RANDO-DEBUT: Fjelløp Stian Angermund stilte for første gang til start i en randokonkurranse i verdenscupen i Adamello. Foto: Instagram/Martina Valmassoi
Lesetid: 4 minutter
Det norske randoneelandslaget leverte en rekke gode prestasjoner under helgens verdenscupåpning i Adamello i Italia, og Hans-Inge Klette leverte en historisk andreplass på sprinten.
Men et annet navn som skilte seg ut på resultatlistene var Stian Angermunds.
Den 35 år gamle bergenseren er en av verdens fremste fjelløpere, og ble dobbelt verdensmester i fjelløp (skyrunning) i 2016, da han vant disiplinene maraton og vertikal kilometer.
Senest denne høsten ble han europamester på normaldistansen i fjelløp under EM i Portugal.
Men i motsetning til flere andre fjelløpere har han aldri stilt opp i noen randokonkurranse tidligere. Inntil denne helgen.
Der stilte han i den 2,6 kilometer lange vertikal-øvelsen, som hadde 650 høydemeter stigning.
– Jeg var ikke i nærheten av å følge, men jeg har lyst til å lære meg dette. Det var en gøyal opplevelse, forteller Angermund entusiastisk til Fri Flyt.
– Er ganske ulike bevegelser
Han endte til slutt på en 43. plass, litt over tre minutter bak sveitsiske Rémi Bonnet, som også er en merittert fjelløper.
Angermund har i høst bodd i Alpene i Avoriaz, som ligger 1800 meter over havet, nær Morzine. Derfra og til Adamello var det ikke lange turen, og 35-åringen ønsket å prøve seg.
– Veldig mange av de jeg løper med, driver med rando. For noen år siden fikk jeg randoski av hovedsponsoren min, Salomon. Så har jeg tatt noen turer i året i Bergen, og synes det er moro. Så fikk jeg lyst til å prøve konkurranseski, men Salomon har ikke det. Jeg fikk kontakt med Atomic og fikk konkurranseski av dem.
Egentlig må man kvalifisere seg til verdenscupen, men Angermund pratet med landslagsledelsen, og fikk delta på bakgrunn av sine resultater i motbakkeløp.
– Hvor direkte overførbart er fjelløping og rando?
– Bevegelsene er ganske ulike. Jeg har korte steg og høy frekvens, og går aldri i løp. Jeg er elendig på å gå, svarer han – og fortsetter:
– Jeg ser at jeg og Rémi [Bonnet] har veldig forskjellig teknikk når vi løper. Han har mye tregere frekvens, mens jeg har kortere steg og høyere frekvens, som jeg tror gjør at jeg ikke er like dyktig på rando.
Fristes av EM
Angermund satser for fullt på fjelløp, og ønsker å bli «så god som overhodet mulig». Blant målene er VM i Italia neste år, hvor han ønsker å vinne maratonen.
I høst sluttet han i kontorjobben sin for å kunne optimalisere satsingen. Under koronapandemien ble det mye tapte inntekter grunnet karantener i følge med reise. Nå driver han med online coaching, hvor han trener alt fra folk som satser på vertikal kilometer-løp til ultraløp, og er mer fleksibel.
Han er klar på at han ikke i øyeblikket kommer det ikke til å bli noen storsatsing på rando.
– Jeg driver jo med idrett først og fremst fordi det er gøy. Hovedidretten min er fjelløping, og det vil det fortsette å være, men å gå rando vil være med på å utvikle fjelløpingen min, tror jeg.
I julen håper han å kunne gå flere hardøkter i Bergen. Inntil nå har han bare hatt to hardøkter, i forkant av verdenscupen.
– Men det kunne vært gøy å representere Norge, skyter han inn.
– Det er jo et OL i 2026 for eksempel?
– Da er jeg jo 39 og et halvt, og er i gullalderen min vel, sier han retorisk og humrende – før han fortsetter:
– Disse vertikalløpene er jo bare 30 minutter, men det er så kort og eksplosivt at jeg er usikker på hvordan alderen spiller inn der. Men i vertikal løping ble jo Urban Zemmer verdensmester da han var 40. Vi får se hvordan kroppen responderer.
Foreløpig er planen videre å gå NM i rando i Vassfjellet i januar, som også er uttaksrenn til EM, som går i februar.
– Vi får se hva som skjer etter det. Det er jo EM på rando også ... Hvis forbundet mener jeg er god nok, vil jeg stille.
Han mener det er et stort forbedringspotensial.
– Nå skal jeg skaffe meg konkurransestøvler. Mine støvler er 750 gram, men man kan jo fint ha støvler som er 500 gram. Så er det nok helt klart det med å få trent flere hardøkter, og få lært seg bevegelsesmåten. Opp-og-ned-løp er det jo enormt forbedringspotensial på. Jeg er vel en danske på ski. Jeg har jo gått skiskyting i tenårene, men det er jo i preparerte områder. Når det går raskt utfor i løssnø tenker jeg for mye på konsekvenser.
PS: Hans-Inge Klette ble altså nummer to på sprinten i Adamello. Ida Waldal ble uoffisielt nummer fire på vertikal i u20-klassen, men er for ung til å få tellende resultat. I det individuelle rennet ble Trym Dalset Lodøen nummer fem i u20-klassen.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.