Søringer, dere kan puste lettet ut – for denne gang
De siste dagene har skiforholdene i nord vært på høyde med de beste i mars, men nå kan alle søringer puste lettet ut. Dere vil bli spart for ski-spam, i hvert fall for denne gang!
MANGO NR 5: Nikolai Schirmer var på plass i Lyngsalpene. Foto: Martin Andersen
Lesetid: 4 minutter
Allerede i september startet tidligsesongen i Lyngen. Oktober og begynnelsen på november har gitt skidager og snø man sjeldent ser på forsesongen, selv i Nord-Norge. Kjosen leverte det som må regnes som gode tidligsnøforhold for de motiverte som tok turen opp 700 høydemeter i ura.
Oktober fortsatte med fantastisk skiføre, og det var tendenser til folkevandring til Lyngens «tidligski-paradis». Også fjell på fastlandet fikk rikelig med snø, og folk koste seg i pudderet på Fagerfjell. Men så gjorde sommeren comeback, og vi stod igjen på bar bakke. 16 plussgrader og striregn tømte fjellene for snø. Ikke så mye som en tynn såle igjen. Helt bart.
Martin Andersen
Også kjent som @fjellfanten på sosiale medier.
Tidligere eliteutøver i langrenn med sterke resultater i Norge bosatt i Tromsø. Jobber som randonee-trener ved NTG Tromsø, fotograf og skribent.
Stor lidenskap for randonee og fjellsport, samt formidling av naturopplevelser gjennom foto og tekst.
Vis mer
For undertegnede, og flere med, var det tilløp til depresjon. Er det slik vintrene skal bli fremover? Av og på? Og like fort som den forsvant, var den tilbake igjen. Bare mye dypere. To lavtrykksfronter, det ene i form av et polart lavtrykk, rullet inn, og det virket som det aldri skulle slutte å snø.
Nedbørsmengdene siden fredag har overgått det meste du opplever av snø i løpet av en sesong, og vi var i månedsskiftet oktober/november.
Toppturski med mellom 85 og 100 millimeter midtbredde er nok til å flyte bra i pudder og myk snø, samtidig som vekten er lav. Her er 12 nye tester og guide til valg av riktig toppturski.
Fredag var vi en liten gjeng som satte snuten mot Lyngen og Kjosen (selvfølgelig). Værmeldingen var i beste fall ok minus. Man skulle virkelig lese den med optimistiske briller skulle man tro på annet enn dårlig sikt, vind og nedbør. Men, det er ofte optimisten som får bonusdagene. Dagene du drar ut med lave forventninger og scorer. Dagene du føler du fortjener. Kanskje ikke fordi du egentlig fortjener det, men fordi du gadd å dra ut når ingen andre gjorde det. Skadefryd er vel den eneste sanne fryd, sies det.
Snøteppet lå helt ned til veien, og skia kunne spennes på 1 moh.
Og der stod vi. Fire optimister på toppen av renna på Istinden. Sigurd Pedersen, Sondre Jacobsen, Nikolai Schirmer og undertegnede. Skyene sklir fra hverandre, og vi får godt lys. Vi har kavet oss opp et strøkent pudderteppe som dekket renna. Snøen er dyp, og vi har «smale» ski. Typisk?
Stemningen når vi samles i bunnen er nært euforisk. En bonusrunde på Kjostinden er udiskutabel – slike dager må utnyttes!
Siden fredag har det bare lavet ned. To ganger om dagen har fresen måttet ut, og selv i skogen har det vært nok til å slippe seg løs.
Det er en utbredt myte at rognebærene kan si noe om hvordan vinteren blir. Så hva med årets vinter? Vi må faktisk helt til Australia for å nærme oss svaret på den gåten.
For en småbarnsfar kan desperasjonen ses i hvitøyet når Yr sier at kald, tørr snø skal gå over til sprutregn. I slike situasjoner må selv de seine nattetimene tas i bruk. Jeg tør påstå at en skikkelig rennetur i magisk pudder er verdt 2-3 timers søvn før ungene våkner og arbeidsdagen står for tur.
Og turen seint søndags kveld var en slik kveld. Jeg vil si at belønningen var så stor at selv uten søvn ville det vært verdt det. Hvor var vi? I ei renne. Om snøen var dyp? Nesten for dyp. Realiteten var at det på kort tid hadde kommet så mye snø at du fikk med deg store sluff der det var bratt, mens du nesten ikke hadde fremdrift i slakere terreng. Sondre (Jacobsen) var etter turen usikker på om han var i Troms eller BC.
I skrivende stund sitter jeg med en kaffekopp på kontoret på NTG Tromsø. Snøen ligger fortsatt som et hvitt teppe over Tromsø og fjellene. Det sitrer i beina. Mest av alt fordi de er slitne etter dagens formiddagsøkt med NTG Randonee. 1500 høydemeter med vassing i dyp snø.
Ok, nok skryt over høstens forhold i nord nå. Jeg skjønner det må ha skapt stor frustrasjon sørpå den siste måneden. Men dere kan trøste dere med en ting, langtidsvarselet viser kun plussgrader og sprutregn!
Her er det bare å sette vekkerklokka grytidlig – og ljuge til alle som spør om det potensielt kan bli en god dag. Beklager til de jeg måtte ha villedet til å bli i byen. Det var egoistisk!
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.