Fra neste høst blir det randoneelinje på NTG Tromsø, som ønsker å bygge opp randosporten i Norge. Ytterligere to linjer kan dukke opp andre steder i landet.
TOPPIDRETTSATSING: NTG Tromsø ønsker å bygge opp randonee som konkurransesport i Norge og inn mot OL i 2026. Illustrasjonsfoto fra Romsdal Rando. Foto: Daniel Kvalvik
Lesetid: 4 minutter
– Vi tror dette blir et bra og helt unikt tilbud. Det er et tilbud de som er på landslaget nå sier de skulle ønske de hadde da de var i den alderen.
Det sier trener ved Norges Toppidrettsgymnas i Tromsø, Martin Andersen, om skolens nye randoneelinje, til Fri Flyt.
Foreløpig har Tingvoll videregående skole hatt det eneste skoletilbudet for randonee i Norge, men fra og med høsten 2022 starter altså NTG Tromsø den første toppidrettslinjen for sporten her til lands.
Med randonee som OL-gren fra 2026 er målet helt klart, forteller Andersen, som skal være trener for linjen.
– Ønsket er å bli en ny gullfabrikk slik NTG Lillehammer har vært for andre vinteridretter.
Han mener randonee er en idrett Norge skal kunne hevde seg i, og kanskje være et alternativ for de som ikke når helt opp i langrenn, hvor nåløyet er langt trangere.
– Hvis vi ser på tallene, er randonee den raskest voksende aktiviteten i Norge. Aktiviteten er stor, men idretten er pr. dags dato liten. I Norge er vi i verdensklasse når det kommer til utholdenhetstrening, og de erfaringene kan vi bruke til å bygge opp randonee.
Vil bygge opp sporten
Målet for Andersen og NTG Tromsø er å bygge opp randonee som konkurransesport i Norge.
– En de viktigste tingene å få på plass, er et tilbud for juniorer og rekrutter, som gjør at vi kan få opp antall utøvere som satser i Norge. Pr. i dag er det fire herrer i senioralder som satser, men dessverre ingen damer. Da må vi starte helt på nytt. Fire er et lite landslag, så vi må få det til å gro, sier han - og fortsetter:
– Da er videregående skole og et toppidrettstilbud veldig viktig, samtidig som vi jobber med å få bredde i enda yngre alder. Eneste utfordringen vi har der er at det ikke lages randosko i store nok størrelser til tiåringer, sier Andersen.
I år har NTG Tromsø tatt inn to randoutøvere, som også går langrenn. Fra neste år blir det fire plasser på randoneelinjen.
Andersen håper at man skal kunne bygge den ut med omtrent fire plasser hvert år de kommende årene, og at det er rundt tolv utøvere om tre år.
Tilbudet skal være landsdekkende.
– Vi vet at det stedet flest trener daglig på randonee er i Wyllerløypa, men Oslo er ikke akkurat det perfekte stedet for å satse rando. Vi håper vi kanskje kan være attraktive da.
– Perfekt beliggenhet
Andersen mener at alt ligger til rette for at linjen skal kunne lykkes, med tanke på det fagmiljøet som er i Tromsø.
– Vi har drahjelp av Olympiatoppen Nord-Norge, vi har ressurser på NTG, den lokale randoklubben er veldig fremoverlent, og vi blir støttet med kunnskap gjennom skiforbundet, sier han - og legger til:
På sommeren kan man løpe i fjellene, og mange av randonutøverne er også gode i skyrunning (fjelløp). Innendørs har man også en rulleskimølle, som kan simulere randoneeterreng, dersom det er dårlig vær.
- Vi har lange og snøsikre vintere, og alt av fjell veldig nært, som vi kan bruke i treningsarbeidet. Det er treningstid hver formiddag og trening fem dager i uka, hvor vi har mulighet til å dra ut og trene, eller være inne i styrkerom og på tredemøller.
I første omgang er motivasjon det viktigste inntakskriteriet.
– Rent sportslig er vi der at du må ønske å satse på randonee. Alle de som ønsker å satse konkurranserandonee er hjertelig velkomne. Så er det NTGs vanlige inntakskriterier, med tanke på det skolemessige. Så blir det en totalvurdering.
Meråker VGS vil også starte
I mai i år vedtok også Meråker videregående skole at de skal gå videre med en søknad om å bli en landsdekkende linje for randonee.
– Meråker skal være et kompetansesenter for vinteridretter, og da passer randonee og skyrunning (fjelløp red.anm.) utmerket for å komplentere dette. I tillegg er dette en utholdenhetsidrett, som passer veldig godt inn med de tilbudene vi har ved skolen i dag og den kompentansen vi har på huset, fortalte rektor Bjørg Sissel Kvannli til Bladet i mai.
På Voss gymnas har man toppidrettslinje for langrenn, skiskyting, alpint, freeski og snowboard.
Sportssjef hos Voss gymnas, Knut Steinar Skiple, skriver i en mail til Fri Flyt at de nå også vurderer å legge til rette for randonee på toppidrettslinjen.
– Det blir i såfall ikkje ei eige linje, men meir at dei fylgjer eit tilpassa opplegg saman med langrenn/skiskyting. I allefall i starten. Dette er det me kan seie om det så langt.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.