Det norske landslaget i randonee består kun av herrer denne sesongen. Men landslagstrener Ola Hovdenak forsikrer om at det er yngre løpere på damesiden på vei opp.
LANDSLAGSSAMLING: Landslagsutøverne i randonee på bre på Juvass denne uka. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Lesetid: 3 minutter
Årets landslag i randonee består av en gruppe på fire menn denne vinteren: Hans-Inge Klette, Vegard Øie, Trym Dalset Lødøen og Erik Kårvatn.
– Det er et spisset landslag som har nokså bra erfaring. Hans-Inge og Vegard som de eldste og to pågående U23-løpere som presterer på høyt nivå, sier landslagstrener Ola Hovdenak.
Ifølge landslagstreneren er det folk på vei opp. Ola Hovdenak trekker fram rekrutteringsgruppa med et titalls yngre løpere som trener hardt på hver sin kant i Norge.
– Randolinjene som holder på å etablere seg er gode tilbud for ungdom å starte med. Det kommer noen 16-17-åringer nå som vi er spent på. Dette er første generasjons rando-utøvere som har fått startet helt fra de er unge, og som vil ha mulighet til å komme seg opp på et bra nivå, sier Hovdenak.
Denne uka er det landslagssamling på Juvass. Hans-Inge Klette (24) var en av få som fikk gjennomført noen skirenn utenlands i fjor. Nå gleder seg til noe som kan minne om en normal rennsesong.
– Jeg vil kalle det et ungt og fremadstormende landslag, sier vossingen, som går inn i sitt fjerde år på landslaget.
Trym Dalset Lødøen fra Nordfjordeid har tatt steget opp til seniornivå. Trym kommer fra alpint-bakgrunn, mens Erik Kårvatn fra Todalen har hevdet seg godt på friidrettsbanen og i ulike fjelløp. I høst begynte Erik på Norges første og eneste rando-linje på Tingvoll vidaregåande skule.
– Det blir mye egentrening, så det er bra å få litt sparring, sier Erik, etter første økt.
Blant topp ti i Europa
Randonee er fortsatt en ung sport i norsk sammenheng, og som historisk har vært en marginal del av Skiforbundet.
Nå som randonee har kommet inn på OL-programmet i 2026, blir det ekstra viktig å få på plass gode ordninger for utøverne som gjør det mulig å satse.
Mens Hovdenak har ansvaret for rekruttene, har Ole Erik Tronvoll hovedtreneransvaret.
– Vi starter nesten med blanke ark. Det er mangt som har blitt litt amputert i forbindelse med skisesongen, både rent rekrutteringsmessig, få treningssamlinger og renn. Folk er sultne på å komme i gang. Men som aktivitet ser vi at folk har vært mye på tur enn noen gang, sier Ola Hovdenak.
Hva vil du si om det nivået på årets landslag?
– Nivået på det de har prestert tidligere gjør at de skal ligge på topp ti. Men vi ser at det trenes godt og satses nede i Europa, og som har fått mer tenning inn mot OL. Det er mange som har vært mye på tur der, som her i Norge. Pandemien har vært brukt til det, sier Hovdenak.
Første norgescuprenn arrangeres i Romsdalen 4. – 6. desember.
Verdenscupåpningen blir i Pontedilegno-Tonale, Italia 13.-16. desember.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.