TO SMÅ MENN: Espen Nordahl og Svein Mortensen har tatt skiene fatt fra veien og gått langt innover for å nå foten av Store Jægervasstinden. Foto: Thomas Kleiven
Lesetid: 4 minutter
Espen Nordahl kom til Troms på grunn av fjellene. Han ble igjen her på grunn av fjellene (Nordahl har flyttet til Lofoten etter at denne artikkelen ble skrevet, red.anm.).
Da han i 1982 begynte på Universitetet i Tromsø var Lyngen bare noe han hadde hørt om.
Noen år senere besøkte han den sagnomsuste halvøya for første gang og ble truffet i magen av følgende tre ord: SVÆRT, GEDIGENT og STORSLAGENT.
Da han fra toppen av Jiekkevarri (1834 moh) nøt midnattssola, og var ved klimakset av en 20 timer lang fjelltur, følte han seg for første gang som en ordentlig tindebestiger.
30 år senere føler han fremdeles de tre ordene i magen når han mot slutten av hver sesong tilbringer tid i Lyngen. Selv om halvøyas hemmeligheter er blitt færre i åres løp finnes de fremdeles.
Inn i dalene, bak de mest kjente toppene og rundt de store isbreene ligger uoppdagede skilinjer som ingen foreløpig har brynt seg på.
– Lyngen har en alpin karakter som ingen andre. Dette sammen med nærheten til havet gjør Lyngen til det mest utpregede toppturområdet i Norge, mener han. Selv har han et avslappet forhold til de økte folkemengdene og synes det bare er artig at områdene fylles opp.
Men han er også spent på om det en gang vil komme til et metningspunkt hvor nok er nok. Hvis så skjer har han løsningen klar. Lyngen er nemlig ikke Troms sitt beste toppturområde selv om det er det råeste.
– Både Tamok, Kvaløya, fastlandet og Kåfjord er enklere og bedre for skikjøring. Lyngen krever ofte veldig mye. Turene er lange og du må alltid ha isøks og stegjern.
På vei opp til Store Jægervasstinden har Espen Nordahl satt på stegjernene i det den lange renna opp mot toppstøtet starter.
Det har vært en lang tur. I likhet med mange andre Lyngen-topper må kilometer med bjørkeskog forseres før toppturen egentlig starter.
Ferden har utviklet seg til en typisk Lyngen-klassiker hvor både lårmuskulatur og aerobe ferdigheter utfordres. Spisse tinder, løs stein, sorte stup og svære isbreer omringer ham i hans kamp mot toppen.
Turen har blitt spart til slutten av sesongen fordi faren for skred er mindre nå og energien dermed i større grad kan brukes på å nyte turen.
Så står han plutselig på toppen og kikker utover et terreng det ikke finnes maken til.
På et beist av et fjell, halvannen kilometer over Ulsfjorden erkjenner han at dette er den perfekte Lyngen-turen: alpin topp, stabil snø, blå himmel og god skikjøring hele veien fra topp til bunn. Det er veldig langt ned til havet.
Værtips: Vestavær bringer god snø til Lyngen, men det kan være store variasjoner i hvor den legger seg. Fjellens størrelse gjør at østsiden av Lyngenhalvøya kan ha helt andre vær- og snøforhold enn vestsiden. Nærmeste by: Tromsø.
Nærmeste alpinanlegg: Lyngseidet eller Tromsø Alpinsenter.
Hvor sover du: Stadig flere overnattingssteder dukker opp i Lyngen. Magic Mountain Lodge i Lyngseidet er et solid alternativ hvor du møter skientusiaster fra hele verden.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.