Norgescupåpning i randonee i Myrkdalen i helga fungerte som uttak for ungdoms-OL i januar (Se fakta om mesterskapet nederst i saken). Trym Dalset Lødøen som nettopp har gått løs på sin andre randonee-sesong, vant lørdagens individuelle konkurranse med over fem minutters margin til neste løper. På sprinten på søndag vant han med 11 sekunders margin.
Slik gikk Norgescupåpningen i Myrkdalen i helga
Helgas prestasjoner holdt til å sikre seg Norges eneste plass for gutter i randonee til mesterskapet, som går i Lausanne i Sveits fra 9. til 22. januar. 17-åringen fra Nordfjordeid er både stolt og overrasket. Selv om Lødøen hadde fått noen signaler fra både ledere og utøvere i vår og sommer om at han kunne være aktuell for ungdoms-OL, hadde han ikke forventet å bli tatt ut.
– Det var veldig kjekt å bli tatt ut til ungdoms-OL, men jeg hadde ikke trodd jeg skulle bli tatt ut så fort etter at jeg begynte å satse på randonee. Det er ikke så veldig mange som driver med randonee i Norge, men det er jo bare en gutt og en jente som ble tatt ut til OL, så det var jo litt kamp om plassene, sier han.
Spennende og motiverende
– Det blir første gang jeg skal konkurrere i utlandet. Jeg har jo ikke drevet med dette så lenge, så det blir spennende å se hvordan nivået er i utlandet og hvordan juniornivået er i Norge i forhold til dem, sier Lødøen.
Uttaket gir motivasjon for å trene systematisk inn mot mesterskapet i slutten av januar.
– Jeg må trene godt de neste ukene, og så legge inn litt mer restitusjon den siste uka før mesterskapet. Jeg gjør det som regel best på de individuelle løpene, der utholdenhet og skiferdigheter er det viktigste. På sprinten blir det avgjort på utstyret, så jeg må øve en del på å få kontroll på utstyret, bli raskere til å få av og på fellene. Der føler jeg at jeg har mest å hente, sier Lødøen.
Saken fortsetter under
Kan hevde seg høyt
Randonee-guruen Ola Hovdenak, som er leder for de norske randonee-utøverne i ungdoms-OL, er optimistisk på vegne av de to løperne.
– Olympiatoppen er opptatt av at utøverne skal få en gode opplevelser som gir motivasjon til å satse videre, og at læringsprosessen er det viktigste. Men jeg tror begge våre utøver har gode sjanser, sier Hovdenak.
– Trym har ikke drevet med randonee veldig lenge, men fra det vi så i helga er det tydelig at han har tatt store steg siden i fjor. Han går bra både oppover og nedover, kjører godt på ski og løser ting godt underveis, så jeg tror han kan gjøre det godt, sier Hovdenak.
I tillegg til Lødøen er Kari Forseth fra Øksendalen i Møre og Romsdal tatt ut til ungdoms OL. Hun kunne ikke stille på Norgescupåpninga i helga, men 16-åringen som går randonee-linja på Tingvoll videregående skole har vist lovende progresjon i løpet av den korte tida hun har drevet med randonee, sier Hovdenak.
– Dette blir hennes første sesong der hun satser på randonee, men hun er uredd og kjører offensivt, er ivrig og lærevillig, så det blir spennende å se hva hun får til, sier han.
Kan bli ordinær OL-gren
Med ungdoms-OL i vinter blir randonee en OL-gren for første gang. Hovdenak håper at randonee på programmet på årets ungdomsmesterskap kan bidra til at randonee også blir en gren i de ordinære vinterlekene på sikt, kanskje allerede fra 2026.
– Det er levert inn søknad om at randonee blir OL-gren, men det er IOC som bestemmer. For IOC er det viktig at grenen har en viss oppslutning, at det konkurreres i grenen i mange land, og at den har potensial til å trekke mye publikum. Slik sett ville det være perfekt å lansere randonee til OL i 2026. De lekene går i Italia, der randonee er veldig stort, sier han.
Det er imidlertid tradisjon for randonee som gren i OL-sammenheng. Under de nest første olympiske vinterlekene, som gikk i St Moritz i Sveits i 1928, ble det konkurrert i forløperen til randonee/ski mountaineering: militært patruljeløp. Grenen består av langrenn, randonee og skyting med rifle, og liknet på den måten også på moderne skiskyting. Etter St Moritz-OL var militært patruljeløp med i ytterligere to OL, men da bare som oppvisningsgren: I 1936 (Garmisch Partenkirchen, Tyskland) og 1948 (St. Moritz, Sveits).
Saken fortsetter under
Dette er Ungdoms-OL
Ungdoms-OL, Youth Olympic Games, arrangeres for tredje gang. Mesterskapet er organisert av den Internasjonale olympiske komité og åpent for utøvere fra 15 til 18 år (alder regnes per 31. desember i mesterskapsåret).
Ungdoms-OL 2020 arrangeres i Lausanne i Sveits fra 9.-22. januar. De første ungdomsvinterlekene ble arrangert i 2012 i Innsbruck i Østerrike. De siste vinterlekene ble arrangert på Lillehammer i 2016.
Norges tropp til Lausanne 2020 er på totalt 80 utøvere, fordelt på de ulike idrettene.
Det konkurreres i totalt 15 idretter. Foruten randonee, som er med for første gang i 2020, konkurreres det i alpint (Super-G, storslalåm, slalåm, alpine kombinasjoner og parallellslalåm) skicross og snowboardcross, freestyle og snowboard (slopestyle, big air og halfpipe), langrenn, kombinert og skiskyting, lengdeløp og kortbaneløp på skøyter, kunstløp, ishockey, curling, monobob, skeleton og aking (luge/rodel).