvis grei og utrolig populær, med mye flott skikjøring. Fjellet ligger ytterst i Lyngenfjorden, og utsikten er nydelig - kanskje Lyngens flotteste!
På lista fordi: Fjellet er lett tilgjengelig, men også spennende og utfordrende. Sofiatind kan gi flott, bratt skikjøring fra toppen ned mot Kjosenfjorden, med Jiehkkevârri-massivet som storslagne kulisser. En nydelig tur når snøforholdene er stabile.
På lista fordi: Selve toppunktet er temmelig krevende å nå, men Kjostind-massivet er stedet hvor sesongen alltid starter i et av verdens flotteste toppturområder. Her kjøres det stadig pudder i september, og kolossalt kult skiterreng.
Toppen av Russelvfjellet er en fantastisk plass å være 22. april 2016 kl.14.44. Vi har klart det!! Torben Rognmo og jeg. Vi har fullført Lyngen på langs. Syv fantastiske dager på ski gjennom landets kanskje flotteste og mest alpine lekegrind.
På lista fordi: Dette er fjellet med Sveriges mest kjente snørenne - det begynner å bli lenge siden den fikk hederlig omtale i det svenske skimagasinet Åka Skidor, og siden den gang er den spektakulære renna både på forsiden av boka Toppturer i Narvik og fremst i hjernebarken på mang en skientusiast i både Sverige og Norge.
På lista fordi: En skikkelig toppturklassiker med en fantastisk utsikt. Kalles Tøttatoppen av lokalbefolkningen i Narvik. Man skulle tro at det kreves en klatreekspedisjon for å gå topptur hit, men Rombakstøtta har faktisk kun noen få korte og enkle klatrepassasjer.
På lista fordi: Fra toppen ser du tusenvis av øyer langs vakre Helgelandskysten, og mot øst ser du helt til Nord-Norges høyeste fjell, Oksskolten (1 916 moh). Den kystnære beliggenheten gir Tortenviktinden majestetisk utsikt, og treffer du blink med snøforholdene er nedkjøringene mange og varierte.
Lofoten har ikke de høyeste fjellene i Norge, men kanskje de aller fineste? Når snøen har lagt seg fra fjæra i Laupstad til toppen av Geitgaljen, er det ikke noe sted du heller vil være.
Dette fjellmassivet, rett sør for Lofotens høyeste fjell Higravtindan (1146 moh), har alt. En rask og effektiv oppstigning med en hel del terreng du må ta hensyn til, litt bratt klyving på slutten, en luftig topp med spektakulær 360 graders utsikt fra toppen og super skikjøring i alle retninger. Normalvegen tilbake mot Laupstad er kul nok til at du gjerne tar den flere ganger i løpet av et opphold i Lofoten og mange drømmer om å kjøre sørrenna ned mot fjorden. En annen spennende variant går ned den sørøstvendte sida fra skaret under toppen. Da kan du klatre opp igjen mot Trollsadelen, slik jeg gjorde sist jeg besøkte dette fjellet.
Da fikk vi enda en bratt nedkjøring i dyp puddersnø helt ned til fjorden.
VAKKERT: Du skal være ganske kjip for å mene at Geitgaljen i Lofoten ikke hører hjemme på denne lista når det kan se slik ut oppå der. Thor Aslak Waagan nyter naturens eget lysshow fra skaret under toppen.
På lista fordi: Lofoten er en global turistdestinasjon på grunn av den vakre naturen, og Geitgaljartinden er det mest ikoniske toppturfjellet.
På lista fordi: Himmeltind er vakre Vestvågøys høyeste fjell. Her får du variert skikjøring og utsikt til storhavet, i et massiv som ligger helt for seg selv på nordvestsiden av Vestvågøya, midt i Lofoten. Toppryggen byr på utsikt mot hav så langt du ser vestover og over hele Lofoten mot øst. Et flott og oversiktlig skifjell med flere nedkjøringsvarianter.
Lurer du på hvilke toppturfjell som er aktuelle i Lofoten? Og skivennlige overnattingssteder? Eller hvor du kan spise uten at det koster skjorta? Denne guiden er laget av og for skifolk.
Kan man skrive en topptur-sak fra et fjell man ble flydd til topps på med helikopter på det som må være verdens mest eksklusive heliskiing?
Ja, det vil jeg si. Opplevelsen ville nemlig vært betydelig finere med færre folk, mindre bråk og lukt - eller stank om du vil - av fuel. Men opplevelsen min av Langlitinden var temmelig fantastisk også med disse svært uvanlige ingrediensene. Dette er nemlig Nord-Europas høyeste øyfjell - på den øya i Europa med størst fjell-tetthet. På Andørja i Nordland er det 0,08 store, fete toppturfjell per kvadratkilometer, og det er nordeuropeisk rekord.
Andørja på tvers: Ruta starter på Ånstad og går via Snøtinden, Stortinden, Botntinden og Langlitinden til Isvatnet og ned til Fornes. Se kart og rutebeskrivelse her.
Heldigvis trenger du ikke delta på heliboogie under Andørja Freeride for å oppleve skikjøringa på Andørjas høyeste fjell. Med primærfaktor på spreke 1 276 meter og tre kule nedkjøringer med like mange høydemeter som primærfaktoren er Langlitinden vanskelig å komme unna i en oversikt over landets beste toppturer. Her finner du alt fra nokså greie nedkjøringer til mer krevende alternativer - men du slipper ikke unna å måtte forholde deg til skredterreng.
Nedkjøringen kalt Blåisen på Langlitindens østside er en usedvanlig vakker tur hvor man krysser hele fjellmassivet og får en lang og komplett topptur i noe av landets flotteste kystfjell.
TOPPTUR-FRIKJØRING: Asbjørn Hellås setter fart fra toppen av Langlitinden under Andørja freeride.
På lista fordi: Det høyeste fjellet på Nord-Europas mest fjellrike øy har flere nydelige nedkjøringer i forskjellige himmelretninger og vanskegrader - og utsikt mot havet i både den ene og andre retningen. Toppen er også en del av den monumentale turen Andørja på tvers.
På lista fordi: Den mest populære toppturfjellet i området rundt Harstad byr på mange nedkjøringsvarianter i flere vanskegrader, en tøff ryggtravers og både grei cruising eller bratt og krevende kjøring for dager uten skredstress.
På lista fordi: Dette er en av de mest populære turene på Grytøya, og det er ikke så rart. Oppturen og den enkleste nedkjøringen går i temmelig trygt terreng, men det finnes brattere og mer krevende nedkjøringer for de som ønsker det.
På lista fordi: Turen er relativt kort, og nokså rett fram, men det er ikke mange nybegynnervennlige toppturfjell i Norge som gir så flott skiterreng og så nydelig utsikt som denne.
Harstad er nest største kommune i Troms, etter folketall. Kommunen har 24 820 innbyggere med en vekst i folketallet på omkring 2 prosent per tiår. Harstad by er tredje størst i Nord-Norge etter folketall.
NIBBI: Pernille Landrø i aksjon på et av Hemsedals fineste toppturfjell.
På lista fordi: Å være en veldig fin og lett tilgjengelig fjelltopp for mange mennesker er nettopp kvaliteten som plasserer Nibbi på denne lista. Fjellet har kjempelang sesong, fin cruising og bor du i Oslo er Nibbi hakket enklere å komme seg til topps på enn Jiehkkevârri (for eksempel).
På lista fordi: Når fjellet er en av de mest populære toppturmålene i ei bygd proppfull av over snittet gira skifolk - da hører du hjemme på denne lista. 1 609 er en veldig populær klassiker i Hemsedal, ikke uten grunn. Råskarfjellet er for øvrig mer kjent som Sekstennullni.
På lista fordi: På disse sidene er kampen om å være Norges (verdens) fineste toppturområde temmelig hard. Rosendal er kanskje outsideren? I dette nydelige fjellområdet i Sørvest-Norge er muligens majestetiske Gygrastolen den fineste toppturen - av mange fine alternativer.
Myrdalsvannet er et godt utgangspunkt for toppturer i Rosendalsfjellene. Herfra når du klassikerne Melderskin, Omnatind, Bjørndalstind, Hestabotnpynten og Juklavasstinden.
Februar 2004: Jeg er student i Volda, på vennebesøk i Sogndal, det er snøstorm, dagen derpå og Nils og jeg er på vei opp skogslia under Togga. Dette var da toppturutstyr var Alpine trekkers (er du under 30; spør Google) og gåfunksjonen på Lange 130-skoene mine var åpne spenner.
Vi var alene i skogen, snøen bøtta ned og etter 250 høydemeter motbakkebrøyting med skallebank, fikk nok være nok.
Aldri har jeg opplevd så vanvittig pudderføre som denne dagen i den glisne skogen under Togga. Snøen var som på de amerikanske skifilmene vi fikk tak i på dvd-plate hver høst. Jeg husker jeg tenkte at skikjøring som dette, hvor man gikk opp sjøl, virka som en fet greie som kanskje kan slå an en gang i framtiden.
Februar 2018: Jeg er journalist i Fri Flyt og utsendt på Fjellsportfestival i Sogndal. Også denne dagen er vi litt bakpå, men sola skinner, snøen er smooth (typisk Sogndal) og formen er ikke bedre enn at en litt enkel og grei topptur frister mest. Vi siktet oss inn på fjellet som har blitt en über-klassiker siden turen i 2004: Togga.
Men i motsetning til i 2004 gjorde også veldig mange andre det. Etter å ha passert første og laveste Togga-toppunkt (1 205 moh) fortsatte vi langs ryggen mot den høyeste toppen. Det er fristende skilinjer på begge sider, men de er også lange, bratte og tidvis eksponerte. Et sted på ryggens nordside, ned mot Frudalen, styra en kar med en snøprofil og en drøss tilhørere, på et sted som virket skikkelig farlig å oppholde seg. Hvis det gikk skred der de holdt skredkurs, så det ut til at en haug med folk og snø ville dundre ned i ei gedigen skredfelle. Men hva visste jeg?
De fleste andre - og det var mange - på samme rygg på samme tid holdt seg til tryggere ruter.
For en ikke-lokal type (meg) som føler det tidvis er i overkant mye Sogndal i diverse internettbaserte medier, er det bare å spise i seg misunnelsen og akseptere at det er sørenmeg ikke rart. Så mye kult skiterreng man når ved å spasere nokså kjapt opp på Togga skal man lete lenge etter. Og hvis man finner det andre steder, er det gjerne i Sogndal det og.
Togga i Sogn er populær. Ikke så rart når det kan se slik ut.
Togga.
På lista fordi: Togga er det mest populære toppturmålet i nedsnødde Sogndal. Med så mye bra skiterreng og fin snø er det ikke så rart.
På lista fordi: Frudalen er et aldri så lite toppturparadis, og fjellmassivet som Frudalshesten er en del av, har fine nedkjøringer i alle himmelretninger.
På lista fordi: Vangsen er snøsikker, har nydelig utsikt, lang sesong og er en skikkelig topp. Dermed har Vangsen sin naturlige plass på ei liste som dette.
Skal du på Fjellsportfestivalen? Her kommer 25 fenomener, ord og uttrykk – ja, du kan gjerne kalle det en slags urban dictionary for Sogndal.
Skårasalen (1 542 moh), Sunnmøre, Møre og Romsdal:
Bildene av Sindre Rudi fra Skårasalen i denne artikkelen er tatt i november. Det forklarer det vakre lyset som fotograf og lokal helt Håvard Myklebust har fanget på uklanderlig vis, men det sier også noe som lengden på sesongen.
Etter studietiden i Volda er undertegnedes erfaring at det stort sett regner på Sunnmøre. Men verken skolen jeg gikk på eller hybelen jeg bodde på lå halvannen kilometer over havoverflaten. Det gjør derimot toppen av Skårasalen.
Høyden over havet sammen med vinterstengt - eller høst- og våråpen om du vil - seterveg til Årsetsætra gjør at Skårasalen ofte er relativt greit tilgjengelig både tidlig på høsten og sent på våren.
Skårasalen har lenge vært blant de mest populære skifjellene på Sunnmøre. Turen opp og ned normalvegen er moderat, og utsikten fra toppen fabelaktig. Med Hjørundfjorden langt under deg, fjellet Jakta kneisende midt imot, og majestetiske Slogen som reiser seg over Norangfjorden.
Normalvegen gir en nokså grei og trygg nedkjøring, med fabelaktig cruising. Men det finnes også mer krevende muligheter. På skredtrygge dager kan erfarne kjørere velge en bratt variant fra like under toppen og direkte ned Vestrennene mot Årsetsætra. Kjør først ned fra toppvardene og et par hundre meter ut på topplatået. Ta deretter skarpt mot sør (til venstre), og ned de 45 grader bratte rennesystemene ned mot utgangspunktet. Kos deg, men pass deg for skred, utgliding og stup!
NOVEMBER: Sindre Rudi koser seg med vanvittige fine novemberforhold på Skårasalen på Sunnmøre.
Sindre Rudi setter fine svinger på Skårasalen.
På lista fordi: Skårasalen er en stor og vakker klassiker i et av Norges flotteste kystfjell-områder. Her kan selv ganske ferske toppturfolk få strålende skiopplevelser både høst, vinter og vår.
På lista fordi: Skituren opp og ned normalveien på fortoppen til Brunstadhornet er litt lang, relativ slak og veldig fin. Går du helt til hovedtoppen er utfordringene større, opp og ned.
På lista fordi: Kvitegga byr på en flott tur i moderat terreng som er enkelt tilgjengelig hele vinteren. På turen til topps får du storslått utsikt i verdensarv-kategorien hele veien til topps.
På lista fordi: En av de mest varierte og flotteste av alle vårskiturene i Sunnmørsalpene - og det sier ikke så lite! På flotte vårdager kan det være hundrevis av skiløpere på toppen i løpet av en dag. Mange vil klatre den ikoniske tindenåla Bladet, like ved toppen.
Toppturer Sunnmøre. Sunnmørsalpene er et populært område for topptur og randonee. Med fjord og alpine fjell har Sunnmøre flere fine toppturer på høsten, vinteren, våren og sommeren.
I arbeidet med å lage denne artikkelen var de to romsdalingene som ble konsultert skeptiske. Først og fremst fordi begge mener at alle de beste toppturene i Norge ligger i Romsdal. Og ingen av dem trakk fram Gjuratinden på sin topp tre-liste.
Men: Av de sju Fjellkonge- og dronningtoppene som turistnæringa i Romsdal har definert og laget et slags nummer ut av, er Gjuratind mest attraktiv for skitur. Det er den minst viktige grunnen.
Langt viktigere er fjellets spektakulære form, hvordan det dominerer utsikten når du ser østover fra Åndalsnes, og den fine skikjøringen Gjuratinden byr på. Men en bestigning er krevende - den luftige, vesle toppen er en 20 meter høy pinakkel som krever klatring og nedfiring. De siste 150 høydemeterne opp til pinakkelen er bratte og utsatte - du skal være ganske uvanlig for å ta skiene med opp her. Men nettopp dette gjør toppen til et eksotisk og spektakulært mål.
Lang toppturtravers som følger rygger og egger mellom Gjuratinden, Hauduken og Hoemtinden. Hver enkelt av de tre toppene regnes som en lang tur i seg selv og til sammen blir dette en fantastisk og lang dag opp og ned egger og rygger i et helt unikt tindelandskap.
Skikjøringen, som starter rundt 200 høydemeter under toppunktet er variert og fin, men selv enkleste vei opp og ned krever at man tar hensyn til skredfaren - særlig fra de bratte sidene fra Høgseternebba og Gjurafjellet.
Er du av typen som vil kjøre noe brattere, er sørsiden av Gjuratind et spektakulært alternativ. Enda skumlere er rampene og rennene nord for toppen.
SKARP FJELLTOPP: Det er krevende å nå toppunktet på majestetiske Gjuratinden, men det er verdt å jobbe for. Her har Nils Arve Styve toppen i sikte.
På lista fordi: Det stilige fjellet dominerer omgivelsene og byr på både en krevende og spektakulær bestigning, men også stilig skikjøring i fantastiske omgivelser.
På lista fordi: Nokså enkel, kjapp og trygg skitur med svært bra skiterreng og omgivelser i verdensklasse - aka Romsdalen. Her kan du unngå skredterreng, men få skikkelig kul skikjøring på et av Romsdalens mest populære toppturfjell.
På lista fordi: Den vanligste veien til topps på Galtåtind er sørøstryggen, og den store og åpne ryggen byr på jevn bratthet og nydelig skiterreng. Er det avblåst her, kan sørflanken ha gode snøforhold - fint er det nesten uansett.
Ryggen mellom Loftskardstind og Galtåtind er blitt en vinterklassiker. Turen er luftig, men ryggen er stort sett 1-3 meter bred og med mindre man har høydeskrekk eller har vanskelige forhold vil de fleste med erfaring fra toppturer mestre turen. Turen kan gjøres begge veier.
Kongskrona (1 815 moh), Nordmøre, Møre og Romsdal:
At oppturen blir lang var ikke så mye å lure på der vi sto på parkeringsplassen ved inngangen til Norges vakreste dal; Innerdalen. 1 600 høydemeter over oss tronet den flate toppen av Kongskrona. Det så langt ut - for å skrive det mildt.
Mellom oss og den isbredekte toppen var det løs, ubunden nysnø i passelige mengder hele veien. Er du av typen som mener et glass er halvtomt, så er det ganske dårlige nyheter for den lange oppstigningen. Men er du av den halvfulle sorten, så sier det også noe om nedkjøringa.
Vi la i vei og oppdaga etter hvert at glasset ikke var verken halvfullt eller halvtomt, men heller i ferd med å renne over. Vi fant fort et nytråkka spor, og uansett hvor fort vi gikk klarte vi ikke å ta igjen sporleggeren foran oss - eventuelt frelseren. Ikke engang da vi hadde den vakre Grasdalen under oss og måtte håndtere det som er av skredterreng og isbre høyere på fjellet, klarte vi å ta igjen de to som gikk langt foran oss og spora puddersnøen.
Ikke før fire timer senere, på toppen av Kongskrona, fikk jeg muligheten til å hylle sporlegger Robert som brøyta over halvannen vertikal kilometer pudder for oss. Da var det en enkel sak å gi Robert førstespor ned også. 1 600 høydemeter pudderkjøring i dramatisk og variert fjellterreng er kanskje ikke kjempevanlig, men akkurat denne dagen på Kongskrona viste det seg å være fasit.
VEL FORTJENT: Etter å ha brøyta spor i 1 600 høydemeter pudder fikk sunndalingen Robert Ulfsnes sitt velfortjente førstespor ned fra Kongskrona på Nordmøre.
På lista fordi: Turen er lang og variert, nokså krevende og betydelig flottere enn det litt enklere nabofjellet Dronningkrona. En bestigning krever presise veivalg for å minimere tiden i skredterreng, samt håndtering av Vinnubreen som har betydelige sprekkområder.
På lista fordi: En variert tur til en mektig topp. Kan gås utenfor skredterreng nesten hele veien, men man kan også kjøre bratte og spektakulære linjer hvis forholdene tillater det. Bestigning av toppunktet krever isøks, stegjern og noe tausikring, men man kan snu før toppryggen og unngå dette, men likevel få med seg den beste skikjøringen.
På lista fordi: Lett tilgjengelig fjell med få faremomenter, kjempefint skiterreng og enormt lang sesong. Det brattere nabofjellet Åbittind har de samme kvalitetene, og ryggtraversen mellom toppene er en fin klyvetur.
På lista fordi: En perle som skiller seg ut blant mange flotte skifjell rundt Jølstravatnet i Sunnfjord. Nydelig skikjøring i en gryteformasjon som ofte samler mye god snø.
På lista fordi: Blåfjellet er et veldig populært toppturmål i Haukedalen, og byr på variert nedkjøring, fra det temmelig trygge til brattere og mer spektakulære omgivelser.
Men når jeg skal vise familien min det beste Jotunheimen har av toppturer, blir det Store Ringstind. Både mor, far, brødre, kone og nå sist datteren min har vært på det topppunktet, som ikke er en knivsegg, men mer den butte enden av knivbladet, og sett rett mot Storen, Store Austanbottstind og de andre alpine superstjernene.
Ikke dermed sagt at det er en enkel og familievennlig tur. Store Ringstind er en reise. Noen synes allerede marsjen inn Ringsdalen er lang. Det gjelder å holde seg nede i dalen, hvor du går mest uanstrengt. Så kan det være isete og småekkelt i den første bratte stigningen der du omgår brefallet. Så stiger du opp over Ringsbreen, og det er fremdeles et godt stykke igjen. Til å være 1200 høydemeter, er dette en forholdsvis lang og tung tur.
De fleste setter fra seg skiene under den siste stigningen, mens de brattkjøringsinteresserte kan klore seg ned helt fra toppen. Så venter en nydelig nedkjøring der du forhåpentligvis har truffet med føret, litt traversering og så mer skikjøring før du til slutt ender nede i dalen igjen.
Store Ringstind.
Store Ringstind til venstre.
På lista fordi: Et flott skifjell midt i Hurrungane, som er fjellsportens vugge i Norge.
På lista fordi: En fin og populær skibakke uten lang og slak transport inn eller ut en dal først. Har ofte god snø etter nysnøfall om våren, og en fin bonus er at fjellet ligger midt i et av Norges tøffeste fjellområder.
På lista fordi: Normalruta til Nordre Dyrhaugstind er en veldig fin tur i seg selv, men går du hele veien over Dyrhaugsryggen og ned i Ringsdalen får du en monumental tur som har en soleklar plass på denne lista.
Fra Leirdalen i Jotunheimen har du tilgang til flere av de flotteste toppturfjellene i Norge, men Storebjørn peker seg spesielt ut. Fra avstand ser det ut som en tykk pølse av snø har klamret seg fast på tvers rett under toppen. Kan det være trygt, er det ikke risk for å ramle utfor?
På vei opp kan du skrekkblandet fryde deg over det – i visshet om at Storebjørn er en av de store klassikerne for skifolk.
Jeg hadde sett og hørt om toppen lenge, før jeg endelig var her på avslutningsdagen på en prøvetur på Høgruta i Jotunheimen. Dagen før hadde vi litt ruskete vær på Galdhøpiggen, nå ble vi velsignet med herlig aprilsol.
Med bein møre etter de fire foregående dagene var det bare å legge et komfortabelt spor og rusle rolig opp mot toppen, der du kan se mot Galdhøpiggen i øst, Hurrungane i vest og det meste av Jotunheimen ellers.
Snøfeltet under toppen er ikke overhengende, slik det ser ut som på avstand, men passe bratt for fin skikjøring.
VARIERT: Du trenger ikke kjøre så bratt på Storebjørn hvis du ikke vil - men du kan hvis forholdene er trygge og lysten er der, slik det var for Gjermund Nordskar som her kjører vestsiden av fjellet.
På lista fordi: Vakkert skifjell i den østlige delen av Jotunheimen, midt blant de høyeste fjellene i Norge.
På lista fordi: En klassiker i den sørøstlige delen av Jotunheimen. Høgdebrotet byr på storslått utsikt, 1000 høydemeter fin skikjøring og lang sesong med Valdresflya som utgangspunkt.
Valdresflya er åpen og det er temmelig mye snø rundt fylkesveien i Jotunheimen. Dermed er tilgangen enkel til en drøss 2000-meters topper, mange med ypperlige snøforhold og fine muligheter for topptur på ski.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.